Luthanza ukida 22 hiljade radnih mjesta širom svijeta

Njemačka avio kompanija Lufthanza zbog krize usljed pandemije korona virusa namjerava da ukine 22.000 radnih mjesta širom svijeta, što je 16 odsto, saopštila je ta kompanija agenciji Frans pres.

Svijet 11.06.2020 | 12:37
Luthanza ukida 22 hiljade radnih mjesta širom svijeta

"Imaćemo 22.000 manje mjesta sa punim radnim vremenom u okviru grupe Lufthanza, a polovina je u Nemačkoj", navodi ta kompanija i precizira da želi da izbjegne otpuštanja "koliko je to moguće".

Grupa Luthanza u okviru koje posluju evropske kompanije Svis (SWISS), Ostrijan (Austrian), Brisels erlajns (Brussels Airlines) i Jurovings (Eurowings), ima 135.000 zaposlenih širom sveta.

Predsednik Upravnog odbora Lufhtanze Karsten Špor je početkom juna ocijenio da je višak samo 10.000 zaposlenih.

Međutim, "potražnja u vazdušnom saobraćaju očigledno će biti obnovljena veoma polako", navodi kompanija koja takođe planira smanjenje flote za 100 aviona od 763 letelice koliko ih ima.

"Bez značajnog smanjenja troškova za osoblje tokom krize, ugrozićemo mogućnost boljeg ponovnog pokretanja i rizikovati slabljenje Lufthanze", prokomentarisao je Mihael Nigeman, šef ljudskih resursa u izvršnom odboru grupe.

Lufthanza je zbog pandemije koorna virusa u prvom tromjesečju 2020. izgubila 2,1 milijardu evra, a da bi prevazišla krizu dobila je devet milijardi evra državne pomoći koje garantuje njemačka država.

(RSE)

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar