Научници: Корона вјештачки створена у лабораторији

Двојица научника, један британски и један норвешки, објавили су недавно студију из које би се могло закључити да је вирус САРС-ЦоВ-2 створен у лабораторији.

Свијет 11.06.2020 | 21:55
Научници: Корона вјештачки створена у лабораторији

Према раду објављеном у часопису Qуартерлy Ревиеw оф Биопхyсицс, протеин спике (шиљак) новог корона вируса садржи неке секвенце за које се чини да су вјештачки уметнуте како би се успјешност вируса повећала.

У сажетку рада и касније у његовој разради норвешки виролог Биргер Соренсен и британски онколог Ангус Далглиш тврде да су идентификовали "уметнуте дијелове постављене на површини шиљака САРС-ЦоВ-2" који су кључни за комуникацију вируса с људским станицама и за улазак у њих.

Соренсен је за норвешку телевизију НРК рекао да вирус има својства која се увелико разликују од другог корона вируса, узрочника САРС-а, те да она никада нису откривена у природи. Устврдио је да Кина и Сједињене Државе сарађују дуги низ година на истраживању корона вируса кроз студије о "стицању функција" у којима се патогеност или преносивост вируса може повећати како би се боље разумјели.

Британски обавјештајац подржао тезу научника

Британско-норвешком двојцу у тези се придружио Сир Ричард Дирлове, челник британске тајне службе МИ6 од 1999. до 2004.

Штавише, он је у својим тврдњама отишао још корак даље - за "Даилy Телеграпх" је изјавио да истраживања Соренсена и Далглиша показују да је пандемија можда започела на Виролошком институту у Вухану.

Додао је да сматра да је мало вјероватно да је вирус био намјерно пуштен, али истакао је да је Кина очигледно покушала прикрити пропуст.

Ово није први пут да се јављају такве тезе. Кинески и амерички политичари већ мјесецима размјењују узајамне оптужбе на тему Ковид-19.

Откад је корона вирус стигао у Сједињене Државе, високи функционери администрације Доналда Трампа промовишу гласине да је настао у Виролошкој лабораторији у Вухану.

Кинески функционери нису им остали дужни. Напримјер, Жао Лијиан, портпарол и замјеник главног директора Одјељења за информације министарства спољних послова Кине, преко Тwиттера је поручио:

"ЦДЦ је ухваћен на дјелу. Када се у САД-у појавио нулти пацијент? Колико је људи заражено? Која су имена болница? Можда је америчка војска донијела епидемију у Вухан. Будите транспарентни! Објавите своје податке! САД нам дугује објашњења!“

Могућ сукоб интереса норвешког виролога

За потпуније разумијевање недоумица око британско-норвешке студије важно је такође напоменути да би Соренсен могао имати личног интереса у медијски атрактивним тезама о вјештачком поријеклу новог корона вируса, пише "Индеx.хр".

Наиме, рад објављен у Qуартерлy Ревиеw оф Биопхyсицсу првенствено представља аргументе за развој Биовацц-19, вакцине кандидата за Ковид-19, које је тренутно у напредном претклиничком развоју.

А Соренсен има финансијски интерес у причи јер ради за "Иммунор", норвешку компанију која стоји иза вакцине.

Тезу одбацују и тајне службе

Коначно, тезу о вјештачком поријеклу вируса већ су раније, уз научнике, одбациле и америчке тајне службе. У новом случају одбацили су је и британски обавјештајни извори.

Наиме, према писању лондонског "Тимеса", у британском МИ5 идеју доживљавају као "гласину и завјеру" упоредиву с тврдњама антивакциналистичког покрета.

У тексту се, међу осталим, истиче да се Дирлове (75) већ раније нашао на удару критика због промицања "погрешних података" у истрази Сир Џона Чилкота која је показала да рат у Ираку није био једино могуће рјешење како се то тврдило у британским политичким врховима прије почетка интервенције.

(Индеx.хр)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

хм

11.06.2020 20:23

То цак и бидала зна. Измедју Кине и УСА пикам да га је америка произвела и тако по ко зна који пут нанијела зло цовјецанству. Не искљуцујем ни могуцност да је пустен да се мало примире ратови и узавреле страсти по свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

11.06.2020 20:29

Открили "топлу воду".... НОБЕЛОВАЦ Луц Монтагниер који је фактички открио ХИВ вирус је иузиво на ТВ изјавио да је Цовид19 вирус ЛАБОРАТОРИЈСКИ прерадјен тј вјештачки... ал ајд, драго ми је и да други науцници потврдјују то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

11.06.2020 20:30

Корона вјештачки створена у лабораторији...британској или америцкој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

11.06.2020 21:27

Руској? Кинеској?

Name

Фриц

11.06.2020 21:46

Ипак је људска лабараторија, није од зи вотиња или биљака.

Name

Ре:

12.06.2020 00:00

Бетмен Лаб!

Name

за бн

12.06.2020 14:08

Мало прогуглај ко је поцео са колонијама и бесплатним радом.Дали ГБ и САД или кина и русија?

Name

зивбих

11.06.2020 21:45

Сада су Срби и Кинези браца и по вирусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

11.06.2020 22:50

100% сам убиједјен од првог дана. Неко од ове четири земље је то пустио САД, Енглеска, Кина или Русија. Можда грешим али мислим да је то ова што је најгоре прошла, мислили да успоре напредовање конкурента али зајебали себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

12.06.2020 00:13

Хмм, сјети се мало да је прошле године трговински рат између САД и Кине достигао врхунац. Амери су први почели уводити некакве сумануте забране увоза и огромну царину за производе из Кине. Онда ударили исто и по читавој Европи, осим Енглеској, занимљиво! Лично, типујем на САД и Енглезе, јер су знали да у том економском рату губе. Намјерно су жртвовали дио властите популације у бумеранг ефекту, тек да мало унесу забуне и тумарања у јавности, те да опет то искористе за напад на Кину. Све је то економски рат, а остатак свијета је колатерала.

Name

Тацно Ре

12.06.2020 09:42

Без Енглеске то немозе проци НИКАКО,поготово када су лицно економски угрозени њихови моцници са огромним капиталом у свијету....То је историјска цињеница....

Name

Русија није

12.06.2020 09:45

Али јако добре слузбе има. Није без везе Захарова такво окарактерисала Енглеску кроз све епохе....

Name

Ре: Русија није

13.06.2020 00:47

Нема Енглеска никакве добре службе, него брдо пара којима врбује квислинге и онда се хвали својим "врхунским" службама. Сјети се да је Енглеска дебело платила неких 50-ак домаћих људи из Србије, да 1999. постављају локаторе за НАТО ракете на тачно одређене локације. Наше службе их похватале на вријеме и уписани су под ставком "жртве НАТО агресије". Шта ћеш, сурове су то работе и ту нема мјеста емоцијама.

Name

Илија

12.06.2020 04:01

Па то се зна. Ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

12.06.2020 05:02

па ви сте је и створили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паламоодан

12.06.2020 05:18

То нико никад неће моћи доказати, али хајде да мало паламоодимо на ту тему: Ја мислим да овај вирус није направио Бил ГејЦ зато јер није НОБЕЛОВАЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.06.2020 06:43

то су и бабе знале а ако незнате ко је пустио питајте сороса он зна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко све има

12.06.2020 09:49

Прљаве прсте у томе?Русима вјерујем сто казу.

Name

Аполо 11

12.06.2020 06:56

Ништа, само јавно извињење сљепим мишевима да су они криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп Билл Гетс мафији

12.06.2020 07:36

Сви јет треба озбиљно да се позабави Кином и светском здравственом организацијом од њих све потиче нема двојбе а после као хумснитарци И добре виле.Сада је јасно засто су нестали кинески доктори.

ОДГОВОРИТЕ