Језеро старо више од 50.000 година постало розе, ни научници не знају зашто!?

Језеро у Индији, старо више од 50.000 година, постало је ружичасто, а стручњаци још немају објашњење зашто се то догодило.

Занимљивости 12.06.2020 | 22:22
Језеро старо више од 50.000 година постало розе, ни научници не знају зашто!?

Језеро Лонар у држави Махараштра изненада је променило боју пре неколико дана на изненађење људи који живе у околини.

Стручњаци сматрају, наводи ЦНН, да би узрок могао бити повећање сланитета воде, проценат алги или комбинација та два фактора, као што се то догодило с Великим сланим језером у Јути или језером Хилијер у Аустралији.

Гајанан Карат, локални геолог, рекао је у видеу објављеном на Твитеру туристичке организације Махараштре, да се то дешавало и раније, али да није било тако изразито.

 

Изгледа као да је језеро црвено ове године зато што је порастао сланитет - рекао је он и додао да се количина воде у језеру смањила, порастао је сланитет и то је узрок тих промена.

Карат је напоменуо и да научници истражују присуство црвених алги и да ли је то узрок промене боје воде.

Узорци су послати у неколико лабораторија, рекао је, и "кад то буде проучено, тек тада ћемо бити у прилици да са сигурношћу кажемо зашто је вода у језеру постала црвена".

Језеро, које се налази око 500 километара од Мумбаја, настало је након пада метеорита на Земљу пре око 50.000 година. Научници широм света га годинама истражују, а временом је постало и популарна туристичка атракција.

Извор: Телеграф.рс Фото: Профимедиа

Коментари / 0

Оставите коментар