Амфилохије најавио: Од 14. јуна поново литије у Црној Гори

Литије у Црној Гори поново ће бити настављене од недјеље, 14. јуна, најавио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Регион 08.06.2020 | 21:52
Амфилохије најавио: Од 14. јуна поново литије у Црној Гори

Митрополит Амфилохије је поводом славе Радија "Светигора" вечерас освештао и преломио славски колач у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Он је подсјетио да се у протеклих годину дана преко таласа "Светигоре" чула порука: "Не дамо светиње" која је започела управо у Храму Христовог Васкрсења када се народ Божији заклео да неће дати да буду оскрнављене светиње и "да их безбожници отму и присвоје".

- Прошла је година од тада. Нажалост, они који су на власти настављају да подржавају тај злочиначки закон и тврде да светиње које су овдје грађене од апостолских времена и од времена Светог цара Константина и царице Јелене не припадају народу, већ њима - навео је владика Амфилохије.

Он је поручио да се нада да ће Господ просветити разум онима који управљају Црном Гором.

Митрополит Амфилохије је навео да су се сви надали да ће послије деведесетих година прошлог вијека гоњење и насиље над Црквом престати, али да се тај прогон опет повампирио.

- И ја сам привођен на суђење као насљедник прошлих митрополита, ухапшен је владика /будимљанско-никшићки/Јоаникије са осам свештеника. Свештеници у Бару су привођени и кажњавани само зато што су служили службу Божију и што су са народном обављали литију. Послије годину и заклетве да нећемо дозволити да се отимају светиње, ми то настављамо и наставиће се ти крсни ходови од Недјеље свих светих - поручио је митрополит Амфилохије.

Он је изразио наду да ће међународна заједница помоћи да се у Црној Гори "заустави вирус братомржње и богомржње на коме ови који су на власти желе и даље да владају".

- А што се нас тиче, Цркве Божије, ми се поново заклињемо да не дамо светиње и наш народ ће наставити са свештенством од Недјеље свих светих поново да служи молебане мира, братске слоге и помирења у свим храмовима наше Цркве и у исто вријеме да у тим крсним ходовима обилазе градове и да свједоче - поручио је митрополит Амфилохије.

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Душан

08.06.2020 21:07

Овај Амфилохије гура народ у рат због својих и интереса СПЦ...Ако имају папири да су цркве и црквена иимовина власништво СПЦ нема никаквих проблемаАко мисли Литијама задржати власништво над црквеном имовином вара се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

09.06.2020 05:14

Нека прво плати порез који је дужан. Дугују преко милион еура пореза, а причају приче. Црква је постала велики бизнис а уз то и заштитиник неморалних и болесних људи. Сјетите се Василија, а није он једини. Педофилија и силовања су код њих постали нормална ствар. И иста је ситуација и код католичке цркве.

Name

Реформска Агенда

09.06.2020 05:29

Мило & Миле да нас Срби позиве!

Name

ЛЕОНИДА

09.06.2020 05:56

Ниси ти то још схватио. Више се информиши и читај различите изворе а нарочито размишљај својом главом.Ако не можеш, опроштено ти је и пиши шта хоћеш.

Name

Ратко И Радован

09.06.2020 08:12

Немас појма Дусане ста прицас. Тотално си промасио тему.

Name

цупс

09.06.2020 15:55

У праву си Дусане само нико те не разумије овдје руља влада и хооо рук опција а не памет.

Name

РЕ Душан

10.06.2020 07:01

О каквим "папирима" ти овде пишеш. Манстир Морача задужбина Немањића је из 13 вијека, зашто би СПЦ било шта доказивала, у посједу су преко 800 година, ако садашња Власт сматра да не припадају СПЦ нека то докажу. Ни ратна опц ија није проблем, колика је подршка СПЦ у ЦГ видљиво је било на Богојављење, кад је СПЦ организовала пливање за Часни Крст , а кад је то организовала ткз.ЦПЦ , са распопом Мирашем. Ткз. ЦПЦ броји 19 свештеника у двије групе јер су се подијелили а СПЦ преко 600 свештеника, то паментном доста говори.

Name

Пензионер

10.06.2020 12:28

ре Душан Брате зашто не кажеш да Мило Ђукановић гура народ у рат то си заборавио па од њега је кренуо закон о отимању имовине.Амфилохије само брани оно што је било и вјерујми биће и даље црквено земљиште. Да ли си се икад питао откуд цркви толика имовина па то је због тога што људи који немају наследнике остављају цркви имовину а зашто баш цркви па зато што су политичари много већи криминалци.

Name

Није добро.

08.06.2020 21:09

Још ће да их оптуже за ширење цовида 19, ако се деси "други вал"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

09.06.2020 04:07

Њега хитно треба у хапсану па нека тамо литија.Тако су и деведесетих прво попови па топови сад лопови е Срби доји те памети.Где су нас такви водили глогово грање смо тресли и види се или нас нема или смо статистицка греска крену те од Триглава до Дјевдјелије па погледај те.Јос мало нас има у РС све ми се цини она сану и Цосицева сви Срби у једну дрзаво јос коју годину и остварицемо ,али у Србију све мању и крацу!

Name

Помиловање

09.06.2020 09:40

Постовање за праве Србе, патриоте, цуваре српско-православног идентитета, људе који су на бранику од глобалног унистења крста, а за све нас. Постовање за свестенике, који иду на целу литија са својим народом, са вјером у Бога, Исуса Христа, Богородицу, све Свете,... Носеци бакљу православља, која се проносила вијековима, предавала с кољена на кољено, поносно, пуног срца. Они су мјесецима образ Срба из БиХ, из Србије, који недовољно бране своје интересе, јер су нас ови, тзв "велики" , довели до унистења, затирања самих себе. Срби ЦГ требају нам свима бити узор И дика, а ми да тразимо помиловање од Бога, јер смо никакви.

Name

Q

09.06.2020 05:20

Браво Царе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

09.06.2020 07:18

"Амфи" треба тебе пребит и послат на Голи оток па тамо измисљај будаластине, стета неби ниста измислио јер неби имао времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па када им је

09.06.2020 08:00

Рwзим унистио тудистицку сезону, егзистенцију, имају довољно времена да се изборе за своја права.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.06.2020 09:32

Па у свијету је увјек било црква манастир је народ правијо и припада цркви а милоња лијени црногорчина видијо да има злата па му гуза зинула мило бог памти прати и удара тамо гдје чеш жалити најдраже упамти

Name

Спасе

09.06.2020 09:53

Попу треба обријати браду и скинути мантију па нек онда оснива странку. Јадно је то да народ хуска против дрзаве и директно. Народ позива у рат али у свему томе добро је сто је мило. Увео дрзаву у нато па имају заститу

Name

Највеца прица

10.06.2020 10:36

Ста је овим Србима,какво висе литијање на јавним мјестима,улицама и градовима то трба законом забранити зна се да се литија у цркви а не на јавним мјестима јер је Црна Гора секуларна дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аго

11.06.2020 11:14

ИМА ДОВОЉНО БУРАНИЈЕ НИГДЕ НЕ РАДИ ГУРАЈ ЈЕ НА УЛИЦУ И КАЗУ ПРОБЛЕМИ СЕДИ КУЦИ И НЕ ТРАЗИ БЕЛАЈА УЛИЦА НИКОМЕ НИЈЕ ДОНЕЛА ДОБРО

ОДГОВОРИТЕ