"Imamo rekordan broj zaraženih virusom korona!"

Tuzlanski kanton ove subote zabilježio je najveći broj novootkrivenih zaraženih osoba u jednom danu od početka epidemije 27. marta. Korona virusom je infiricarno još 26 osoba te se broj aktivnih slučajeva popeo na 102. Jedno je juče preminulo, a osam je hospitalizovano u Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 13.06.2020 | 19:03
"Imamo rekordan broj zaraženih virusom korona!"

Trenutnu epidemiološku situaciju ministrica zdravstva Dajana Čolić u Tuzlanskom kantonu ocjenjuje izuzetno ozbiljnom, a u razgovoru za Klix.ba kaže da je virus izuzetno teško kontrolisati, upozorivši na činjenicu da je doživio svoje mutacije te da lakše prodire u ćelije.

"Situacija je proteklih dana veoma usložnjena. Razloga za paniku među građanima nema, ali za ozbiljno shvatanje trenutne epidemiološke situacije svakako. Imamo novih 26 slučajeva, radi se o osobama koje su iz više različitih klastera te su proteklih dana stigli izvan BiH. Sve ono na što smo upozoravali i o čemu smo pričali, nažalost upravo sad nam se dešava", kaže Čolić.

Resorna ministrica navodi da je virus veoma teško držati pod kontrolom, a to se pokazuje i sada.

"Imamo informacije da su se desile mutacije na samom virusu i da je njegov prodor u ćelije sada dodatno olakšan zbog njegovih promjena unutar genoma. Ali, s njim se borimo onako kako znamo, i dalje preventivnim mjerama jer specifičnog i konkretnog lijeka nema, a neća ga ni biti jer se radi o virusnoj infekciji. Naše je da pratimo situaciju na terenu te da pokušavamo barem sprovođenjem preventivnih mjera spriječiti njegovo dalje i jače prodiranje unutar populacije", ističe Čolić u razgovoru za Klix.ba.

Uvezeni slučajevi iz Njemačke i Švedske

Nagli skok broja zaraženih korona virusom bilježi se ove sedmice u Tuzlanskom kantonu gdje su aktivna 102 slučaja infekcije. Određeni broj zaraženih u Tuzli, Živinicama i Gračanici se vezuje za grupe u kojima je riječ o takozvanim uvezenim slučajevima i to iz Njemačke i Švedske.

"S obzirom na to da su ukinute sve mjere za osobe koje dolaze van područja BiH, u smislu izdavanja rješenja o kućnoj izolaciji ili jednog perioda kada smo imali njihovo stavljanje u karantin, sada jedino možemo apelovati na zdrav razum i građansku odgovornost tih osoba. Molimo ih da ne kreću na put i ne dolaze ukoliko znaju da su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom ili imaju simptome koji odgovaraju COVID-19", apelovala je Čolić.

Kada je riječ o odgovoru zdravstvenog sistema tuzlanske regije naša sagovornica navodi da s trenutnim kapacitetom i brojem zaraženih mogu vladati situacijom, izrazivši nadu da im se neće desiti crnji scenarij poput onog u Italiji ili Španiji, koje su imale daleko jači i razvijeniji sistem zdravstvene zaštite u odnosu na bh., a bili su na koljenima.

"Trenutno nam je situacija takva da u Tuzlanskom kantonu imamo ukupno osam hospitaliziranih osoba. Jedna je u respiratornom centru Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima gdje je priključena na respirator i to je prvi pacijent ovakve vrste u našem kantonu. S druge strane imamo još sedam osoba u Klinici za zarazne bolesti od kojih je dvoje sa težim oblikom kliničke slike, dok je preostalih pet srednje teške i za sada su stabilni", dodala je ministrica zravstva TK.

"Građani, molim vas nosite masku"

Čolić je još jednom zamolila građane na pojačan oprez.

"Apelujem na sve one koji vjeruju, ali i koji ne vjeruju da korona virus postoji. Razumijem razočaranost i sve ostalo, ali vrijeme je da budemo, ako ništa drugo, egocentrični te da mislimo na sebe i svoje zdravlje. Molim vas, nosite zaštitnu opremu jer to barem nije teško. Zaista, situacija se komplikuje i ne želim da dođemo u situaciju sprovođenja restriktivnih mjera", dodala je Čolić.

Ukoliko se situacija nastavi razvijati u istom pravcu kao i do sada, Čolić je na kraju kazala da će ipak morati posegnuti za restriktivnim mjerama.

(Klix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nema veze

13.06.2020 17:33

Narod tjera po svome. Trwba sve pustiti. Hrvatska i Crna Gora kriju rezultate zbog turističke sezone, pa ne znam šta mi glumimo. Narod ko narod tjera po svome. Najbolje sve pustiti pa ko pukovnik ko pokojnik.

ODGOVORITE
Name

Mirko

13.06.2020 17:34

700 miliona €

ODGOVORITE
Name

baba Ruza

13.06.2020 17:56

Naj manje za prvu ruku

Name

Ha ha

13.06.2020 17:43

to je samo za javnost ima nas koi zivimo u tuzli i radimo u bolnicama dajte ljudi prestante vise lagat

ODGOVORITE
Name

mica

13.06.2020 17:44

kad bi nas sve testirali bilo bi nas hiljade pozitivnih

ODGOVORITE
Name

Iz

13.06.2020 19:15

ŠVEDSKE???

ODGOVORITE