Јавне набавке у вријеме короне су пљачка буџета!

Фонд отворено друштво у току ванредног стања, због пандемије вируса корона, извршио је мониторинг 500 јавних набавки на свим нивоима власти у БиХ. Закључак је да су политичке елите пандемију искористиле за, како кажу у Фонду, пљачку буџетског новца.

Република Српска 08.06.2020 | 20:36
Јавне набавке у вријеме короне су пљачка буџета!

Јавне набавке одавно су начин за извлачење буџетског новца, а у току пандемије вируса корона то је рађено појачаним интензитетом, тврде у Фонду отворено друштво. На сцени је, како кажу, безочна пљачка новца који припада свим грађанима, јер се буџети пуне директним и индиректним порезима које сви плаћамо.

"Појединци, првенствено елите блиске политичким властима на свим нивоима, искористили су овај период. Од свих јавних набавки, а ми смо их пропратили више од 500 у периоду епидемије, нити једна није била проведена по закону. Политичке елите извлаче средства из буџета, пребацују средства на различите начине и користе за различите сврхе, односно користе за све оно што није јавно добро за шта су те јавне набавке намијењене", рекао је Мерван Мирашчија из Фонда отворено друштво БиХ.

Већина јавних набавки у вријеме пандемије вируса корона вршена је директном погодбом, односно без јавне објаве тендера или јавног позива. На тај начин, објашњавају у Фонду отворено друштво, послови се штимају одређеним понуђачима, избјегава се конкуренција која би могла понудити мању цијену или бољи квалитет услуге и роба. Ако су позиви и били јавни, понуђена цијена на почетку процеса кроз анексе је до краја увећана и по неколико пута.

"Ми имамо случај да су основне школе у јеку пандемије, када нису радиле, набављале велике количине потпуно непотребног материјала. Имамо набавке изградње зграда. Рецимо, Уставни суд БиХ у јеку пандемије покреће изградњу зграде вриједности 5,2 милиона КМ", каже Мирашчија.

Он истиче и случај јавне набавке Пореске управе Федерације БиХ, која је током корона кризе набавила 270 рачунара вриједности 300.000 КМ.

"Обичном рачуницом, ви можете да видите да они набављају рачунаре који су вриједности преко 1.000 КМ. Тамо као да не раде порески инспектори, него раде они који играју игрице, па су им потребне тако јаке конфигурације", каже Мирашчија.

Он тврди да на сцени имамо пљачку буџетских средстава.

"Оно што је најгоре, јесте да систем јавних набавки не познаје санкционисање. То је један велики проблем", истичу из Фонда отворено друштво.

Кроз јавне набавке у БиХ годишње се потроши између три и четири милијарде марака, од чега је, тврде у Фонду отворено друштво,  више од половине сумњивих набавки. У изборним годинама јавне набавке у БиХ се повећавају, а драстично се повећава и цијена за обављене услуга и испоручене робе.

 

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

хе хе

08.06.2020 19:20

ма какви, није било ниједне греске

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.06.2020 19:44

све то треба на јаке судове и у велике цорке по једно двадесет година ,,казу злоцин у рату ово је злоцин над своим народом

Name

ЗАТВОР

08.06.2020 21:05

ЗА ПЉАЦКУ ЗАТВОР. СВУГДЈЕ ОСИМ КОД СРБА.

Name

Одговорност Висковиц-у?

09.06.2020 05:14

Је ли сатор-болница вец заведена као "задес"?

Name

Ре

09.06.2020 08:54

Заведена гдје? Све у вези са покретном болницом од самог почетка до краја је било јавно, као и све остале набавке. Овај текст се односи на босну и сарајево, а не Српску. Читај мало

Name

Директ

09.06.2020 12:33

Ре, па да, власт под патронатом СНСД-а и Милорада Додика се већ одавно не стиди крађе. :)))

Name

За бања луку

08.06.2020 20:03

Ста хвали, ко прије до пара, његове паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сини

08.06.2020 22:19

Сви су политичари исти. Да дође опозиција на власт исто би радили..уствари исто су и радили. Србуј Србине

Name

Директ

09.06.2020 12:34

Фали пара за борце, пензионере, привреду, здравство, омладину и друге ставке.

Name

Окс

09.06.2020 01:30

Знамо да је пљачка и превара али нико није осумњичен нико није ухап$ен...то је проблем велики

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

09.06.2020 06:47

МА ПО ЗУНИЦУ МАУАЛИЦИ ДОДИКУ ОНИ СУ ЦИСТИ КАО СУНЦЕ СВЕ СЕ РАДИЛО ТРАНСПАРЕНТНО И ПО ЗАКАНУ ПА НЕК ОНИ ОБЈАСНЕ НАРОДУ СЗА И КО У КОРОНИ ДОБИ ЗЕНДЕТЕ ПРЕКРСИ ЗАКОНЕ КО СЕ ОБОГАТИ НА РАЦУН НАРОДА И ЦИЈЕ ПАТЕ И ПОМОЦО ПОТРОСИСЕ И ГДЈЕ ОДЕ ТОЛИКА ПОМОЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!

09.06.2020 09:05

власт је у рукама једног човјека, он је алфа и омега свега што производи сулуду и непромишљену политику која је људе сврстала на "наше и њихове"...чији смо ми који се неслажемо ни са једнима ни другима...гдје су све "наказе и недовршени " ликови који нити ког слушају нити шта питају ...а краду немилице... доста је више лоповлука и мазања очију!

ОДГОВОРИТЕ