Leglo antievropskih i anticivilizacijskih politika u BiH

Povodom odluke Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da odbije DF-ov prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona, ta stranka saopštava da se očito radi o zaštiti partikularnih političkih interesa pojedinih političkih stranaka koje učestvuju u radu Doma.

Bosna i Hercegovina 09.06.2020 | 16:21
Leglo antievropskih i anticivilizacijskih politika u BiH

Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine eksplicitno kaže da niti jedan amandman ne može biti u suprotnosti sa članom X/2 Ustava BiH koji kaže da se ustavnim izmjenama ne mogu derogirati ili poništiti ljudska prava i osnovne slobode.

Član II Ustava Bosne i Hercegovine, posebno njegov član II/2 govori o tome da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ima prednost u odnosu na sve domaće propise, i zbog toga je DF-ov  prijedlog u skladu sa ovim ustavnim odredbama.

Dalje se navodi da je DF-ov prijedlog je u skladu i sa presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Baralija. 

Klub poslanika Demokratske fronte podnio je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine amandmane na Ustav BiH , kojim bi se otklonila sistemska diskriminacija koju je u svojim presudama uočio Evropski sud za ljudska prava, što bi moralo biti pravni osnov za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa evropskim standardima, a posebno sa tim presudama Evropskog suda za ljudska prava, na način kako je to rečeno u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovina za članstvo u Evropskoj uniji.

Nije nevjerovatno ali je civilizacijski poražavajuće, stoji u saopštenju, da u našoj zemlji postoje takvi članovi Ustavnopravne komisije kojima nije stalo da ljudskih prava i osnovnih sloboda, već samo do političkih interesa onih stranaka iz kojih dolaze.

"Posebno je vidljiva njihova namjera da se onemogući izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako je to naloženo u presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje nedvosmileno utvrđuju da je fenomen „konstitutivnosti“ osnov za postojanje sistemske diskriminacije u našoj zemlji", kaže se u saopštenju Demokratske frone Željka Komšića.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

poglavice

09.06.2020 15:09

Problem je ako ostanu bez svojih plemena nisu vise poglavice. Mani eu

ODGOVORITE
Name

Drina

09.06.2020 15:20

kako kazu. bolje bit prvi na selu nego prosjek u gradu.

ODGOVORITE
Name

mislim

09.06.2020 15:45

Nacionalisti svi su isti.

ODGOVORITE
Name

Hrvati i Df

09.06.2020 18:05

Hajde vi iz DFa borci za prava recite zasto vec nekoliko godina ne insistirate na postupanju po odluci Ustavnog suda BiH vezano za Hrvate. Ustavni sud je utvrdio da vise Hrvatskih delegata u dom naroda treba da se bira iz onih kantona gdje Hrvati zive u vecem broju, a ne iz Zenice ili goradzda kao sto je do sad bio slucaj. Kako ne spominjete to gospodo zabrinuta za ljudska prava?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.06.2020 09:04

A po cemu su ovi Hrvati gdje su vecina hrvatskiji od onih u Zenici Tuzli Bajinoj luci Prijedoru.Kolektivno smo glupi zato nam tako ide dobro.

Name

bravo

10.06.2020 12:30

Tamo su..hrvatskiji..jer gdje je vecina tu se vihore vlastite zastave dok oni u manjini u toj sredini nesmeju da se jave u tom smislu. Zauzvrat oni u kontra sredinama ispastaju radi tih ..svojih..a tu se vihore druge zastave i tako je stvoren zacaran krug gde nac.tatice egzistiraju

Name

re Nostradamus

10.06.2020 14:57

U bosansko podrinjskom kantonu (Gorazde) ima oko 200 Hrvata, u ukpnom stanovnistvu tog kantona nisu ni 1% mozda. I onda oni salju 1 ili mozda i vise Hrvata u Dom Naroda.Tog Hrvata redovno biraju Bosnjaci. Biraju ga po svom ukusu, onog koji zastupa njihove interese, a ne hrvatske. Nekad cak i posalju Bosnjaka koji se izjasnio naknadno kao Hrvat.I tako u jos nekoliko kantona biraju Hrvate ,koji od hrvatstva imaju samo ime, a u stvari su njihovi stavovi identicni bosnjackim. Tako se desi situacija da umjesto ti delegati stite interese hrvatskog naroda, oni glasaju i prihavtaku sve one odluke koje su stetne za jrvatski narod i koji ih pretvaraju u manjinu. Prosli put Bosnjaci su izabrali 5 delegata, ako izaberu jos jednog i budu imali 6 moci ce bez problema da izaberu i predsednika Federacije i premijere i mjnistre, bez uzimanja u obzir volje hrvatskog naroda. Stavice samo ministre Hrvate, slicne kao ovih 6 delegata, koji zastupaju bosnjacke stavove