"Имамо рекордан број заражених вирусом корона!"

Тузлански кантон ове суботе забиљежио је највећи број новооткривених заражених особа у једном дану од почетка епидемије 27. марта. Корона вирусом је инфирицарно још 26 особа те се број активних случајева попео на 102. Једно је јуче преминуло, а осам је хоспитализовано у Универзитетски клинички центар у Тузли.

Босна и Херцеговина 13.06.2020 | 19:03
"Имамо рекордан број заражених вирусом корона!"

Тренутну епидемиолошку ситуацију министрица здравства Дајана Чолић у Тузланском кантону оцјењује изузетно озбиљном, а у разговору за Клиx.ба каже да је вирус изузетно тешко контролисати, упозоривши на чињеницу да је доживио своје мутације те да лакше продире у ћелије.

"Ситуација је протеклих дана веома усложњена. Разлога за панику међу грађанима нема, али за озбиљно схватање тренутне епидемиолошке ситуације свакако. Имамо нових 26 случајева, ради се о особама које су из више различитих кластера те су протеклих дана стигли изван БиХ. Све оно на што смо упозоравали и о чему смо причали, нажалост управо сад нам се дешава", каже Чолић.

Ресорна министрица наводи да је вирус веома тешко држати под контролом, а то се показује и сада.

"Имамо информације да су се десиле мутације на самом вирусу и да је његов продор у ћелије сада додатно олакшан због његових промјена унутар генома. Али, с њим се боримо онако како знамо, и даље превентивним мјерама јер специфичног и конкретног лијека нема, а нећа га ни бити јер се ради о вирусној инфекцији. Наше је да пратимо ситуацију на терену те да покушавамо барем спровођењем превентивних мјера спријечити његово даље и јаче продирање унутар популације", истиче Чолић у разговору за Клиx.ба.

Увезени случајеви из Њемачке и Шведске

Нагли скок броја заражених корона вирусом биљежи се ове седмице у Тузланском кантону гдје су активна 102 случаја инфекције. Одређени број заражених у Тузли, Живиницама и Грачаници се везује за групе у којима је ријеч о такозваним увезеним случајевима и то из Њемачке и Шведске.

"С обзиром на то да су укинуте све мјере за особе које долазе ван подручја БиХ, у смислу издавања рјешења о кућној изолацији или једног периода када смо имали њихово стављање у карантин, сада једино можемо апеловати на здрав разум и грађанску одговорност тих особа. Молимо их да не крећу на пут и не долазе уколико знају да су били у контакту са позитивном особом или имају симптоме који одговарају ЦОВИД-19", апеловала је Чолић.

Када је ријеч о одговору здравственог система тузланске регије наша саговорница наводи да с тренутним капацитетом и бројем заражених могу владати ситуацијом, изразивши наду да им се неће десити црњи сценариј попут оног у Италији или Шпанији, које су имале далеко јачи и развијенији систем здравствене заштите у односу на бх., а били су на кољенима.

"Тренутно нам је ситуација таква да у Тузланском кантону имамо укупно осам хоспитализираних особа. Једна је у респираторном центру Клинике за плућне болести у Славиновићима гдје је прикључена на респиратор и то је први пацијент овакве врсте у нашем кантону. С друге стране имамо још седам особа у Клиници за заразне болести од којих је двоје са тежим обликом клиничке слике, док је преосталих пет средње тешке и за сада су стабилни", додала је министрица зравства ТК.

"Грађани, молим вас носите маску"

Чолић је још једном замолила грађане на појачан опрез.

"Апелујем на све оне који вјерују, али и који не вјерују да корона вирус постоји. Разумијем разочараност и све остало, али вријеме је да будемо, ако ништа друго, егоцентрични те да мислимо на себе и своје здравље. Молим вас, носите заштитну опрему јер то барем није тешко. Заиста, ситуација се компликује и не желим да дођемо у ситуацију спровођења рестриктивних мјера", додала је Чолић.

Уколико се ситуација настави развијати у истом правцу као и до сада, Чолић је на крају казала да ће ипак морати посегнути за рестриктивним мјерама.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нема везе

13.06.2020 17:33

Народ тјера по своме. Трwба све пустити. Хрватска и Црна Гора крију резултате због туристичке сезоне, па не знам шта ми глумимо. Народ ко народ тјера по своме. Најбоље све пустити па ко пуковник ко покојник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

13.06.2020 17:34

700 милиона €

ОДГОВОРИТЕ
Name

баба Руза

13.06.2020 17:56

Нај мање за прву руку

Name

Ха ха

13.06.2020 17:43

то је само за јавност има нас кои зивимо у тузли и радимо у болницама дајте људи престанте висе лагат

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

13.06.2020 17:44

кад би нас све тестирали било би нас хиљаде позитивних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из

13.06.2020 19:15

ШВЕДСКЕ???

ОДГОВОРИТЕ