Други талас короне могућ због масовних протеста

Европа би могла да се суочи са другим таласом обољења ковид-19 у наредним седмицама због масовних протеста који су одржани на континенту током претходних неколико дана, изјавили су данас званичници и стручњаци ЕУ.

Свијет 11.06.2020 | 16:57
Други талас короне могућ због масовних протеста

Десетине хиљада демонстраната окупило се у великим европским градовима на демонстрацијама против расизма послије убиства Џорџа Флојда током полицијског привођења у САД.

"Ако свима савјетујете да држе међусобно растојање од метар и по, а онда сви стоје једни поред других и држе се за руке - то ми не изгледа добро", изјавио је на једној конференцији Јозеф Кесеџиоглу, предсједник Европског удружења за медицину интензивне његе.

На питање да ли би могао да услиједи пораст броја инфекција у наредне двије седмице он је одговорио потврдно и додао да се нада да гријеши.

У већини од 27 чланица ЕУ врхунац епидемије је прошао и земље постепено отварају привреде и границе.

Прије недавних протеста, научници су очекивали други талас тек послије љета, али би масовни скупови могли да утичу на тај тренд.

"Када је ријеч о било којој респираторној болести, масовни скупови могу да буду велики канал преношења", изјавио је Мартин Сејшел, здравствени званичник Европске комисије, одговарајући на питање о могућности избијања другог таласа због демонстрација.

"Вирус и даље циркулише, иако нижом стопом него прије неколико седмица", рекао је Сејшел.

Он је додао да шансе да се други талас догоди и његов интензитет зависе од ефикасног одржавања дистанце и других фактора, од којих су многи и даље непознати, додао је овај стручњак. 

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Корона

11.06.2020 20:05

Контрола масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Корона

11.06.2020 22:17

Тацно, само морају се мало висе потрудити да нас убиједе да је корона вирус бас тако опасан како они то презентују. Нема контроле, нема вакцинисања, нема повјерења у политицаре у правду...мотике у руке па русити све и једну свјетску владу!