Počelo postepeno otvaranje granica u Evropi

Poljska, Češka, Francuska i Norveška otvaraju svoje granice uz određene izuzetke. Za osobe sa Zapadnog Balkana, odnosno iz tzv. trećih zemalja i dalje su na snazi ograničenja.

Svijet 13.06.2020 | 21:33
Počelo postepeno otvaranje granica u Evropi

Posle skoro tri meseca, Poljska je ponovo otvorila svoje granice sa svim susednim zemljama članicama Evropske unije. Ograničenja koja su važila na granici s Litvanijom ukinuta su u petak, a u ranim jutarnjim satima u subotu (13.06.) to se dogodilo i na granicama s Nemačkom, Češkom i Slovačkom.

Za sada se te uredbe ne odnose na zemlje koje nisu članice EU, jer je, prema saopštenju poljske vlade, situacija u nekim zemljama, posebno u Latinskoj i Severnoj Americi, još uvek zabrinjavajuća. Zadržane su i kontrole na poljskim granicama s Ukrajinom, Belorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradom.

Francuska će u najvećoj meri ukinuti ograničenja na svojim granicama za putnike iz EU 15. juna. To je odlučeno u skladu s preporukama Evropske komisije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih, kao i spoljnih poslova u Parizu. Osobe iz država članica EU, kao i iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana od tog datuma mogu ulaziti u Francusku bez ikakvih ograničenja. Izuzeci se i dalje važe za Španiju i Veliku Britaniju - koji predviđaju karantin u trajanju od 14 dana, koji se primenjuje i u te dve države.

Francuska će svoje granice prema zemljama izvan šengenskog prostora postepeno otvarati od 1. jula. Vreme otvaranja će varirati "u zavisnosti od zdravstvene situacije u pojedinim trećim zemljama" i odgovaraće sporazumima "koji do tada budu postignuti na evropskom nivou".

I Češka će od ponedeljka otvoriti svoje granice za građane gotovo svih zemalja EU, Švajcarske i Lihtenštajna. To će se dogoditi zahvaljujući povoljnim epidemiološkom razvoju, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja u Pragu. Kontrole na granicama Nemačke i Austrije, uvedena zbog pandemije, ukinute su pre sedam dana.

Međutim, zabrana ulaska u Češku ostaje na snazi za putnike koji žive u Belgiji, Portugalu, Velikoj Britaniji, Švedskoj i poljskoj Šleziji. Prema navodima vlasti, ta područja se još uvek smatraju rizičnim.

Norveška takođe u ponedeljak želi ponovo da otvori granice prema gotovo svim susednim zemljama, najavila je vlada ove šengenske države. Ukidanje ograničenja važi za putnike iz Danske, Finske i Islanda - dok za Švedsku postoje regionalni propisi: za sada je dozvoljeno ući samo posetiteljima iz Jutlanda, jer nivo zaraze u ostalim regijama Švedske još nije "prihvatljiv".

(DW)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Andric

13.06.2020 21:23

I dalje mi nije jasno zasto misle da neko ko ima ili nema pasos odredjene zemlje je manje ili vise zarazan od onog koji ima ili nema pasos neke tamo trece zemlje,jer,ponavljam,korona je prisutna svuda u svijetu...

ODGOVORITE
Name

Ozzy

14.06.2020 04:07

Nije stvar tzv korone, vec vjecitog omalovazavanja i ponizavanja istocnih zemalja

Name

kum

14.06.2020 06:26

Pitaj Milu on je Bog i zaduzen za sve u svakom selu, snjime nece Vucic nece Putin a jos malo necemo ni mi a kamoli zapad.

Name

Istina

14.06.2020 08:13

Zbog takvog shvatanja EU i njeni gradani u doba pandemije prvo kupovali toalet papir... pametnom dosta