Tramp pomjerio predizborni skup, zbog protesta

Američki predsjednik Donald Tramp odgodio je prvi predizborni skup u Tulsi u Oklahomi da ne bi pao na dan kada se obilježava kraj ropstva u SAD.

Svijet 13.06.2020 | 17:09
Tramp pomjerio predizborni skup, zbog protesta

Tramp je na Tviteru napisao da će skup planiran za 19. jun biti održan dan kasnije zbog poštovanja prema tom datumu poznatijem kao Dan slobode ili “Džuntint”.

Izbor datuma izazvao je kritike dok traju protesti protiv rasizma širom zemlje.

I sama lokacija je kontroverzna jer je u gradu Tulsa 1921. godine počinjen jedan od najgorih pokolja Afroamerikanaca u istoriji SAD, podsjeća BBC. 

Oko 300 ljudi ubijeno je u napadu bjelaca na crnački kvart Grinvud, poznatiji kao “Crni Vol strit”. Tada je uništeno oko 1.000 firmi i kuća.

Dan slobode nije federalni praznik, ali ga Afroamerikanci masovno obilježavaju.

Dana 19. juna 1865. godine general snaga Unije Gordon Grendžer pročitao je naredbu u Galvestonu u Teksasu da su oslobođeni svi robovi u Teksasu.

Teksas je bio posljednja država Konfederacije koja je primila ovu proklamaciju, nekoliko mjeseci nakon što je okončan Građanski rat u SAD.

Tramp je ranije branio izbor datuma za svoj skup rekavši da je to proslava, ali su ga kritičari osudili za manjak poštovanja prema značaju grada Tulse u istoriji SAD.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar