"Вирус је мутирао и још је агресивнији и опаснији за људе"

Научници сумњају да промјена побољшава способност корона вируса да се чврсто прилијепи за слузницу носа или очију како би започео процес инфекције.

Свијет 13.06.2020 | 13:45
"Вирус је мутирао и још је агресивнији и опаснији за људе"

Научници већ мјесецима истражују да ли је нови корона вирус мутирао и постаје ли више преносив или смртоноснији. Нови докази упућују на то да је потврдан одговор на готово сва питања с обзиром на то да је вирус мутирао и сада може заразити више људских ћелија.

Сви живи организми мутирају и прилагођавају се како би максимизирали преживљавање у својој околини, па тако и корона вируси. Научници кажу да је потребно још истраживања како би се утврдило да ли је мутација коронавируса промијенила ток пандемије те остаје нејасно да ли је ова мутација смртоноснија, пише ЦНН.

Одмах након појаве коронавируса, истраживачи су почети тражити обрасце промјене међу десетинама хиљада секвенци вирусних генома новог коронавируса. Све податке до којих дођу, истраживачи уносе у заједничку базу података. Подаци су отвореног типа, што значи да им могу приступити сви они који имају рачунар.

На прве промјене корона вируса упозорили су истраживачи који су вјешти у дешифрирању порука вируса ХИВ-1, који узрокује АИДС. Праћење промјена и понашања вируса истраживачима може дати већи увид на реакцију вируса на антивирусне лијекове. Како кажу, када сазнају причу коју причају вирусни геноми, могу одабрати које ће лијекова користити за лијечење одређеног соја вируса.

Истраживачи који су проучавали корона вирус или САРС-ЦоВ-2 геном, примијетили су да једна мутација доминира над свим осталима. У случају корона вируса, мутација утиче на протеине у шиљцима помоћу којих се вирус качи за људски организам. Шиљци су од посебне важности у животу корона вируса, јер представљају механизам који омогућава вирусу да се веже за ћелију домаћина прије него што га зарази. 

Након анализе прве мутације корона вируса, научници сумњају да промјена побољшава способност корона вируса да се чврсто прилијепи за слузницу носа или очију како би започео процес инфекције.

Ипак, многи сумњају у ову анализу. С обзиром на то да су се истраживачи ослањали само на јавно доступне податке и рачунарске анализе генома вируса, нису били у могућности коначно закључити да је њихова идеја једино разумно објашњење за појаву новог доминантног соја корона вируса.

С друге стране, истраживање јасно показује да се вирус развија. Такође је утврђено да је мутација вируса у лабораторијским условима била готово десет пута заразнија од осталих сојева корона вируса. Уз геномске анализе које су показале да је тај сој постао доминантан, могло би се објаснити зашто се нови корона вирус тако ширио у Европи, Сједињеним Америчким Државама и Латинској Америци.

Кинески љекари примијетили су на сјевероистоку Кине да су новозаражени дуже носили вирус, то јест да им је потребно више времена да буду негативно тестирани на вирус. Такође су открили да је пацијентима потребно дуже времена да покажу симптоме на болест Цовид-19.

Истраживачи упозоравају да би вирус могао мутирати како би постао још упорнији и како би дуже преживљавао, јер они који га носе дуже вријеме, имају веће могућности да заразе друге.

(Агенције)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дрина

13.06.2020 12:11

знаци. кад науцници буду имали вакцину или лијек то це бит за вирус од прије мјесец - два и неце имат ефекта на нову мутацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

13.06.2020 14:39

Тако је и са вирусом грипе. Стално говоре како мутира, а упорно форсирају цјепљење. Не зна се тко је "лудји", они који ту причу пласирају или ми који је примамо

Name

сафет

13.06.2020 13:23

зајебо је и кугу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

13.06.2020 14:34

бога ти треба те јос пара зарадит ја би вас у затвор стрпо ширите глупост и лаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

13.06.2020 14:35

Је ли се итко сјетио да тестира саме тестове јесу ли позитивни на цорона вирус? Или да питамо Предсједника Танзаније ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

13.06.2020 14:36

Сатанисти паљба само се ви вакцинисите .Оставите нас на миру.Знамо ми колико ви нама зелите добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незналица

13.06.2020 15:19

Сва та прича са вирусом је толико надувана,и исфабрикована,да ми је више мука од тога.Циљ је да се униште економијс,воља,нада,држава,вјера и на крају сломи дух људи.Али не брините,преживјели смо Турке,Аустро-Угаре,Бугаре,Швабе,комунисте,Американце па ċемо и ове антихристе,што хоће да нам наметну своју владавину.Уздајте се у Бога и не бојте се!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2020 15:27

Еееее

Name

митар

13.06.2020 16:58

У бога.Кад је и коме бог помогао?

Name

дрнд

13.06.2020 15:47

Како мозе да мутира несто сто не постоји?

ОДГОВОРИТЕ