Новинари неће добити статус службене особе

Новинари у Републици Српској и у наредном периоду неће имати статус службене особе. Измјенама и допунама Кривичног законика, који ће бити разматран на сједници Народне скупштине РС 16. јуна, није прихваћено прописивање посебног кривичног дјела - спречавање новинара у вршењу професионалне дужности.

Република Српска 14.06.2020 | 15:46
Новинари неће добити статус службене особе

Изменама и допунама Кривичног законика, који ће бити разматран на сједници Народне скупштине РС 16. јуна, није прихваћено прописивање посебног кривичног дјела - спречавање новинара у вршењу професионалне дужности.

Као разлог је наведено то што су Кривичним закоником, између осталог, прописана и кривична дјела тјелесне повреде, тешке тјелесне повреде, као и угрожавање сигурности, а који на једнак начин третира и штити све грађане и професије од напада, као што су љекари, професори, наставници и многи други, који су у свом раду изложени могућности напада у обављању свог посла.

Могућност прописивања наведеног кривичног дјела као и посебне заштите новинара у обављању њихове дјелатности разматраће се када се створе претпоставке да се у Кривични законик уврсте и кривична дјела против части и угледа - наведено је у образложењу Нацрта измјена и допунама Кривичног законика РС.

Иницијатива да се статус службене особе додијели овлашеној особи која пружа услуге снабдијевања електричном енергијом, те радницима на жељезници и другим професијама такође није прихваћена.

Осим казне доживотног затвора, измјенама и допунама Кривичног законика у РС, уводи се и још новина.

Казна забране управљања моторним возилом замијењена је одузимањем возачке дозволе, а досадашња казна забране управљања моторним возилом постала је нова мјера безбједности, док је опћи максимум казне затвора повећан с двадесет на тридесет година, те је посебно прописана изузетност код изрицања краткотрајне казне затвора.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бања лука

14.06.2020 14:20

систематски и организовано се из дана у дан прави диктатура у срцу европе и угњетава сопствени народ, за мене лицно це новинар увјек бити слузбена особа, сто је и нормално, јер је новинар слузбеник један од битнијих слузбеника јавности..

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринута

14.06.2020 15:14

Новинари су глад народа,представљају народ и требају Имати статус слузбене особе,инаце и овако сљам ради ста хоце без да јавност зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

14.06.2020 15:24

Сви смо ми слузбеници. Понекад новинар одступи од онога сто смије и сто мозе, па написе и сто није тацно или потруди да наслов(догадјај) буде бомбастицан. Не одобравам насиље према истим, али да буде слузбено лице никако

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: Лили

14.06.2020 17:54

Потпуно се слазем са твојим мисљењем.

Name

Директ

14.06.2020 18:46

Јесте, само што су новинари службеници у служби јавности, тако да из тог разлога исти би требали бити заштићени као да обављају службени посао.

Name

Правник

14.06.2020 18:13

Нека им се призна тај статус али да се онда обавезно пропише да врше злоупотребу службеног положаја уколико о неком пишу неистину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.06.2020 18:47

И по садашњим правилима, законодавство третира тај дио.

Name

Ре директ

14.06.2020 19:33

Третира, али не подразумијева новинаре јер нису службена лица...