Sjeverna Koreja: SAD bi trebalo da drže jezik za zubima

Sjeverna Koreja saopštila je u četvrtak da Vašington ne bi trebalo da se miješa u međukorejska pitanja ako želi da uspješno održi predsjedničke izbore, nakon što su SAD izrazile žaljenje zbog njene odluke da prekine veze s Južnom Korejom.

Svijet 11.06.2020 | 16:32
Sjeverna Koreja: SAD bi trebalo da drže jezik za zubima

U saopštenju koje je objavila zvanična sjevernokorejska agencija KCNA, visoki zvaničnik  sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova okvalifikovao je izjave Vašingtona kao "degutantne" i kao "dvostruku igru".

SAD bi trebalo da "drže jezik za zubima i bave se prije svega svojim unutrašnjim pitanjima" ako žele da "uspješno održe" predsjedničke izbore, rekao je glavni direktor odjeljenja za američka pitanja u ministarstvu Kvon Jong Gun.

Ta izjava je objavljena nakon što je američki Stejt Department objavio da je razočaran odlukom Sjeverne Koreje od utorka da prekine komunikacijske veze s Južnom Korejom.

"Ako Sjedinjene Države guraju svoj nos u tuđa pitanja neopreznim izjavama, umjesto da se bave unutrašnjim stvarima u trenutku kada im je politička situacija u najgoroj konfuziji ikad, mogle bi da se suoče s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi", rekao je Kvon Jong Gun, u komentaru koji je prenijela KCNA.

Nije jasno šta bi Sjeverna Koreja trebalo da učini da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao je Džejms Kim, s Asan instituta za političke studije u Seulu.

Sjevernokorejska prijetnja upućena je dva dana prije druge godišnjice istorijskog samita između sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una i američkog predsjednika Trampa u Singapuru.

Osim simboličke važnosti, taj sastanak iznjedrio je samo jednu vrlo nejasnu deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Ali pregovori o denuklearizaciji su mrtvo slovo nakon fijaska drugog samita u februaru  2019. u Hanoiju.

SAD imaju stalno stacioniranih oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kako bi zaštitili svog saveznika od sjevernokorejske prijetnje.

Pjongjang je pod brojnim sankcijama Savjeta bezbjednosti zbog svog nuklearnog i balističkog programa.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Apolo 11

11.06.2020 14:49

Svaka čast Kime, tako i treba oštro sa Donaldom, kad si ga ljepo pitao da ukine one ekonomske sankcije od prije otpr.godinu dana, nije htio. Ameriku je doveo u haos,unutrašnji problemi,otkazi miliona radnika, protesti crnaca, tu si gdje i trebaš bit crni Donalde.U velikim problemima, gubiš izbore 100% ko i naša Čizmica i Milokrad.

ODGOVORITE
Name

pojma ti nemas

11.06.2020 15:23

samo gledas CNN naravno i RTRS

Name

cups

11.06.2020 23:29

Obzirom da kablovska slika ne valja bas onda kad su BN vijesti, cudi me sto ne kodiraju BN na kablovskoj obzirom da su sve Mtelovci... moja baba je prvi put gledala BN tv jucer jer je dobila TOTAL i sad vise nece da gleda RTRS. Zasto ne zeli, nece nikome da objasni ...?

Name

za cups

12.06.2020 14:41

Samo da prodju izbori baba ce se predomisli!