Легло антиевропских и антицивилизацијских политика у БиХ

Поводом одлуке Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине да одбије ДФ-ов приједлог измјена Устава и Изборног закона, та странка саопштава да се очито ради о заштити партикуларних политичких интереса појединих политичких странака које учествују у раду Дома.

Босна и Херцеговина 09.06.2020 | 16:21
Легло антиевропских и антицивилизацијских политика у БиХ

Приједлог амандмана на Устав Босне и Херцеговине експлицитно каже да нити један амандман не може бити у супротности са чланом X/2 Устава БиХ који каже да се уставним измјенама не могу дерогирати или поништити људска права и основне слободе.

Члан ИИ Устава Босне и Херцеговине, посебно његов члан ИИ/2 говори о томе да Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода има предност у односу на све домаће прописе, и због тога је ДФ-ов  приједлог у складу са овим уставним одредбама.

Даље се наводи да је ДФ-ов приједлог је у складу и са пресудама Европског суда за људска права из Стразбура у предметима Сејдић-Финци, Зорнић, Пилав, Шлаку и Баралија. 

Клуб посланика Демократске фронте поднио је у складу са Уставом Босне и Херцеговине амандмане на Устав БиХ , којим би се отклонила системска дискриминација коју је у својим пресудама уочио Европски суд за људска права, што би морало бити правни основ за измјене Изборног закона Босне и Херцеговине у складу са европским стандардима, а посебно са тим пресудама Европског суда за људска права, на начин како је то речено у Мишљењу Еуропске комисије о захтјеву Босне и Херцеговина за чланство у Европској унији.

Није невјероватно али је цивилизацијски поражавајуће, стоји у саопштењу, да у нашој земљи постоје такви чланови Уставноправне комисије којима није стало да људских права и основних слобода, већ само до политичких интереса оних странака из којих долазе.

"Посебно је видљива њихова намјера да се онемогући измјена Устава Босне и Херцеговине како је то наложено у пресудама Европског суда за људска права, које недвосмилено утврђују да је феномен „конститутивности“ основ за постојање системске дискриминације у нашој земљи", каже се у саопштењу Демократске фроне Жељка Комшића.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

поглавице

09.06.2020 15:09

Проблем је ако остану без својих племена нису висе поглавице. Мани еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

09.06.2020 15:20

како казу. боље бит први на селу него просјек у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

09.06.2020 15:45

Националисти сви су исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрвати и Дф

09.06.2020 18:05

Хајде ви из ДФа борци за права реците засто вец неколико година не инсистирате на поступању по одлуци Уставног суда БиХ везано за Хрвате. Уставни суд је утврдио да висе Хрватских делегата у дом народа треба да се бира из оних кантона гдје Хрвати зиве у вецем броју, а не из Зенице или горадзда као сто је до сад био слуцај. Како не спомињете то господо забринута за људска права?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.06.2020 09:04

А по цему су ови Хрвати гдје су вецина хрватскији од оних у Зеници Тузли Бајиној луци Приједору.Колективно смо глупи зато нам тако иде добро.

Name

браво

10.06.2020 12:30

Тамо су..хрватскији..јер гдје је вецина ту се вихоре властите заставе док они у мањини у тој средини несмеју да се јаве у том смислу. Заузврат они у контра срединама испастају ради тих ..својих..а ту се вихоре друге заставе и тако је створен зацаран круг где нац.татице егзистирају

Name

ре Нострадамус

10.06.2020 14:57

У босанско подрињском кантону (Горазде) има око 200 Хрвата, у укпном становниству тог кантона нису ни 1% мозда. И онда они саљу 1 или мозда и висе Хрвата у Дом Народа.Тог Хрвата редовно бирају Босњаци. Бирају га по свом укусу, оног који заступа њихове интересе, а не хрватске. Некад цак и посаљу Босњака који се изјаснио накнадно као Хрват.И тако у јос неколико кантона бирају Хрвате ,који од хрватства имају само име, а у ствари су њихови ставови идентицни босњацким. Тако се деси ситуација да умјесто ти делегати стите интересе хрватског народа, они гласају и прихавтаку све оне одлуке које су стетне за јрватски народ и који их претварају у мањину. Просли пут Босњаци су изабрали 5 делегата, ако изаберу јос једног и буду имали 6 моци це без проблема да изаберу и председника Федерације и премијере и мјнистре, без узимања у обзир воље хрватског народа. Ставице само министре Хрвате, слицне као ових 6 делегата, који заступају босњацке ставове