Пандемија је повећавала социјалну неједнакост

Затворена обданишта и школе, скраћено радно време, откази… Корона-криза проузроковала је далекосежне социјалне и економске проблеме. Посебно тешко су погођени они који су ионако већ запостављени.

Свијет 14.06.2020 | 12:43
Пандемија је повећавала социјалну неједнакост

Жене су посебно погођене кризом, каже Алине Зуко са Института за економске и друштвене науке Фондације Ханс Беклер. Оне су, наиме, и пре кризе зарађивале мање од мушкараца, констатује Зуко.

Затварање школа и вртића током пандемије другачије се одразило на мушкарце и жене. Када је избила криза, многи парови били су присиљени да донесу одлуку: ко ће од нас двоје да остане код куће и пази на децу?

Због тога што жене ионако мање зарађују од мушкараца, те одлуке су доношене из чисто економских разлога. Ако су оба партнера запослена, а један је морао да остане код куће и води рачуна о деци, много више жена одлучило се за бригу о деци, показали су резултати студије Фондације Ханс Беклер. „Тако су се већ постојеће неједнакости у пандемији још више појачале“, каже Зуко за ДW.

Криза јаче погодила оне с мањим примањима

Слично то види и Катја Меринг, професорка социологије на Универзитету у Манхајму. За студију на којој се још ради, она од марта са својим тимом сваке недеље испита 3.500 људи – о томе како је пандемија променила њихов живот. Према досадашњим резултатима, људи који раде само неколико сати недељно, као и они који нуде услуге у домаћинству, веома брзо су били отпуштани. „Жене је то погодило посебно тешко“, каже Меринг за ДW.

„Оваква криза је као лупа која показује социјалне неједнакости“, каже Ања Пил чланица Управног одбора Савеза немачких синдиката (ДГБ). „Криза је посебно тешко погодила раднике с нижим примањима и нижим степеном образовања.“ Они често нису могли да раде од куће. Онај ко је пре пандемије зарађивао мање, сада се чешће суочава с још већим губицима прихода.

Насупрот њима, људи с вишим примањима ретко су морали да током пандемије да ограничавају свој рад. И манхајмска студија показује да 40 одсто људи с високом стручном спремом може да ради од куће.

У опасности су и мигранти

Конкретне податке Савез немачких синдиката још увек нема, али Пил је уверена да су људи мигрантског порекла запостављени. Као пример она наводи странце који у Немачкој имају статус „дулдунга“ (трпљеног боравка, прим.ред). Ако изгубе посао и убрзо не нађу други, они могу да изгубе дозволу боравка у Немачкој.

Током пандемије и привреда у Немачкој не може да понуди довољно места за практично обучавање. То посебно тешко погађа младе мигрантског порекла, јер они су и онако тешко добијали место за практично образовање, каже Пил. То потврђују и студије.

Ања Пил захтева да се, независно од пандемије, „исуши мочвара с ниским платама“. Она тражи веће плате за неговатеље, као и за остале који зарађују мало. „Нама су потребне плате које ће спречити сиромаштво“, сматра Пил. Људи, којима данас прети губитак посла, морали би да имају могућност за преквалификацију, како би могли да раде друге послове. Пил поздравља пакет мера помоћи владе Немачке, али ипак очекује да ће се незапосленост повећати. А то ће онда такође да повећа социјалну неједнакост.

(ДW)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сале 20 гарава

14.06.2020 11:09

Нико да спомене незапослене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

14.06.2020 11:43

Баш тако, нико се није сјетио да каже треаба дати бар 100е незапосленим!

Name

Ре Сале

14.06.2020 11:45

Стално о томе писем, ста са породица гдје родитељи не раде а имају сколарце..студенте.. дјецу па и старе родитеље о којима морају водити рацуна..сви се поломисе за повецање плата, помоци, награда... а ова популација ником ни у једном моменту није на уму...срамно..да бар отворе границе да идемо трбухом за крухом. Залосно и срамно, нека главоње имају за себе по 3-4 примања, банце по кафанама, тросе купују...а ми у кафезе и цекамо њихове небулозне одлуке и потезе.

Name

Док Холидеј

14.06.2020 13:01

Ево одговора ми незапослени нисмо код њих у странци па их заболе за нас . а зашто су добили медицинари и полиција па сваки доктор има своје пацијенте власт очекује да их убједе да гласају за њих од полицајаца очекују да их заштите ако крене по злу . Сваки трговац је угроженији од доктора. Шта је са пољопривредним произвођачима и осталим и хиљаду питања би било али банди су били приоритет доктори и полицајци.

Name

цупс

14.06.2020 12:36

Али зато корона не утице на лопове и ухљебе. Њих је сваким даном све висе.

ОДГОВОРИТЕ