Сјеверна Кореја: САД би требало да држе језик за зубима

Сјеверна Кореја саопштила је у четвртак да Вашингтон не би требало да се мијеша у међукорејска питања ако жели да успјешно одржи предсједничке изборе, након што су САД изразиле жаљење због њене одлуке да прекине везе с Јужном Корејом.

Свијет 11.06.2020 | 16:32
Сјеверна Кореја: САД би требало да држе језик за зубима

У саопштењу које је објавила званична сјевернокорејска агенција КЦНА, високи званичник  сјевернокорејског министарства спољних послова оквалификовао је изјаве Вашингтона као "дегутантне" и као "двоструку игру".

САД би требало да "држе језик за зубима и баве се прије свега својим унутрашњим питањима" ако желе да "успјешно одрже" предсједничке изборе, рекао је главни директор одјељења за америчка питања у министарству Квон Јонг Гун.

Та изјава је објављена након што је амерички Стејт Департмент објавио да је разочаран одлуком Сјеверне Кореје од уторка да прекине комуникацијске везе с Јужном Корејом.

"Ако Сједињене Државе гурају свој нос у туђа питања неопрезним изјавама, умјесто да се баве унутрашњим стварима у тренутку када им је политичка ситуација у најгорој конфузији икад, могле би да се суоче с неугодном ствари с којом ће се тешко носити", рекао је Квон Јонг Гун, у коментару који је пренијела КЦНА.

Није јасно шта би Сјеверна Кореја требало да учини да поремети изборе или узрокује проблеме кампањи америчког предсједника Доналда Трампа, рекао је Џејмс Ким, с Асан института за политичке студије у Сеулу.

Сјевернокорејска пријетња упућена је два дана прије друге годишњице историјског самита између сјевернокорејског вође Ким Џонг Уна и америчког предсједника Трампа у Сингапуру.

Осим симболичке важности, тај састанак изњедрио је само једну врло нејасну декларацију о денуклеаризацији корејског полуострва.

Али преговори о денуклеаризацији су мртво слово након фијаска другог самита у фебруару  2019. у Ханоију.

САД имају стално стационираних око 28.500 војника у Јужној Кореји како би заштитили свог савезника од сјевернокорејске пријетње.

Пјонгјанг је под бројним санкцијама Савјета безбједности због свог нуклеарног и балистичког програма.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аполо 11

11.06.2020 14:49

Свака част Киме, тако и треба оштро са Доналдом, кад си га љепо питао да укине оне економске санкције од прије отпр.годину дана, није хтио. Америку је довео у хаос,унутрашњи проблеми,откази милиона радника, протести црнаца, ту си гдје и требаш бит црни Доналде.У великим проблемима, губиш изборе 100% ко и наша Чизмица и Милокрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

појма ти немас

11.06.2020 15:23

само гледас ЦНН наравно и РТРС

Name

цупс

11.06.2020 23:29

Обзиром да кабловска слика не ваља бас онда кад су БН вијести, цуди ме сто не кодирају БН на кабловској обзиром да су све Мтеловци... моја баба је први пут гледала БН тв јуцер јер је добила ТОТАЛ и сад висе неце да гледа РТРС. Засто не зели, неце никоме да објасни ...?

Name

за цупс

12.06.2020 14:41

Само да продју избори баба це се предомисли!