И Република Српска продужава мораториј на кредите

Након што је Федерација БиХ донијела одлуку којом се мораториј на отплату кредита продужава за још два мјесеца, сличан модел се припрема и у Републици Српској. Према сазнањима ЦАПИТАЛ-а, Агенција за банкарство РС припрема измјене постојећих правилника како би грађанима и правним лицима у Српској то било омогућено.

Република Српска 09.06.2020 | 17:22
И Република Српска продужава мораториј на кредите

Наиме, измјенама Одлуке о привременим мјерама банкама за ублажавање негативних економских посљедица, предвиђено је да банка мораториј на кредит може одобрити на период до два мјесеца након укидања стања ванредне ситуације. До сада се мораториј могао уговорити само до краја ванредне ситуације, која је у Српској и даље на снази.

“Прије дефинисања примјереног модалитета, банка може клијенту одобрити привремени мораторијум са максималним роком трајања два мјесеца након укидања стања ванредне ситуације у Републици Српској или стања проглашења природне или друге несреће на територији Босне и Херцеговине у зависности који је датум посљедњи, у циљу припреме потребне кредитне анализе и утврђивање примјереног модалитета за клијента“, наводи се у измјењеној одлуци коју прво мора да усвоји Надзорни одбор агенције.

Подсјећамо, након што су ентитетска регулаторна тијела у банкарству наложиле банкама да због посљедица вируса корона, својим клијентима одобре мораторије и одгоде на кредите, упућено је на десетине хиљада захтјева како грађана, тако и привредника.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

09.06.2020 15:37

А и тај мораториј који ће да уведе агенција за банкарство треба добро успоредити са оним из федерације и колико ће он стварно бити повољан за грађане и привреднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

09.06.2020 16:23

Није мораториј, лоша је инфо, банке одлучују коме ће одгодити а коме не. Траже брдо папира а некима поново зову жиранте на потпис, лакрдија....

Name

Моронториј

09.06.2020 15:45

БИтно је да Ви узимате кредите саком и капом, да крпите рупе које сте направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

09.06.2020 15:51

Ма ста имамо од тога?? Одгода плацања, па послије проблеми....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

09.06.2020 16:11

Немојте бацати бомбе Обицна лаз и превара

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.06.2020 16:45

РАТА НА МОРАТОРИЈУМ СЕ УВЕЦАВА ЗА 40 КМ НА 700 РАТУ УЗАС ДО КРАЈА ОДПĹАТЕ КРЕДИТА ТО ЈЕ КРИМИНАЛ 5 ГОДИНА ВЕЦА РАТА СТА ЗНАЦИ ТАЈ МОРАТОРИЈУМ КАКВА ПОМОЦ ТРИ ХИЉАДЕ ВЕЦА РАТА И 6 МЈЕСЕЦИ ДУЗА ОТПЛАТА УЗАС СТА НАМ РАДЕ БАНКЕ ЛИХВАРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

09.06.2020 18:50

Све иде погресним путем, овдје нема одлуке него смјерница. Влада је једноставно требала донијети одлуку да се кредити помјере за 6 мјесеци, знаци ако требас да вратис кредит 2 мјесеца врацас 8 мјесеца и цао.. Овако је колапс те иди код нотара поново вади папире од хипотеке идт

ОДГОВОРИТЕ