Исплата минималца за април на пола пута, рок истиче

Рок послодавцима за подношење захтјева Пореској управи РС, за исплату најниже плате и доприноса за април, истиче данас. Они који се нису пријавили, или за које је Пореска управа РС утврдила да не испуњавају услове, могу да се поздраве са новцем које је Влада Српске обећала привреди за санирање штете настале због вируса корона. Занимљиво је да је до 8. јуна исплаћено тек око 23 милиона марака.

Република Српска 10.06.2020 | 20:03
Исплата минималца за април на пола пута, рок истиче

"Пореска управа РС је за април укупно обрадила захтјева на износ од око 23 милиона КМ за око 32.000 радника и те податке смо прослиједили Министарству финансија Републике Српске, које врши исплате из Компензационог фонда РС. Пореска управа Републике Српске не врши уплате тих средстава већ, у складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве корона вируса, заприма и одобрава захтјеве правних лица и предузетника и утврђује да ли остварују право за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату." - поручују из Пореске управе РС.

Према помпезним најавама Радована Вишковића од раније, план за уплату новчане помоћи за април је ишао и до 53 милиона марака за око 68 хиљада радника. Ипак, Вишковић сада тврди да је 90 одсто посла завршено са до сада обрађених захтјева за око 32 хиљаде радника.

 "Ми смо апеловали на послодавце да се пријаве и уредно испуне обрасце. До сада је 90 одсто тог посла одрађено." каже Радован Вишковић.

Из Уније удружења послодаваца РС објашњавају да тек слиједи обрада података за оне послодавце који су у априлу радили смањеним капацитетом.

С обзиром на то да обрада захтјева за послодавце који су дјелимично радили у априлу тек слиједи, обећање Владе Српске да ће најниже априлске плате бити на рачунима радника још крајем маја, пало је у воду. 

Економисти кажу да ће се резултати таквог немара према сопственој привреди осјетити тек у наредним мјесецима.

Влада Републике Српске пружиће подршку привредницима и предузетницима којима је због пандемије вируса корона био забрањен рад у мају, као што је то учињено за мјесец март. Термини за исплате нису прецизирани, али с обзиром на тренутну динамику исплате за април, неће ни бити ускоро.

 

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Андриц

10.06.2020 19:27

Види овог Тривица,овај це се пријавити,па макар имао право и на само 1км,смеце најобицније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

10.06.2020 19:57

Јадна је дрзава гдје је пекар главни привредник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дгг

11.06.2020 05:12

За све се има непотребно само за оног одкога је све то отето и узето за њега нема он нека гладује .пропаст не описана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја-на

09.07.2020 21:40

Радници који нису примили минималац за април и мај Хајде да направимо групу и видимо колико нас има Да се региструјемо и јавно Лп. Оцекујемо вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

12.07.2020 20:38

Јесте добили минималац

Name

Ја-на

24.07.2020 19:09

нисмо јос добили минималац за април Кад их позовемо само проследјују ево овај број.. Ево овај бр...и тако стално А на крају нико се неце да јави.. Тел.звони.. Плата нема и тјт. Ако има неко тацну инф.и број да нам јави да позовемо или одемо. Унапред хвала

ОДГОВОРИТЕ