"Чекам шта ће бити предложено за тзв. Косово"

Председник Србије Александар Вучић каже да је укидањем мера отворен простор за дијалог са тзв. Косовом.

Србија 07.06.2020 | 21:05
"Чекам шта ће бити предложено за тзв. Косово"

Вучић је рекао да очекује долазак специјалног представника Европске уније за дијалог Мирослава Лајцака у Београд и Приштину после избора у Србији 21. јуна.

У интервјуу за Радио Слободна Европа Вучић је поручио да је одустао од великих иницијатива за решавање питања Косова и да чека шта ће бити предложено.

"Укидањем мера отвара се могућност да почнемо да разговарамо, уколико та мера остане и опстане дуже од неколико дана и верујем да то није питање прегањања и надгорњавања између две стране, већ је питање суштине, питање слободног протока роба, услуга, људи и капитала", казао је Вучић.

Каже и да сматра да је ту реч о једној од најважнијих слобода савременог света, те да је уверен да ће то добро да утице на економију и Београда и Приштине, на људе.

"Дакле, не само Србе, већ и Албанце, да ће то да створи неку врсту оквира да наше бизнис заједнице могу да сарађују неупоредиво боље. Наравно, то ће отворити могућност за политички дијалог између нас", поручио је.

Упитан када конкретно очекује почетак дијалога, наводи да би то могло битри по окончању српских избора крајем јуна, када очекује долаза Лајчака у Београд и у Приштину.

Вучић, међутим, није коментарисао изјаву косовског председника Хашима Тачија да неће ићи у Брисел, наводећи да су то "њихове унутрашње ствари".

"Неко жели да каже да хоће да чује или слуша само Американце, а не Европљане, а са друге стране имаћемо оне који ће да кажу да су отворени за Европљане, тако да ће свако своју причу да прича", каже Вучић те додаје да не треба заборавити да су "они чедо и америчко и немачко и свих оних који су стварали независност Косова", те да ће шта год да ураде увек имати "попуст и добру вољу" оних који су створили или стварали независност тзв. Косова.

Ми, напротив, како примећује, нисмо у тој ситуацији и не можемо да избегавамо разговор.

Упитан како увиди улогу Америке, а како ЕУ у дијалогу каже да није у реду да о томе јавно говори, те напомиње: Ми смо на европском путу, а са друге стране Америка је највећа светска сила и сада ви очекујете од мене да се замерим једнима или другима".

"Сувише смо ми мали да бисмо то могли да урадимо и да бих имао право да Србију доведем у тежу позицију. То ми не пада на памет. Ми разговарамо са свима. Новинари, не ви, већ многи новинари који су са нама разговарали увек разговарају о техничким питањима - када ће доћи датум, када ћете да разговарате, али нико не прича о суштини", примећује Вучић.

Подсећа да он све време пита: ако ви будете повукли своју жељу за учлањењем у међународне организације на 60 дана, нема проблема, ево ми ћемо под тим условом да прекинемо кампању одпризнавања на 60 дана.

У том контексту каже да то и није проблем, већ техника, а да је његово питање суштина, а то је питање шта је дијалог, о чему разговарамо и шта је оно што би требало да дође на крају дијалога. "Јер, ако је то само - хајде Срби признајте независност Косова, да завршимо са том прицом, то на такав начин свакако неће ићи", поручује.

На молбу да коментарише свој став који је више пута наводио, а то је да ће Косову покушати да Србија добије највише могуће, а да изгуби најмање могуће, Вучић прецизира: "Најмање што мора".

Шта види као решење, на то питање Радија Слободна Европа, српски председник одговара: "Не видим. Када сам видео онда су сви рекли да све што видим лоше видим, да сви они који су ван Балкана и који немају везе са Србима и Албанцима боље да они решавају тај проблем него они који су директно умешани у проблем, они о чијој се кући ради, а то су Срби и Албанци. А то је иначе понашање великих сила већ више од 150 година на овом простору".

"Дакле, они имају свој интерес и своје одлуке, они мисле да је важно да њихови циљеви буду поштовани, испуњени, а не секирају се шта о томе стварно мисле Срби и Албанци. И зато сам ја и у Уједињеним нацијама када сам говорио - пустите балканске народе да сами уредују своје односе и у прошлости би било много мање крви и много мање проблема. Али ја сам довољно свестан да смо сви ми заједно мали и да це наравно увек бити оних на Балкану који це гледати да се додворе тим великима, много више него да са својим пријатељима или комшијама направе боље односе", наводи Вучић.

Због тога је, каже, одустао од неких великих иницијатива и чека да види шта ће нам бити предложено.

"И ако ме питате, зато сам то рекао, шта је то конкретно шта очекујем. Не очекујем ништа. Не знам шта ће. Када кажем нешто ће бити, али не знам шта бих очекивао. Ништа конкретно", каже Вучић.

Каже и да не постоје никакви рокови, да ће Србија да разговара у доброј вери и са жељом да обезбедимо мир и стабилност у наредним деценијама, јер, како наводи, Срби и Албанци су два највећа народа на Западном Балкану и то ће бити случај и за сто година и за 200 година.

"Да ли цемо успети да обезбедимо ту врсту стабилности, да ли цемо имати довољно разумевања за оне друге, да ли цемо имати довољно памети да потражимо компромис, а не само да тражимо нацин како да окривимо другу страну, то је вец друго питање", напомиње српски председник.

Упитан шта су по њему црвене линије кад је у питању Косово,објашњава: "Када год говорите о црвеним линијама, ви нисте спремни за разговор. Што не знаци да оне не постоје. Али када поцнете да говорите о томе као што говори албанска страна која каже - а не, не, цело Косово је наше, па цемо још мало да узмемо Прешево, Бујановац и Медведу, цекам само да кажу када це да узму и Крагујевац и Краљево. Искрено, насмејете се и наставите даље. Када улазите у разговор улазите у разговор у доброј вери и да будете спремни за компромисе. Да ли це то бити могуце, то цемо да видимо", поручио је Вучић.

На опаску да Устав Србије каже да је Косово саставни део Србије, те на питање шта хје у том случају план, Вучић каже да је у Уставу Србија јединствена територија укљуцујуци и Аутономну Покрајину Косово и Метохију, док Устав Косова говори о независној држави.

Подсећа да су 22 земље Европске уније признале, а да пет није признало независност Косова.

"Шта сада да радимо? Која је то територија? И зато сам рекао да је важно да разговарамо и да разумемо позиције једни других", закључио је председник Србије.

(РСЕ)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Да

07.06.2020 22:09

Свјетска превара "баке и деке"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нехумано

08.06.2020 08:08

Је И невјероватно, колико неко мозе имати лица, разних особа у себи, контрадикторних прица на исту тему? Јадан је народ на КИМ, без алтернативе, на милост И немилост нехуманим,... ми смо остали проблем, колективна свијест И савијест,а поготово оне појединацне.

Name

Тиито

07.06.2020 22:42

Сад ти Вучићу уведи царинску стопу 100% па их лерај годину двије као што су они тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сафет

08.06.2020 08:18

Будалетино ста це теби Додик говорио ти је да си побацај а ти са њим фукаро

Name

Перо Маријановић

07.06.2020 22:42

Није такозвано Вучићу,већ Република Косово,немаш ти шта више да чекаш,Република Косово је самостална и суверена и све јој најбоље желим,а теби и твојима немам ништа лијепи рећи јер ниси заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.06.2020 08:47

Твоја се опет пита. Ти знаш шта је република а шта тзв. Ма иди Перо у 3..

Name

Ре

08.06.2020 12:40

Не треба га никада признати и нека стоји овакав статус, или пустити све народе на самоопредјељење па мијењати границе свугдје по истом принципу. На крају це бити даа остаје српско прије или касније зато сиптаре хвата нервоза.

Name

Бб

08.06.2020 00:01

Цуј цека ста це бити предлозено,па зна се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

08.06.2020 00:07

ниси тако говорио 90тих са снајпером у рукама. ако је то био договор онда нема смисла вуцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љаксе

08.06.2020 00:09

МАРШ БУДАЛЕТИНО, ја знам шта је понуђено а ти нашао да нас дриблас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

08.06.2020 00:46

Незнам како вам не досади писати а и изговарати тзв. Р. Косово. Пун текст тзв.. тзв.. тзв..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗВ Косово???

08.06.2020 01:21

Па одувијек хе било Косово и за Албанце и за Србе и за др народе бивше СФРЈ! Како одједном , тзв???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДАЛАМА

08.06.2020 04:24

Нису потребни НАРКОТИЦИ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

08.06.2020 09:32

Неко ко има стила и разума .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

08.06.2020 11:04

Једно је сигурно, са Косовом или без Косова пензионери у великој већини копају по контејнерима, млади одоше путе озаглаженог НАТО запада, реални сектор је на издисају, средње класе више нема, право и правда је мисаона именица, владајући преко тендера пљачкају народ, кредити никад већи и једино што остаје је да оправдање и спас тражимо код корумпираних попова јер како би брате драги исти возали аута од 100.000 еура плус да нам не продају причу Косово је срце Србије... Дјецу лијечимо преко СМС порука, држава неће ни да се очеше, попови неће да помогну јер имају ону "Чудни су путеви божији"... Зато најбоље се запитајте, кад сте брате драги сјели у ауто и отишли у тај дио "Србије" и потрошили динар на кифлу, а да не кажем шта друго... Пљујете првог комшију јер је муслиман или католик, а браните "брата" који је 1000 км од Вас јер ето "ближи вам је"... Најбоље да мало приоритете изанализирате, онако без "Божије" интервенције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ја

08.06.2020 11:13

Брате драги види са Косоварима нек уграде у Устав Косова да је Србија аутономна покрајина Косова и ето ти... Ко да је битно како се зове, ако ће бити цијела... Косово је срце Србије, Србија је душа Косова и ето... Ти се можеш фалити како је Србија цијела, а Косовари како су проширили Косово на цијелу Србију... Заједно можете узети Нобела за мир... Лијепо у имену прије Србије додаш Покрајина, а држава нек се зове "Косово је срце Србије" и сви сретни... Плате ће порасти дупло након тога јер сви знамо да је стандард на Косову 1000 динара, у Србији 1000 динара, кад их спојиш брате имаш 2000 динара... ЛОЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

београд

08.06.2020 17:40

Драги вуцицу,није Косово такозвано,оно се увек звало Косово,само сто се сад зове независна дрзава Косово,то је проблем који ти знас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онда је тзв и Рс!

08.06.2020 22:49

Па ја!

Name

Ко ће да нам врати Косово?

08.06.2020 22:52

Ко? Ах, да. Дична дјеца из Гацка! Без дјеце нема ни ударца!