Amfilohije najavio: Od 14. juna ponovo litije u Crnoj Gori

Litije u Crnoj Gori ponovo će biti nastavljene od nedjelje, 14. juna, najavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Region 08.06.2020 | 21:52
Amfilohije najavio: Od 14. juna ponovo litije u Crnoj Gori

Mitropolit Amfilohije je povodom slave Radija "Svetigora" večeras osveštao i prelomio slavski kolač u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je podsjetio da se u proteklih godinu dana preko talasa "Svetigore" čula poruka: "Ne damo svetinje" koja je započela upravo u Hramu Hristovog Vaskrsenja kada se narod Božiji zakleo da neće dati da budu oskrnavljene svetinje i "da ih bezbožnici otmu i prisvoje".

- Prošla je godina od tada. Nažalost, oni koji su na vlasti nastavljaju da podržavaju taj zločinački zakon i tvrde da svetinje koje su ovdje građene od apostolskih vremena i od vremena Svetog cara Konstantina i carice Јelene ne pripadaju narodu, već njima - naveo je vladika Amfilohije.

On je poručio da se nada da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom.

Mitropolit Amfilohije je naveo da su se svi nadali da će poslije devedesetih godina prošlog vijeka gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati, ali da se taj progon opet povampirio.

- I ja sam privođen na suđenje kao nasljednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika /budimljansko-nikšićki/Јoanikije sa osam sveštenika. Sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodnom obavljali litiju. Poslije godinu i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedjelje svih svetih - poručio je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica pomoći da se u Crnoj Gori "zaustavi virus bratomržnje i bogomržnje na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju".

- A što se nas tiče, Crkve Božije, mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od Nedjelje svih svetih ponovo da služi molebane mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše Crkve i u isto vrijeme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove i da svjedoče - poručio je mitropolit Amfilohije.

(Srna)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Dušan

08.06.2020 21:07

Ovaj Amfilohije gura narod u rat zbog svojih i interesa SPC...Ako imaju papiri da su crkve i crkvena iimovina vlasništvo SPC nema nikakvih problemaAko misli Litijama zadržati vlasništvo nad crkvenom imovinom vara se....

ODGOVORITE
Name

P

09.06.2020 05:14

Neka prvo plati porez koji je dužan. Duguju preko milion eura poreza, a pričaju priče. Crkva je postala veliki biznis a uz to i zaštitinik nemoralnih i bolesnih ljudi. Sjetite se Vasilija, a nije on jedini. Pedofilija i silovanja su kod njih postali normalna stvar. I ista je situacija i kod katoličke crkve.

Name

Reformska Agenda

09.06.2020 05:29

Milo & Mile da nas Srbi pozive!

Name

ЛЕОНИДА

09.06.2020 05:56

Ниси ти то још схватио. Више се информиши и читај различите изворе а нарочито размишљај својом главом.Ако не можеш, опроштено ти је и пиши шта хоћеш.

Name

Ratko I Radovan

09.06.2020 08:12

Nemas pojma Dusane sta pricas. Totalno si promasio temu.

Name

cups

09.06.2020 15:55

U pravu si Dusane samo niko te ne razumije ovdje rulja vlada i hooo ruk opcija a ne pamet.

Name

RE Dušan

10.06.2020 07:01

O kakvim "papirima" ti ovde pišeš. Manstir Morača zadužbina Nemanjića je iz 13 vijeka, zašto bi SPC bilo šta dokazivala, u posjedu su preko 800 godina, ako sadašnja Vlast smatra da ne pripadaju SPC neka to dokažu. Ni ratna opc ija nije problem, kolika je podrška SPC u CG vidljivo je bilo na Bogojavljenje, kad je SPC organizovala plivanje za Časni Krst , a kad je to organizovala tkz.CPC , sa raspopom Mirašem. Tkz. CPC broji 19 sveštenika u dvije grupe jer su se podijelili a SPC preko 600 sveštenika, to pamentnom dosta govori.

Name

Penzioner

10.06.2020 12:28

re Dušan Brate zašto ne kažeš da Milo Đukanović gura narod u rat to si zaboravio pa od njega je krenuo zakon o otimanju imovine.Amfilohije samo brani ono što je bilo i vjerujmi biće i dalje crkveno zemljište. Da li si se ikad pitao otkud crkvi tolika imovina pa to je zbog toga što ljudi koji nemaju naslednike ostavljaju crkvi imovinu a zašto baš crkvi pa zato što su političari mnogo veći kriminalci.

Name

Nije dobro.

08.06.2020 21:09

Još će da ih optuže za širenje covida 19, ako se desi "drugi val"...

ODGOVORITE
Name

dzoo

09.06.2020 04:07

Njega hitno treba u hapsanu pa neka tamo litija.Tako su i devedesetih prvo popovi pa topovi sad lopovi e Srbi doji te pameti.Gde su nas takvi vodili glogovo granje smo tresli i vidi se ili nas nema ili smo statisticka greska krenu te od Triglava do Djevdjelije pa pogledaj te.Jos malo nas ima u RS sve mi se cini ona sanu i Cosiceva svi Srbi u jednu drzavo jos koju godinu i ostvaricemo ,ali u Srbiju sve manju i kracu!

Name

Pomilovanje

09.06.2020 09:40

Postovanje za prave Srbe, patriote, cuvare srpsko-pravoslavnog identiteta, ljude koji su na braniku od globalnog unistenja krsta, a za sve nas. Postovanje za svestenike, koji idu na celu litija sa svojim narodom, sa vjerom u Boga, Isusa Hrista, Bogorodicu, sve Svete,... Noseci baklju pravoslavlja, koja se pronosila vijekovima, predavala s koljena na koljeno, ponosno, punog srca. Oni su mjesecima obraz Srba iz BiH, iz Srbije, koji nedovoljno brane svoje interese, jer su nas ovi, tzv "veliki" , doveli do unistenja, zatiranja samih sebe. Srbi CG trebaju nam svima biti uzor I dika, a mi da trazimo pomilovanje od Boga, jer smo nikakvi.

Name

Q

09.06.2020 05:20

Bravo Care!!!

ODGOVORITE
Name

Lili

09.06.2020 07:18

"Amfi" treba tebe prebit i poslat na Goli otok pa tamo izmisljaj budalastine, steta nebi nista izmislio jer nebi imao vremena

ODGOVORITE
Name

Pa kada im je

09.06.2020 08:00

Rwzim unistio tudisticku sezonu, egzistenciju, imaju dovoljno vremena da se izbore za svoja prava.....

ODGOVORITE
Name

Mile

09.06.2020 09:32

Pa u svijetu je uvjek bilo crkva manastir je narod pravijo i pripada crkvi a milonja lijeni crnogorčina vidijo da ima zlata pa mu guza zinula milo bog pamti prati i udara tamo gdje češ žaliti najdraže upamti

Name

Spase

09.06.2020 09:53

Popu treba obrijati bradu i skinuti mantiju pa nek onda osniva stranku. Jadno je to da narod huska protiv drzave i direktno. Narod poziva u rat ali u svemu tome dobro je sto je milo. Uveo drzavu u nato pa imaju zastitu

Name

Najveca prica

10.06.2020 10:36

Sta je ovim Srbima,kakvo vise litijanje na javnim mjestima,ulicama i gradovima to trba zakonom zabraniti zna se da se litija u crkvi a ne na javnim mjestima jer je Crna Gora sekularna drzava.

ODGOVORITE
Name

ago

11.06.2020 11:14

IMA DOVOLJNO BURANIJE NIGDE NE RADI GURAJ JE NA ULICU I KAZU PROBLEMI SEDI KUCI I NE TRAZI BELAJA ULICA NIKOME NIJE DONELA DOBRO

ODGOVORITE