Почело постепено отварање граница у Европи

Пољска, Чешка, Француска и Норвешка отварају своје границе уз одређене изузетке. За особе са Западног Балкана, односно из тзв. трећих земаља и даље су на снази ограничења.

Свијет 13.06.2020 | 21:33
Почело постепено отварање граница у Европи

После скоро три месеца, Пољска је поново отворила своје границе са свим суседним земљама чланицама Европске уније. Ограничења која су важила на граници с Литванијом укинута су у петак, а у раним јутарњим сатима у суботу (13.06.) то се догодило и на границама с Немачком, Чешком и Словачком.

За сада се те уредбе не односе на земље које нису чланице ЕУ, јер је, према саопштењу пољске владе, ситуација у неким земљама, посебно у Латинској и Северној Америци, још увек забрињавајућа. Задржане су и контроле на пољским границама с Украјином, Белорусијом и руском ексклавом Калињинградом.

Француска ће у највећој мери укинути ограничења на својим границама за путнике из ЕУ 15. јуна. То је одлучено у складу с препорукама Европске комисије, саопштено је из Министарства унутрашњих, као и спољних послова у Паризу. Особе из држава чланица ЕУ, као и из Андоре, Исланда, Лихтенштајна, Монака, Норвешке, Сан Марина, Швајцарске и Ватикана од тог датума могу улазити у Француску без икаквих ограничења. Изузеци се и даље важе за Шпанију и Велику Британију - који предвиђају карантин у трајању од 14 дана, који се примењује и у те две државе.

Француска ће своје границе према земљама изван шенгенског простора постепено отварати од 1. јула. Време отварања ће варирати "у зависности од здравствене ситуације у појединим трећим земљама" и одговараће споразумима "који до тада буду постигнути на европском нивоу".

И Чешка ће од понедељка отворити своје границе за грађане готово свих земаља ЕУ, Швајцарске и Лихтенштајна. То ће се догодити захваљујући повољним епидемиолошком развоју, саопштено је из Министарство здравља у Прагу. Контроле на границама Немачке и Аустрије, уведена због пандемије, укинуте су пре седам дана.

Међутим, забрана уласка у Чешку остаје на снази за путнике који живе у Белгији, Португалу, Великој Британији, Шведској и пољској Шлезији. Према наводима власти, та подручја се још увек сматрају ризичним.

Норвешка такође у понедељак жели поново да отвори границе према готово свим суседним земљама, најавила је влада ове шенгенске државе. Укидање ограничења важи за путнике из Данске, Финске и Исланда - док за Шведску постоје регионални прописи: за сада је дозвољено ући само посетитељима из Јутланда, јер ниво заразе у осталим регијама Шведске још није "прихватљив".

(ДW)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Андриц

13.06.2020 21:23

И даље ми није јасно засто мисле да неко ко има или нема пасос одредјене земље је мање или висе заразан од оног који има или нема пасос неке тамо треце земље,јер,понављам,корона је присутна свуда у свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оззy

14.06.2020 04:07

Није ствар тзв короне, вец вјецитог омаловазавања и понизавања истоцних земаља

Name

кум

14.06.2020 06:26

Питај Милу он је Бог и задузен за све у сваком селу, сњиме неце Вуциц неце Путин а јос мало нецемо ни ми а камоли запад.

Name

Истина

14.06.2020 08:13

Због таквог схватања ЕУ и њени градани у доба пандемије прво куповали тоалет папир... паметном доста