Novinari neće dobiti status službene osobe

Novinari u Republici Srpskoj i u narednom periodu neće imati status službene osobe. Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS 16. juna, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela - sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

Republika Srpska 14.06.2020 | 15:46
Novinari neće dobiti status službene osobe

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS 16. juna, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela - sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

Kao razlog je navedeno to što su Krivičnim zakonikom, između ostalog, propisana i krivična djela tjelesne povrede, teške tjelesne povrede, kao i ugrožavanje sigurnosti, a koji na jednak način tretira i štiti sve građane i profesije od napada, kao što su ljekari, profesori, nastavnici i mnogi drugi, koji su u svom radu izloženi mogućnosti napada u obavljanju svog posla.

Mogućnost propisivanja navedenog krivičnog djela kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatraće se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda - navedeno je u obrazloženju Nacrta izmjena i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Inicijativa da se status službene osobe dodijeli ovlašenoj osobi koja pruža usluge snabdijevanja električnom energijom, te radnicima na željeznici i drugim profesijama takođe nije prihvaćena.

Osim kazne doživotnog zatvora, izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika u RS, uvodi se i još novina.

Kazna zabrane upravljanja motornim vozilom zamijenjena je oduzimanjem vozačke dozvole, a dosadašnja kazna zabrane upravljanja motornim vozilom postala je nova mjera bezbjednosti, dok je opći maksimum kazne zatvora povećan s dvadeset na trideset godina, te je posebno propisana izuzetnost kod izricanja kratkotrajne kazne zatvora.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

banja luka

14.06.2020 14:20

sistematski i organizovano se iz dana u dan pravi diktatura u srcu evrope i ugnjetava sopstveni narod, za mene licno ce novinar uvjek biti sluzbena osoba, sto je i normalno, jer je novinar sluzbenik jedan od bitnijih sluzbenika javnosti..

ODGOVORITE
Name

zabrinuta

14.06.2020 15:14

Novinari su glad naroda,predstavljaju narod i trebaju Imati status sluzbene osobe,inace i ovako sljam radi sta hoce bez da javnost zna.

ODGOVORITE
Name

Lili

14.06.2020 15:24

Svi smo mi sluzbenici. Ponekad novinar odstupi od onoga sto smije i sto moze, pa napise i sto nije tacno ili potrudi da naslov(dogadjaj) bude bombastican. Ne odobravam nasilje prema istim, ali da bude sluzbeno lice nikako

ODGOVORITE
Name

RE: Lili

14.06.2020 17:54

Potpuno se slazem sa tvojim misljenjem.

Name

Direkt

14.06.2020 18:46

Jeste, samo što su novinari službenici u službi javnosti, tako da iz tog razloga isti bi trebali biti zaštićeni kao da obavljaju službeni posao.

Name

Pravnik

14.06.2020 18:13

Neka im se prizna taj status ali da se onda obavezno propiše da vrše zloupotrebu službenog položaja ukoliko o nekom pišu neistinu..

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.06.2020 18:47

I po sadašnjim pravilima, zakonodavstvo tretira taj dio.

Name

Re direkt

14.06.2020 19:33

Tretira, ali ne podrazumijeva novinare jer nisu službena lica...