Тужиоци ће испитати и премијера Италије због ширења вируса

Породице жртава тврде да су власти првих 15 дана биле апсолутно инертне што је омогућило несметано ширење вируса

Свијет 11.06.2020 | 09:23
Тужиоци ће испитати и премијера Италије због ширења вируса

Тужилаштво у Бергаму планира као сведока позвати италијанског премијера Ðузепеа Контеа (Гиусеппе Цонте), као и министре унутрашњих послова и здравља Луцијана Ламоргезеа и Роберта Сперанцу јер наводно нису успјели да брзо поставе "црвене зоне" у два града Ломбардије који су највише погођени вирусом Цовид-19.

- Нисам уопште забринут. Разговараћемо у петак и рећи ћу им за све чињенице које су ми познате - рекао је Конте, истакавши да он сам није под истрагом.

Тужиоци истражују зашто Бергамо и околина нису затворени раније током пандемије те су већ испитали предсједника покрајине Ломбардија, у којој се налази Бергамо, те ломбардског министра здравства.

Рођаци жртава Цовида-19 из Бергама подузели су правне кораке јучер у потрази за правдом за своје мртве. Ради се о првој акцији те врсте у Италији.

Чланови удружења "Нои Денунцеремо" (Тужит ћемо), која је настала из Фацебоок групе, поднијели су 50 појединачних пријава тужилаштву у Бергаму.

- Сви смо из подручја Бергама и сви имамо сличне приче, приче о породичним трагедијама, и сви тражимо јасне и озбиљне одговоре од тужиоца - рекла је фармацеуткиња Кристина Лођини (Цристина Лонгхини), чији је 65-огодишњи отац умро у марту од корона вируса у болници у Бергаму.

На правосудним властима ће бити да сагледају тужбе. Не очекује се да истрага буде брза. У тужбама се наводи што су све породице преживјеле - од недостатка информација до недовољне његе. Тужбе су поднесене против непознатих особа, а у припреми је наводно још 150 пријава.

Како се наводи, саслушање ће се односити на наводне пропусте у градовима Нембру и Алцано Ломбарду, преноси Анса. Ломбардија је током епидемије новог коронавируса највише погођена и у том италијанском региону је забиљежено више од половине укупног броја смртних случајева.

Породице жртава тврде да су власти првих 15 дана биле апсолутно инертне што је омогућило несметано ширење вируса.

Према подацима Универзитета "Јохнс Хопкинс", коронавирус је потврђен код 235.763 особе у Италији, уз 34.114 смртних случајева.

(Аваз)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СТА ЦЕМО МИ ?

11.06.2020 07:36

БЛАТО НАМ ЈЕ ДО ПЛАФОНА..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

11.06.2020 07:37

Овако нешто би и код нас било сасвим могуће. Саслушати премијера или неког позвати на одговорност. Аха...у звончићима. Наши су иначе најпаметнији, најспособнији и за све су криви опозиција и странци. И нама је добро...они кажу

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Сандру

11.06.2020 11:53

у демократским земљама али у оним правим, не као код нас, постоји парламентарна контрола резима, владајуце партије, јер без контроле сваста они могу радити, прогањати, хапсити, хускати и у екстремним слуцајевима конц. логоре гулаке и голе отоке. Корупцију и криминал да не спомињем.

Name

идвоц

11.06.2020 08:19

Могу ли урадити обдукције преминулих? Ту је одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

11.06.2020 08:38

Ово је луд свијет. Сви се буне кад им се уведу мјере забране, па се онда буне што су као касно уведене или рано укинуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.06.2020 13:56

Док код нас држава покрадена и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ