Кроз седам уговора потрошили 145 милиона марака

Јавна предузећа из електроенергетског сектора у Босни и Херцеговини, током прошле године су преко јавних набавки потрошила убједљиво највише новца. Од двадесет највећих уговора са домаћим добављачима, они су склопили седам, укупне вриједности од 145 милиона марака, извјештава портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 08.06.2020 | 19:03
Кроз седам уговора потрошили 145 милиона марака

Двије трећине тог новца, или прецизније 102 милиона марака је потрошила “Електропривреда БиХ” кроз три уговора, од којих је највећи онај за набавку угља из Бановића. Путем преговарачког поступка “Рудницима мрког угља Бановићи” је додјељен посао вриједан 73,2 милиона КМ.

Свој други највећи посао, вриједан непуних 18 милиона марака “Електропривреда БиХ” је склопила са предузећем “ИТЦ” из Зенице а који се односи на припремне радове за изградњу блока 7 у Термоелектрани Тузла, с тим да је у овом случају вођен отворени поступак.

У исту сврху ово предузеће је узело и кредит од 11 милиона марака, што је уједно била њихова трећа највећа јавна набавка.

Ни “Електропривреда Републике Српске” са зависним предузећима током прошле године није превише штедила. Само по основу дизел горива за РиТе Угљевик са предузећем “Супер петрол” је склопљен посао “тежак” 13,7 милиона марака.

Набављена је и софтверска платформа за подршку снабдијевању, на основу чега ће фирми “Дwелт” бити исплаћено 12,4 милиона КМ.  Подсјећамо, власник ове компаније је Стефан Крнета, зет Ранка Шкрбића, декана Медицинског факултета у Бањалуци и некадашњег министра здравља.

Такође, Хидроелектране на Требишњици су кренуле у пројекат изградње моста преко ријеке Требишњице, а уговор од 10,4 милиона КМ је склопљен са компанијом “Интеграл инжењеринг”.

„Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне“ имала тек један вишемилионски уговор у 20 највећих, а додијелили су га “Уницредит банци” код које су се задужили за 5,9 милиона марака.

Збирно гледано, 20 највећих уговора који су институције и предузећа у БиХ додјелиле домаћим понуђачима је вриједно преко 270 милиона марака.

Када се подвуче црта, у Босни и Херцеговини током прошле године је кроз јавне набавке потрошено 2,84 милијарде марака, углавном новца грађана, показују подаци агенције за јавне набавке БиХ.

Портал ЦАПИТАЛ је у петак објавио листу са највећим уговорима које су домаће иснтитуције додјелиле страним компанијама, а како се испоставило највише новца је подијелила Република Српска и то својим партнерима у Русији и Кини.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

08.06.2020 17:33

И шта кажу сад они из Брисела? Ништа, а? Имају свој %, боли их уво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

08.06.2020 17:42

Само ПИШАЈ по сиротињи глупој!!! Док трпе значи није им тешко

ОДГОВОРИТЕ