I Republika Srpska produžava moratorij na kredite

Nakon što je Federacija BiH donijela odluku kojom se moratorij na otplatu kredita produžava za još dva mjeseca, sličan model se priprema i u Republici Srpskoj. Prema saznanjima CAPITAL-a, Agencija za bankarstvo RS priprema izmjene postojećih pravilnika kako bi građanima i pravnim licima u Srpskoj to bilo omogućeno.

Republika Srpska 09.06.2020 | 17:22
I Republika Srpska produžava moratorij na kredite

Naime, izmjenama Odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, predviđeno je da banka moratorij na kredit može odobriti na period do dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije. Do sada se moratorij mogao ugovoriti samo do kraja vanredne situacije, koja je u Srpskoj i dalje na snazi.

“Prije definisanja primjerenog modaliteta, banka može klijentu odobriti privremeni moratorijum sa maksimalnim rokom trajanja dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije u Republici Srpskoj ili stanja proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine u zavisnosti koji je datum posljednji, u cilju pripreme potrebne kreditne analize i utvrđivanje primjerenog modaliteta za klijenta“, navodi se u izmjenjenoj odluci koju prvo mora da usvoji Nadzorni odbor agencije.

Podsjećamo, nakon što su entitetska regulatorna tijela u bankarstvu naložile bankama da zbog posljedica virusa korona, svojim klijentima odobre moratorije i odgode na kredite, upućeno je na desetine hiljada zahtjeva kako građana, tako i privrednika.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

A

09.06.2020 15:37

A i taj moratorij koji će da uvede agencija za bankarstvo treba dobro usporediti sa onim iz federacije i koliko će on stvarno biti povoljan za građane i privrednike.

ODGOVORITE
Name

B

09.06.2020 16:23

Nije moratorij, loša je info, banke odlučuju kome će odgoditi a kome ne. Traže brdo papira a nekima ponovo zovu žirante na potpis, lakrdija....

Name

Morontorij

09.06.2020 15:45

BItno je da Vi uzimate kredite sakom i kapom, da krpite rupe koje ste napravili.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

09.06.2020 15:51

Ma sta imamo od toga?? Odgoda placanja, pa poslije problemi....

ODGOVORITE
Name

Pero

09.06.2020 16:11

Nemojte bacati bombe Obicna laz i prevara

ODGOVORITE
Name

BL

09.06.2020 16:45

RATA NA MORATORIJUM SE UVECAVA ZA 40 KM NA 700 RATU UZAS DO KRAJA ODPĹATE KREDITA TO JE KRIMINAL 5 GODINA VECA RATA STA ZNACI TAJ MORATORIJUM KAKVA POMOC TRI HILJADE VECA RATA I 6 MJESECI DUZA OTPLATA UZAS STA NAM RADE BANKE LIHVARI

ODGOVORITE
Name

Igipop

09.06.2020 18:50

Sve ide pogresnim putem, ovdje nema odluke nego smjernica. Vlada je jednostavno trebala donijeti odluku da se krediti pomjere za 6 mjeseci, znaci ako trebas da vratis kredit 2 mjeseca vracas 8 mjeseca i cao.. Ovako je kolaps te idi kod notara ponovo vadi papire od hipoteke idt

ODGOVORITE