Naučnici: Korona vještački stvorena u laboratoriji

Dvojica naučnika, jedan britanski i jedan norveški, objavili su nedavno studiju iz koje bi se moglo zaključiti da je virus SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji.

Svijet 11.06.2020 | 21:55
Naučnici: Korona vještački stvorena u laboratoriji

Prema radu objavljenom u časopisu Quarterly Review of Biophysics, protein spike (šiljak) novog korona virusa sadrži neke sekvence za koje se čini da su vještački umetnute kako bi se uspješnost virusa povećala.

U sažetku rada i kasnije u njegovoj razradi norveški virolog Birger Sorensen i britanski onkolog Angus Dalgliš tvrde da su identifikovali "umetnute dijelove postavljene na površini šiljaka SARS-CoV-2" koji su ključni za komunikaciju virusa s ljudskim stanicama i za ulazak u njih.

Sorensen je za norvešku televiziju NRK rekao da virus ima svojstva koja se uveliko razlikuju od drugog korona virusa, uzročnika SARS-a, te da ona nikada nisu otkrivena u prirodi. Ustvrdio je da Kina i Sjedinjene Države sarađuju dugi niz godina na istraživanju korona virusa kroz studije o "sticanju funkcija" u kojima se patogenost ili prenosivost virusa može povećati kako bi se bolje razumjeli.

Britanski obavještajac podržao tezu naučnika

Britansko-norveškom dvojcu u tezi se pridružio Sir Ričard Dirlove, čelnik britanske tajne službe MI6 od 1999. do 2004.

Štaviše, on je u svojim tvrdnjama otišao još korak dalje - za "Daily Telegraph" je izjavio da istraživanja Sorensena i Dalgliša pokazuju da je pandemija možda započela na Virološkom institutu u Vuhanu.

Dodao je da smatra da je malo vjerovatno da je virus bio namjerno pušten, ali istakao je da je Kina očigledno pokušala prikriti propust.

Ovo nije prvi put da se javljaju takve teze. Kineski i američki političari već mjesecima razmjenjuju uzajamne optužbe na temu Kovid-19.

Otkad je korona virus stigao u Sjedinjene Države, visoki funkcioneri administracije Donalda Trampa promovišu glasine da je nastao u Virološkoj laboratoriji u Vuhanu.

Kineski funkcioneri nisu im ostali dužni. Naprimjer, Žao Lijian, portparol i zamjenik glavnog direktora Odjeljenja za informacije ministarstva spoljnih poslova Kine, preko Twittera je poručio:

"CDC je uhvaćen na djelu. Kada se u SAD-u pojavio nulti pacijent? Koliko je ljudi zaraženo? Koja su imena bolnica? Možda je američka vojska donijela epidemiju u Vuhan. Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguje objašnjenja!“

Moguć sukob interesa norveškog virologa

Za potpunije razumijevanje nedoumica oko britansko-norveške studije važno je takođe napomenuti da bi Sorensen mogao imati ličnog interesa u medijski atraktivnim tezama o vještačkom porijeklu novog korona virusa, piše "Index.hr".

Naime, rad objavljen u Quarterly Review of Biophysicsu prvenstveno predstavlja argumente za razvoj Biovacc-19, vakcine kandidata za Kovid-19, koje je trenutno u naprednom pretkliničkom razvoju.

A Sorensen ima finansijski interes u priči jer radi za "Immunor", norvešku kompaniju koja stoji iza vakcine.

Tezu odbacuju i tajne službe

Konačno, tezu o vještačkom porijeklu virusa već su ranije, uz naučnike, odbacile i američke tajne službe. U novom slučaju odbacili su je i britanski obavještajni izvori.

Naime, prema pisanju londonskog "Timesa", u britanskom MI5 ideju doživljavaju kao "glasinu i zavjeru" uporedivu s tvrdnjama antivakcinalističkog pokreta.

U tekstu se, među ostalim, ističe da se Dirlove (75) već ranije našao na udaru kritika zbog promicanja "pogrešnih podataka" u istrazi Sir Džona Čilkota koja je pokazala da rat u Iraku nije bio jedino moguće rješenje kako se to tvrdilo u britanskim političkim vrhovima prije početka intervencije.

(Index.hr)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

hm

11.06.2020 20:23

To cak i bidala zna. Izmedju Kine i USA pikam da ga je amerika proizvela i tako po ko zna koji put nanijela zlo covjecanstvu. Ne iskljucujem ni mogucnost da je pusten da se malo primire ratovi i uzavrele strasti po svijetu

ODGOVORITE
Name

Mrkva

11.06.2020 20:29

Otkrili "toplu vodu".... NOBELOVAC Luc Montagnier koji je faktički otkrio HIV virus je iuzivo na TV izjavio da je Covid19 virus LABORATORIJSKI preradjen tj vještački... al ajd, drago mi je i da drugi naucnici potvrdjuju to

ODGOVORITE
Name

Anja

11.06.2020 20:30

Korona vještački stvorena u laboratoriji...britanskoj ili americkoj?

ODGOVORITE
Name

Bn

11.06.2020 21:27

Ruskoj? Kineskoj?

Name

Fric

11.06.2020 21:46

Ipak je ljudska labaratorija, nije od zi votinja ili biljaka.

Name

Re:

12.06.2020 00:00

Betmen Lab!

Name

za bn

12.06.2020 14:08

Malo proguglaj ko je poceo sa kolonijama i besplatnim radom.Dali GB i SAD ili kina i rusija?

Name

zivbih

11.06.2020 21:45

Sada su Srbi i Kinezi braca i po virusu.

ODGOVORITE
Name

Zoran

11.06.2020 22:50

100% sam ubijedjen od prvog dana. Neko od ove četiri zemlje je to pustio SAD, Engleska, Kina ili Rusija. Možda grešim ali mislim da je to ova što je najgore prošla, mislili da uspore napredovanje konkurenta ali zajebali sebe.

ODGOVORITE
Name

Re:

12.06.2020 00:13

Хмм, сјети се мало да је прошле године трговински рат између САД и Кине достигао врхунац. Амери су први почели уводити некакве сумануте забране увоза и огромну царину за производе из Кине. Онда ударили исто и по читавој Европи, осим Енглеској, занимљиво! Лично, типујем на САД и Енглезе, јер су знали да у том економском рату губе. Намјерно су жртвовали дио властите популације у бумеранг ефекту, тек да мало унесу забуне и тумарања у јавности, те да опет то искористе за напад на Кину. Све је то економски рат, а остатак свијета је колатерала.

Name

Tacno Re

12.06.2020 09:42

Bez Engleske to nemoze proci NIKAKO,pogotovo kada su licno ekonomski ugrozeni njihovi mocnici sa ogromnim kapitalom u svijetu....To je istorijska cinjenica....

Name

Rusija nije

12.06.2020 09:45

Ali jako dobre sluzbe ima. Nije bez veze Zaharova takvo okarakterisala Englesku kroz sve epohe....

Name

Re: Rusija nije

13.06.2020 00:47

Нема Енглеска никакве добре службе, него брдо пара којима врбује квислинге и онда се хвали својим "врхунским" службама. Сјети се да је Енглеска дебело платила неких 50-ак домаћих људи из Србије, да 1999. постављају локаторе за НАТО ракете на тачно одређене локације. Наше службе их похватале на вријеме и уписани су под ставком "жртве НАТО агресије". Шта ћеш, сурове су то работе и ту нема мјеста емоцијама.

Name

Ilija

12.06.2020 04:01

Pa to se zna. Nista novo.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

12.06.2020 05:02

pa vi ste je i stvorili

ODGOVORITE
Name

Palamoodan

12.06.2020 05:18

To niko nikad neće moći dokazati, ali hajde da malo palamoodimo na tu temu: Ja mislim da ovaj virus nije napravio Bil GejC zato jer nije NOBELOVAC.

ODGOVORITE
Name

Pa

12.06.2020 06:43

to su i babe znale a ako neznate ko je pustio pitajte sorosa on zna!!!

ODGOVORITE
Name

Ko sve ima

12.06.2020 09:49

Prljave prste u tome?Rusima vjerujem sto kazu.

Name

Apolo 11

12.06.2020 06:56

Ništa, samo javno izvinjenje sljepim miševima da su oni krivi.

ODGOVORITE
Name

Stop Bill Gets mafiji

12.06.2020 07:36

Svi jet treba ozbiljno da se pozabavi Kinom i svetskom zdravstvenom organizacijom od njih sve potiče nema dvojbe a posle kao humsnitarci I dobre vile.Sada je jasno zasto su nestali kineski doktori.

ODGOVORITE