"Čekam šta će biti predloženo za tzv. Kosovo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ukidanjem mera otvoren prostor za dijalog sa tzv. Kosovom.

Srbija 07.06.2020 | 21:05
"Čekam šta će biti predloženo za tzv. Kosovo"

Vučić je rekao da očekuje dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajcaka u Beograd i Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Vučić je poručio da je odustao od velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova i da čeka šta će biti predloženo.

"Ukidanjem mera otvara se mogućnost da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mera ostane i opstane duže od nekoliko dana i verujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja između dve strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala", kazao je Vučić.

Kaže i da smatra da je tu reč o jednoj od najvažnijih sloboda savremenog sveta, te da je uveren da će to dobro da utice na ekonomiju i Beograda i Prištine, na ljude.

"Dakle, ne samo Srbe, već i Albance, da će to da stvori neku vrstu okvira da naše biznis zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje. Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog između nas", poručio je.

Upitan kada konkretno očekuje početak dijaloga, navodi da bi to moglo bitri po okončanju srpskih izbora krajem juna, kada očekuje dolaza Lajčaka u Beograd i u Prištinu.

Vučić, međutim, nije komentarisao izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće ići u Brisel, navodeći da su to "njihove unutrašnje stvari".

"Neko želi da kaže da hoće da čuje ili sluša samo Amerikance, a ne Evropljane, a sa druge strane imaćemo one koji će da kažu da su otvoreni za Evropljane, tako da će svako svoju priču da priča", kaže Vučić te dodaje da ne treba zaboraviti da su "oni čedo i američko i nemačko i svih onih koji su stvarali nezavisnost Kosova", te da će šta god da urade uvek imati "popust i dobru volju" onih koji su stvorili ili stvarali nezavisnost tzv. Kosova.

Mi, naprotiv, kako primećuje, nismo u toj situaciji i ne možemo da izbegavamo razgovor.

Upitan kako uvidi ulogu Amerike, a kako EU u dijalogu kaže da nije u redu da o tome javno govori, te napominje: Mi smo na evropskom putu, a sa druge strane Amerika je najveća svetska sila i sada vi očekujete od mene da se zamerim jednima ili drugima".

"Suviše smo mi mali da bismo to mogli da uradimo i da bih imao pravo da Srbiju dovedem u težu poziciju. To mi ne pada na pamet. Mi razgovaramo sa svima. Novinari, ne vi, već mnogi novinari koji su sa nama razgovarali uvek razgovaraju o tehničkim pitanjima - kada će doći datum, kada ćete da razgovarate, ali niko ne priča o suštini", primećuje Vučić.

Podseća da on sve vreme pita: ako vi budete povukli svoju želju za učlanjenjem u međunarodne organizacije na 60 dana, nema problema, evo mi ćemo pod tim uslovom da prekinemo kampanju odpriznavanja na 60 dana.

U tom kontekstu kaže da to i nije problem, već tehnika, a da je njegovo pitanje suština, a to je pitanje šta je dijalog, o čemu razgovaramo i šta je ono što bi trebalo da dođe na kraju dijaloga. "Jer, ako je to samo - hajde Srbi priznajte nezavisnost Kosova, da završimo sa tom pricom, to na takav način svakako neće ići", poručuje.

Na molbu da komentariše svoj stav koji je više puta navodio, a to je da će Kosovu pokušati da Srbija dobije najviše moguće, a da izgubi najmanje moguće, Vučić precizira: "Najmanje što mora".

Šta vidi kao rešenje, na to pitanje Radija Slobodna Evropa, srpski predsednik odgovara: "Ne vidim. Kada sam video onda su svi rekli da sve što vidim loše vidim, da svi oni koji su van Balkana i koji nemaju veze sa Srbima i Albancima bolje da oni rešavaju taj problem nego oni koji su direktno umešani u problem, oni o čijoj se kući radi, a to su Srbi i Albanci. A to je inače ponašanje velikih sila već više od 150 godina na ovom prostoru".

"Dakle, oni imaju svoj interes i svoje odluke, oni misle da je važno da njihovi ciljevi budu poštovani, ispunjeni, a ne sekiraju se šta o tome stvarno misle Srbi i Albanci. I zato sam ja i u Ujedinjenim nacijama kada sam govorio - pustite balkanske narode da sami ureduju svoje odnose i u prošlosti bi bilo mnogo manje krvi i mnogo manje problema. Ali ja sam dovoljno svestan da smo svi mi zajedno mali i da ce naravno uvek biti onih na Balkanu koji ce gledati da se dodvore tim velikima, mnogo više nego da sa svojim prijateljima ili komšijama naprave bolje odnose", navodi Vučić.

Zbog toga je, kaže, odustao od nekih velikih inicijativa i čeka da vidi šta će nam biti predloženo.

"I ako me pitate, zato sam to rekao, šta je to konkretno šta očekujem. Ne očekujem ništa. Ne znam šta će. Kada kažem nešto će biti, ali ne znam šta bih očekivao. Ništa konkretno", kaže Vučić.

Kaže i da ne postoje nikakvi rokovi, da će Srbija da razgovara u dobroj veri i sa željom da obezbedimo mir i stabilnost u narednim decenijama, jer, kako navodi, Srbi i Albanci su dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu i to će biti slučaj i za sto godina i za 200 godina.

"Da li cemo uspeti da obezbedimo tu vrstu stabilnosti, da li cemo imati dovoljno razumevanja za one druge, da li cemo imati dovoljno pameti da potražimo kompromis, a ne samo da tražimo nacin kako da okrivimo drugu stranu, to je vec drugo pitanje", napominje srpski predsednik.

Upitan šta su po njemu crvene linije kad je u pitanju Kosovo,objašnjava: "Kada god govorite o crvenim linijama, vi niste spremni za razgovor. Što ne znaci da one ne postoje. Ali kada pocnete da govorite o tome kao što govori albanska strana koja kaže - a ne, ne, celo Kosovo je naše, pa cemo još malo da uzmemo Preševo, Bujanovac i Medvedu, cekam samo da kažu kada ce da uzmu i Kragujevac i Kraljevo. Iskreno, nasmejete se i nastavite dalje. Kada ulazite u razgovor ulazite u razgovor u dobroj veri i da budete spremni za kompromise. Da li ce to biti moguce, to cemo da vidimo", poručio je Vučić.

Na opasku da Ustav Srbije kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, te na pitanje šta hje u tom slučaju plan, Vučić kaže da je u Ustavu Srbija jedinstvena teritorija ukljucujuci i Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju, dok Ustav Kosova govori o nezavisnoj državi.

Podseća da su 22 zemlje Evropske unije priznale, a da pet nije priznalo nezavisnost Kosova.

"Šta sada da radimo? Koja je to teritorija? I zato sam rekao da je važno da razgovaramo i da razumemo pozicije jedni drugih", zaključio je predsednik Srbije.

(RSE)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Da

07.06.2020 22:09

Svjetska prevara "bake i deke"

ODGOVORITE
Name

Nehumano

08.06.2020 08:08

Je I nevjerovatno, koliko neko moze imati lica, raznih osoba u sebi, kontradiktornih prica na istu temu? Jadan je narod na KIM, bez alternative, na milost I nemilost nehumanim,... mi smo ostali problem, kolektivna svijest I savijest,a pogotovo one pojedinacne.

Name

Tiito

07.06.2020 22:42

Sad ti Vučiću uvedi carinsku stopu 100% pa ih leraj godinu dvije kao što su oni tebe

ODGOVORITE
Name

Safet

08.06.2020 08:18

Budaletino sta ce tebi Dodik govorio ti je da si pobacaj a ti sa njim fukaro

Name

Pero Marijanović

07.06.2020 22:42

Nije takozvano Vučiću,već Republika Kosovo,nemaš ti šta više da čekaš,Republika Kosovo je samostalna i suverena i sve joj najbolje želim,a tebi i tvojima nemam ništa lijepi reći jer nisi zaslužio.

ODGOVORITE
Name

А

08.06.2020 08:47

Твоја се опет пита. Ти знаш шта је република а шта тзв. Ма иди Перо у 3..

Name

Re

08.06.2020 12:40

Ne treba ga nikada priznati i neka stoji ovakav status, ili pustiti sve narode na samoopredjeljenje pa mijenjati granice svugdje po istom principu. Na kraju ce biti daa ostaje srpsko prije ili kasnije zato siptare hvata nervoza.

Name

Bb

08.06.2020 00:01

Cuj ceka sta ce biti predlozeno,pa zna se.

ODGOVORITE
Name

roki

08.06.2020 00:07

nisi tako govorio 90tih sa snajperom u rukama. ako je to bio dogovor onda nema smisla vucko.

ODGOVORITE
Name

Ljakse

08.06.2020 00:09

MARŠ BUDALETINO, ja znam šta je ponuđeno a ti našao da nas driblas.

ODGOVORITE
Name

Banja

08.06.2020 00:46

Neznam kako vam ne dosadi pisati a i izgovarati tzv. R. Kosovo. Pun tekst tzv.. tzv.. tzv..

ODGOVORITE
Name

TZV Kosovo???

08.06.2020 01:21

Pa oduvijek he bilo Kosovo i za Albance i za Srbe i za dr narode bivše SFRJ! Kako odjednom , tzv???

ODGOVORITE
Name

BUDALAMA

08.06.2020 04:24

Nisu potrebni NARKOTICI,

ODGOVORITE
Name

Ok

08.06.2020 09:32

Neko ko ima stila i razuma .

ODGOVORITE
Name

Realno gledano

08.06.2020 11:04

Jedno je sigurno, sa Kosovom ili bez Kosova penzioneri u velikoj većini kopaju po kontejnerima, mladi odoše pute ozaglaženog NATO zapada, realni sektor je na izdisaju, srednje klase više nema, pravo i pravda je misaona imenica, vladajući preko tendera pljačkaju narod, krediti nikad veći i jedino što ostaje je da opravdanje i spas tražimo kod korumpiranih popova jer kako bi brate dragi isti vozali auta od 100.000 eura plus da nam ne prodaju priču Kosovo je srce Srbije... Djecu liječimo preko SMS poruka, država neće ni da se očeše, popovi neće da pomognu jer imaju onu "Čudni su putevi božiji"... Zato najbolje se zapitajte, kad ste brate dragi sjeli u auto i otišli u taj dio "Srbije" i potrošili dinar na kiflu, a da ne kažem šta drugo... Pljujete prvog komšiju jer je musliman ili katolik, a branite "brata" koji je 1000 km od Vas jer eto "bliži vam je"... Najbolje da malo prioritete izanalizirate, onako bez "Božije" intervencije...

ODGOVORITE
Name

Ha Ja

08.06.2020 11:13

Brate dragi vidi sa Kosovarima nek ugrade u Ustav Kosova da je Srbija autonomna pokrajina Kosova i eto ti... Ko da je bitno kako se zove, ako će biti cijela... Kosovo je srce Srbije, Srbija je duša Kosova i eto... Ti se možeš faliti kako je Srbija cijela, a Kosovari kako su proširili Kosovo na cijelu Srbiju... Zajedno možete uzeti Nobela za mir... Lijepo u imenu prije Srbije dodaš Pokrajina, a država nek se zove "Kosovo je srce Srbije" i svi sretni... Plate će porasti duplo nakon toga jer svi znamo da je standard na Kosovu 1000 dinara, u Srbiji 1000 dinara, kad ih spojiš brate imaš 2000 dinara... LOL

ODGOVORITE
Name

beograd

08.06.2020 17:40

Dragi vucicu,nije Kosovo takozvano,ono se uvek zvalo Kosovo,samo sto se sad zove nezavisna drzava Kosovo,to je problem koji ti znas.

ODGOVORITE
Name

Onda je tzv i Rs!

08.06.2020 22:49

Pa ja!

Name

Ko će da nam vrati Kosovo?

08.06.2020 22:52

Ko? Ah, da. Dična djeca iz Gacka! Bez djece nema ni udarca!