Лутханза укида 22 хиљаде радних мјеста широм свијета

Њемачка авио компанија Луфтханза због кризе усљед пандемије корона вируса намјерава да укине 22.000 радних мјеста широм свијета, што је 16 одсто, саопштила је та компанија агенцији Франс прес.

Свијет 11.06.2020 | 12:37
Лутханза укида 22 хиљаде радних мјеста широм свијета

"Имац́емо 22.000 мање мјеста са пуним радним временом у оквиру групе Луфтханза, а половина је у Немачкој", наводи та компанија и прецизира да жели да избјегне отпуштања "колико је то могуц́е".

Група Лутханза у оквиру које послују европске компаније Свис (СWИСС), Остријан (Аустриан), Бриселс ерлајнс (Брусселс Аирлинес) и Јуровингс (Еуроwингс), има 135.000 запослених широм света.

Председник Управног одбора Луфхтанзе Карстен Шпор је почетком јуна оцијенио да је вишак само 10.000 запослених.

Међутим, "потражња у ваздушном саобрац́ају очигледно ц́е бити обновљена веома полако", наводи компанија која такође планира смањење флоте за 100 авиона од 763 летелице колико их има.

"Без значајног смањења трошкова за особље током кризе, угрозићемо могуц́ност бољег поновног покретања и ризиковати слабљење Луфтханзе", прокоментарисао је Михаел Нигеман, шеф људских ресурса у извршном одбору групе.

Луфтханза је због пандемије коорна вируса у првом тромјесечју 2020. изгубила 2,1 милијарду евра, а да би превазишла кризу добила је девет милијарди евра државне помоћи које гарантује њемачка држава.

(РСЕ)

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар