Javne nabavke u vrijeme korone su pljačka budžeta!

Fond otvoreno društvo u toku vanrednog stanja, zbog pandemije virusa korona, izvršio je monitoring 500 javnih nabavki na svim nivoima vlasti u BiH. Zaključak je da su političke elite pandemiju iskoristile za, kako kažu u Fondu, pljačku budžetskog novca.

Republika Srpska 08.06.2020 | 20:36
Javne nabavke u vrijeme korone su pljačka budžeta!

Javne nabavke odavno su način za izvlačenje budžetskog novca, a u toku pandemije virusa korona to je rađeno pojačanim intenzitetom, tvrde u Fondu otvoreno društvo. Na sceni je, kako kažu, bezočna pljačka novca koji pripada svim građanima, jer se budžeti pune direktnim i indirektnim porezima koje svi plaćamo.

"Pojedinci, prvenstveno elite bliske političkim vlastima na svim nivoima, iskoristili su ovaj period. Od svih javnih nabavki, a mi smo ih propratili više od 500 u periodu epidemije, niti jedna nije bila provedena po zakonu. Političke elite izvlače sredstva iz budžeta, prebacuju sredstva na različite načine i koriste za različite svrhe, odnosno koriste za sve ono što nije javno dobro za šta su te javne nabavke namijenjene", rekao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Većina javnih nabavki u vrijeme pandemije virusa korona vršena je direktnom pogodbom, odnosno bez javne objave tendera ili javnog poziva. Na taj način, objašnjavaju u Fondu otvoreno društvo, poslovi se štimaju određenim ponuđačima, izbjegava se konkurencija koja bi mogla ponuditi manju cijenu ili bolji kvalitet usluge i roba. Ako su pozivi i bili javni, ponuđena cijena na početku procesa kroz anekse je do kraja uvećana i po nekoliko puta.

"Mi imamo slučaj da su osnovne škole u jeku pandemije, kada nisu radile, nabavljale velike količine potpuno nepotrebnog materijala. Imamo nabavke izgradnje zgrada. Recimo, Ustavni sud BiH u jeku pandemije pokreće izgradnju zgrade vrijednosti 5,2 miliona KM", kaže Miraščija.

On ističe i slučaj javne nabavke Poreske uprave Federacije BiH, koja je tokom korona krize nabavila 270 računara vrijednosti 300.000 KM.

"Običnom računicom, vi možete da vidite da oni nabavljaju računare koji su vrijednosti preko 1.000 KM. Tamo kao da ne rade poreski inspektori, nego rade oni koji igraju igrice, pa su im potrebne tako jake konfiguracije", kaže Miraščija.

On tvrdi da na sceni imamo pljačku budžetskih sredstava.

"Ono što je najgore, jeste da sistem javnih nabavki ne poznaje sankcionisanje. To je jedan veliki problem", ističu iz Fonda otvoreno društvo.

Kroz javne nabavke u BiH godišnje se potroši između tri i četiri milijarde maraka, od čega je, tvrde u Fondu otvoreno društvo,  više od polovine sumnjivih nabavki. U izbornim godinama javne nabavke u BiH se povećavaju, a drastično se povećava i cijena za obavljene usluga i isporučene robe.

 

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

he he

08.06.2020 19:20

ma kakvi, nije bilo nijedne greske

ODGOVORITE
Name

re

08.06.2020 19:44

sve to treba na jake sudove i u velike corke po jedno dvadeset godina ,,kazu zlocin u ratu ovo je zlocin nad svoim narodom

Name

ZATVOR

08.06.2020 21:05

ZA PLJACKU ZATVOR. SVUGDJE OSIM KOD SRBA.

Name

Odgovornost Viskovic-u?

09.06.2020 05:14

Je li sator-bolnica vec zavedena kao "zades"?

Name

Re

09.06.2020 08:54

Zavedena gdje? Sve u vezi sa pokretnom bolnicom od samog početka do kraja je bilo javno, kao i sve ostale nabavke. Ovaj tekst se odnosi na bosnu i sarajevo, a ne Srpsku. Čitaj malo

Name

Direkt

09.06.2020 12:33

Re, pa da, vlast pod patronatom SNSD-a i Milorada Dodika se već odavno ne stidi krađe. :)))

Name

Za banja luku

08.06.2020 20:03

Sta hvali, ko prije do para, njegove pare

ODGOVORITE
Name

Sini

08.06.2020 22:19

Svi su političari isti. Da dođe opozicija na vlast isto bi radili..ustvari isto su i radili. Srbuj Srbine

Name

Direkt

09.06.2020 12:34

Fali para za borce, penzionere, privredu, zdravstvo, omladinu i druge stavke.

Name

Oks

09.06.2020 01:30

Znamo da je pljačka i prevara ali niko nije osumnjičen niko nije uhap$en...to je problem veliki

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

09.06.2020 06:47

MA PO ZUNICU MAUALICI DODIKU ONI SU CISTI KAO SUNCE SVE SE RADILO TRANSPARENTNO I PO ZAKANU PA NEK ONI OBJASNE NARODU SZA I KO U KORONI DOBI ZENDETE PREKRSI ZAKONE KO SE OBOGATI NA RACUN NARODA I CIJE PATE I POMOCO POTROSISE I GDJE ODE TOLIKA POMOC

ODGOVORITE
Name

Drekavac!

09.06.2020 09:05

vlast je u rukama jednog čovjeka, on je alfa i omega svega što proizvodi suludu i nepromišljenu politiku koja je ljude svrstala na "naše i njihove"...čiji smo mi koji se neslažemo ni sa jednima ni drugima...gdje su sve "nakaze i nedovršeni " likovi koji niti kog slušaju niti šta pitaju ...a kradu nemilice... dosta je više lopovluka i mazanja očiju!

ODGOVORITE