Drugi talas korone moguć zbog masovnih protesta

Evropa bi mogla da se suoči sa drugim talasom oboljenja kovid-19 u narednim sedmicama zbog masovnih protesta koji su održani na kontinentu tokom prethodnih nekoliko dana, izjavili su danas zvaničnici i stručnjaci EU.

Svijet 11.06.2020 | 16:57
Drugi talas korone moguć zbog masovnih protesta

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u velikim evropskim gradovima na demonstracijama protiv rasizma poslije ubistva Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u SAD.

"Ako svima savjetujete da drže međusobno rastojanje od metar i po, a onda svi stoje jedni pored drugih i drže se za ruke - to mi ne izgleda dobro", izjavio je na jednoj konferenciji Jozef Kesedžioglu, predsjednik Evropskog udruženja za medicinu intenzivne njege.

Na pitanje da li bi mogao da uslijedi porast broja infekcija u naredne dvije sedmice on je odgovorio potvrdno i dodao da se nada da griješi.

U većini od 27 članica EU vrhunac epidemije je prošao i zemlje postepeno otvaraju privrede i granice.

Prije nedavnih protesta, naučnici su očekivali drugi talas tek poslije ljeta, ali bi masovni skupovi mogli da utiču na taj trend.

"Kada je riječ o bilo kojoj respiratornoj bolesti, masovni skupovi mogu da budu veliki kanal prenošenja", izjavio je Martin Sejšel, zdravstveni zvaničnik Evropske komisije, odgovarajući na pitanje o mogućnosti izbijanja drugog talasa zbog demonstracija.

"Virus i dalje cirkuliše, iako nižom stopom nego prije nekoliko sedmica", rekao je Sejšel.

On je dodao da šanse da se drugi talas dogodi i njegov intenzitet zavise od efikasnog održavanja distance i drugih faktora, od kojih su mnogi i dalje nepoznati, dodao je ovaj stručnjak. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Korona

11.06.2020 22:05

Kontrola mase.

ODGOVORITE
Name

Re Korona

12.06.2020 00:17

Tacno, samo moraju se malo vise potruditi da nas ubijede da je korona virus bas tako opasan kako oni to prezentuju. Nema kontrole, nema vakcinisanja, nema povjerenja u politicare u pravdu...motike u ruke pa rusiti sve i jednu svjetsku vladu!