Isplata minimalca za april na pola puta, rok ističe

Rok poslodavcima za podnošenje zahtjeva Poreskoj upravi RS, za isplatu najniže plate i doprinosa za april, ističe danas. Oni koji se nisu prijavili, ili za koje je Poreska uprava RS utvrdila da ne ispunjavaju uslove, mogu da se pozdrave sa novcem koje je Vlada Srpske obećala privredi za saniranje štete nastale zbog virusa korona. Zanimljivo je da je do 8. juna isplaćeno tek oko 23 miliona maraka.

Republika Srpska 10.06.2020 | 20:03
Isplata minimalca za april na pola puta, rok ističe

"Poreska uprava RS je za april ukupno obradila zahtjeva na iznos od oko 23 miliona KM za oko 32.000 radnika i te podatke smo proslijedili Ministarstvu finansija Republike Srpske, koje vrši isplate iz Kompenzacionog fonda RS. Poreska uprava Republike Srpske ne vrši uplate tih sredstava već, u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave korona virusa, zaprima i odobrava zahtjeve pravnih lica i preduzetnika i utvrđuje da li ostvaruju pravo za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu." - poručuju iz Poreske uprave RS.

Prema pompeznim najavama Radovana Viškovića od ranije, plan za uplatu novčane pomoći za april je išao i do 53 miliona maraka za oko 68 hiljada radnika. Ipak, Višković sada tvrdi da je 90 odsto posla završeno sa do sada obrađenih zahtjeva za oko 32 hiljade radnika.

 "Mi smo apelovali na poslodavce da se prijave i uredno ispune obrasce. Do sada je 90 odsto tog posla odrađeno." kaže Radovan Višković.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS objašnjavaju da tek slijedi obrada podataka za one poslodavce koji su u aprilu radili smanjenim kapacitetom.

S obzirom na to da obrada zahtjeva za poslodavce koji su djelimično radili u aprilu tek slijedi, obećanje Vlade Srpske da će najniže aprilske plate biti na računima radnika još krajem maja, palo je u vodu. 

Ekonomisti kažu da će se rezultati takvog nemara prema sopstvenoj privredi osjetiti tek u narednim mjesecima.

Vlada Republike Srpske pružiće podršku privrednicima i preduzetnicima kojima je zbog pandemije virusa korona bio zabranjen rad u maju, kao što je to učinjeno za mjesec mart. Termini za isplate nisu precizirani, ali s obzirom na trenutnu dinamiku isplate za april, neće ni biti uskoro.

 

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Andric

10.06.2020 19:27

Vidi ovog Trivica,ovaj ce se prijaviti,pa makar imao pravo i na samo 1km,smece najobicnije...

ODGOVORITE
Name

DD

10.06.2020 19:57

Jadna je drzava gdje je pekar glavni privrednik.

ODGOVORITE
Name

Dgg

11.06.2020 05:12

Za sve se ima nepotrebno samo za onog odkoga je sve to oteto i uzeto za njega nema on neka gladuje .propast ne opisana

ODGOVORITE
Name

Ja-na

09.07.2020 21:40

Radnici koji nisu primili minimalac za april i maj Hajde da napravimo grupu i vidimo koliko nas ima Da se registrujemo i javno Lp. Ocekujemo vas

ODGOVORITE
Name

Zeljka

12.07.2020 20:38

Jeste dobili minimalac

Name

Ja-na

24.07.2020 19:09

nismo jos dobili minimalac za april Kad ih pozovemo samo prosledjuju evo ovaj broj.. Evo ovaj br...i tako stalno A na kraju niko se nece da javi.. Tel.zvoni.. Plata nema i tjt. Ako ima neko tacnu inf.i broj da nam javi da pozovemo ili odemo. Unapred hvala

ODGOVORITE