Трамп помјерио предизборни скуп, због протеста

Амерички предсједник Доналд Трамп одгодио је први предизборни скуп у Тулси у Оклахоми да не би пао на дан када се обиљежава крај ропства у САД.

Свијет 13.06.2020 | 17:09
Трамп помјерио предизборни скуп, због протеста

Трамп је на Твитеру написао да ће скуп планиран за 19. јун бити одржан дан касније због поштовања према том датуму познатијем као Дан слободе или “Џунтинт”.

Избор датума изазвао је критике док трају протести против расизма широм земље.

И сама локација је контроверзна јер је у граду Тулса 1921. године почињен један од најгорих покоља Афроамериканаца у историји САД, подсјећа ББЦ. 

Око 300 људи убијено је у нападу бјелаца на црначки кварт Гринвуд, познатији као “Црни Вол стрит”. Тада је уништено око 1.000 фирми и кућа.

Дан слободе није федерални празник, али га Афроамериканци масовно обиљежавају.

Дана 19. јуна 1865. године генерал снага Уније Гордон Гренџер прочитао је наредбу у Галвестону у Тексасу да су ослобођени сви робови у Тексасу.

Тексас је био посљедња држава Конфедерације која је примила ову прокламацију, неколико мјесеци након што је окончан Грађански рат у САД.

Трамп је раније бранио избор датума за свој скуп рекавши да је то прослава, али су га критичари осудили за мањак поштовања према значају града Тулсе у историји САД.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар