"Епидемиолошка ситуација у ФБиХ погоршана"

Епидемиолошка ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине погоршана је у посљедњих неколико дана, због чега је појачан епидемиолошки и инспекцијски надзор у тржним центрима, угоститељским објектима и привредним субјектима.

Босна и Херцеговина 15.06.2020 | 07:28
"Епидемиолошка ситуација у ФБиХ погоршана"

Према ријечима Аниса Ајдиновића, директора Федералне управе за инспекцијске послове (ФУЗИП), уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације, мораће се увести и репресивније мјере.

- Заиста се надам да до тога неће доћи. Према извјештајима колега са терена које сам данас добио, ситуација ипак иде ка бољем када су у питању појединци који непоштују препоруке Завода за јавно здравство и кризних штабова. Када су у питању Сарајево и Тузла, у односу на период од пет до десет дана уназад, дошло је до стварно великог опуштања. Већина корисника услуга у угоститељским објектима, а нажалост и особља, нису носили маске, нити су се држали дистанце. Данас је нешто боља ситуација, те очекујемо да ће се ствари додатно уозбиљити у наредним данима јер смо интензивирали наше појачане активности, а видимо и да грађани то прихватају – казао је Ајдиновић за Фактор.

Истакао је да је једини начин којим се може изаћи из тренутне ситуације партнерство с грађанима, поготово с омладином која се осјећа јаком и отпорном, не само на вирус него и на друге изазове.

- Они су управо та критична популација која је заиста поднијела тешку тромјесечну карантинску и изолацијску ситуацију и за очекиват је било да ће се омладина мало више опустити од других. Међутим, не смију бити толико луксузни да не носе заштитну опрему, ради својих укућана. Позивам их да буду довољно одговорни и озбиљни да не дозволе да друге доведу у опасност. Видимо да је вирус такав да у већини случајева асимптоматски пролази, али код наших старијих грађана се може десити да им нанесе штету и да имају тешке посљедице.

Директор ФУЗИП-а је казао да су грађани вјероватно и збуњени по питању тога да ли морају носити маску или не.

- Не морају носити маску у отвореном простору уколико је испоштована физичка дистанца од два метра. Без обзира што је отворен простор, уколико није испоштована дистанца, маску морају носити. Угоститељски објекти су нешто другачији. Чак и у затвореном простору не треба маска, али мора бити осигурана физичка дистанца. Нажалост, протеклих дана ријеткост је била да се у инспекцијким надзорима нађе и утврди да се ова физичка дистанца није кршила. Она је запораво у већем проценту кршена у односу на само ношење маски – нагласио је.

Ајдиновић је испричао како су се инспектори на терену сусретали с разним ситуацијама те навео примјер да су гости угоститељских објеката, који су у групама сједили за истим столом без поштивања физичке дистанце, наводили чак како су браћа и сестре.

- Међутим, приликом легитимисња успоставило се да није у питању најближа родбина. Најближој родбини јесте омогућено и дозвољено да, ако живе у истом домаћинству, више их сједи за столом. То свакако инспектори и припадници полицијских управа приликом контрола имају у виду. Али сједење за столом од стране оних који нису у заједничком домаћинству, а да нема испоштоване те физичке дистанце, је недопустиво – казао је.

Према његовим ријечима, у ФУЗИП-у су свјесни да новонастала ситуација није нимало лагана власницима угоститељских објеката, али да се сви морају адапритати на нове околности.

- Морају схватити да непоштивањем мјера доводе у опасност себе, своје госте и особље. Доћи ћемо сутра у ситуацију да се сви, не дао Бог, заразимо, па неће бити ни гостију ни особља које ће бити здраво да дође да ради и тако даље.

Сличан проблем је и у тржним центрима, од којих су ријетки они који омогућују свим посјетиоцима и гостима да носе маску.

- Маска се мора носити јер је затворен простор у питању, вјештачка је вентилација и они морају осигурати довољан број својих запослених из сигурносног сектора који је вјероватно заступљен у организационој шеми центра. На томе ћемо засигурно инсистирати, нажалост репресивним мјерама, и нећемо допустити да остане како је сада – објаснио је Ајдиновић.

Споменуо је и јавни градски пријевоз, поготово у јутарњим и послијеподневним сатима када је највећа фреквенција путника, да се крше физичка дистанца и да многи путници не носе заштитне маске.

- И то је недопустиво и апелујем, како власницима тржних центара и угоститељских објеката, тако и према одговорним лицима јавних градских саобраћајних пријевозника, да се у возним јединицама мора осигурати поштивање ових мјера.

Према Закону о заштити становништа од заразних болести, санкције за непоштивање прописаних мјера крећу се од двије до 10 хиљада КМ за правна лица, а за грађане је прописано од 100 КМ до двије хиљаде, уколико буде покренут прекршајни поступак.

- То заиста не желимо. Након ублажавања мјера, досад није издата ниједна казна и надамо се да ће тако и остати – закључио је Ајдиновић.

(Ослобођење)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ха ха

15.06.2020 05:43

немамо мора нема туризма немогу политицари зарадит на томе ал на корони мозе ту се паре окрецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репресивне мјере?

15.06.2020 05:44

Ништа се неће постићи тиме... Ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не добро

15.06.2020 06:27

Према подацима за посљедњих неколико дана погоршана је и епидемиолошка ситуација у Српској и то више него у Ф БиХ, а разлог су разна окупљања грађана без прописане дистанце, заштитних маски, слаба или никаква инспекцијска контрола трговинских и других услужних објеката у којима се не врши дезинфекција, не води се рачуна о растојању итд. Опасност вреба и у аутобусима градског превоза у Бања Луци гдје је возни ред још увијек редукован па су аутобуси на појединим линијама препуни, а питање је да ли се дезинфикују.Или, јуче на Новој пијаци у Бања Луци стотине и стотине грађана, тискају се без маски, продавци такође без маски и рукавица, па није ни чудно што се ситуација погоршава. Инспектори и комунални пиолицајци награђени са по хиљаду марака, а нигдје их нема, поготово на мјестима гдје је зараза корона вирусом највише могућа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.06.2020 08:57

Управо тако. За погоршано стање смо сами криви, ја прав се више не пазим као до сада и није ни чудо што расте број + ако томе додамо отварање граница, странци и окупљања.. Али такав смо ми народ лакше је кривњу пребацити на другог него признати да је кривац у нама

Name

Андриц

15.06.2020 09:50

Ре не добро и ја:о цему ви прицате,закљуцајте се у куцу и катанац на врата.Па ако је сад до градјана,засто је онда био велики број заразених и у марту и априлу кад је био полицијски цас и ванредно стање.Ко је тад био крив,ста лупате ви...

Name

Уххх

15.06.2020 13:44

Плавуше су заштићене..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опааа

17.06.2020 14:54

Страсно!!!