"За дом спремни" у сред Марибора, Срби шокирани

Министарство унутрашњих послова Словеније поништило је забрану за концерт контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у Марибору, а ту одлуку осудио је Савез Срба Словеније, али и поједини словеначки политичари.

Регион 07.06.2020 | 12:25
"За дом спремни" у сред Марибора, Срби шокирани

Послије жалбе, коју је уложио организатор Томпсонових концерата у Словенији, хрватском пјевачу је ипак омогућено да одржи концерт јер му то дозвољавају правила Европске уније чија је Словенија чланица.

 

 

Томпсон је требало да наступи још у мају у Марибору али због забране градских власти то није десило. Сада, међутим, осим што ће пјевач моћи да одржи концерт, имаће и првао да тужи Словенију "због пословног губитка" од око 150.000 евра колико је процијењено да је изгубио отакзивањем концерта.

За се је "крив" члан 42 Устава усклађен са европским правом, који одређује да је свима загарантовано право на мирно и јавно окупљање, а друго образложење се односило на "недовољно" аргумената за забрану концерта Томпсону, јер, како се наводи, није било "конкретних доказа да има радикални однос према Србима, и да га на његовим концертима публика бодри, јер узвикује и велича усташке злочине".

​Данијел Игрец, један од представника Савеза Срба Словеније, у изјави за "Спутњик" најоштрије је осудио дозволу одржавања концерта Томпсона, нагласивши да је то изазвало мноштво негативних реакција како у дијелу словеначке политичке сцене, тако и међу обичним становништвом.

- Најоштрије смо осудили одлуку надлежног министарства јер она за нас представља ниподаштавање достојанства не само српске, већ и свих осталих заједница у Словенији, па и самог словеначког народа који је и сам био жртва усташког режима током Другог светског рата - навео је Игрец.

Он је истакао да их је посебно непријатно изненадило и то да је одлука о одржавању концерта донесена упркос јасним и недвосмисленим упозорењима словеначке полиције да поменути концерт представља догађај високог безбједносног ризика, али и противно одлукама управних органа који су став о забрани концерта усвојили на основу јасних упутстава Управног суда Републике Словеније.

​- Сматрамо да је недопустиво да држава која је и сама била жртва агресора током Другог светског рата пружа гостопримство особама које пропагирају нацистичке симболе и идеологију Независне државе Хрватске - указао је Игрец.

Он је нагласио да сваки поклич или порука током тих концерта којом се величају фашизам и злочини над српским и другим народима представљају директан удар на све жртве НДХ и шаљу негативну слику о поштовању људских права у једној држави.

- Наступи Марка Перковића Томпсона имају за циљ ревизију истине и искривљање непобитних историјских чињеница. Подсећам да су управо на основу ових околности концерти Марка Перковића Томпсона забрањени у већини земаља чланица ЕУ, које почивају на поштовању демократских вредности, владавине права и основних људских слобода. Ми смо као кровна организација српске националне заједнице у Словенији апеловали на Министарство унутрашњих послова да још једном озбиљно преиспита и повуче своју спорну одлуку - истакао је Игрец.

Он је навео да је у заједничком интересу да Словенија и даље остане држава која разумије, поштује и штити људска права и вриједности свог Устава, на којима је и заснована.

На вијест о Томпсоновом концерту реаговао је и предсједник Словенске националне странке Змаго Јелинчич који је нагласио да је "недопустиво да хрватски лоби у Марибору постигне да усташки пјевач Томпсон наступи у Словенији".

- Постављам јавно питање надлежнима - да ли је то почетак спровођења плана још из времена Туђмана о томе да Хрватска добије границу са Аустријом? Хоћемо ли у Словенији гледати поздраве са подигнутом десницом и покличе 'За дом спремни'? Да ли смо заиста заборавили ко је победио у Другом светском рату, да ли смо заборавили на злочине усташа над словеначким народом? Да ли смо заборавили на побијене словеначке попове у Јасеновцу? Да ли смо заборавили на све остале жртве усташког режима? Ово што се дешава је недопустиво - нагласио је Јелинчич.

Раније ове седмице Високи прекршајни суд Хрватске одлучио је на заједничкој сједници свих судија тог суда да пјевач Марко Перковић Томпсон, када пјева своју песму "Чавоглаве" која започиње усташким поздравом "За дом спремни", не чини прекршај против јавног реда и мира.

(СРНА)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Јаффа

07.06.2020 10:38

Ми Срби смо доживјели болан пораз, и ово су само посљедице тога. И власти нас гурају у још већу провалију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбај

07.06.2020 11:26

Добро је што још увијек осјећаш припадност свом народу.

Name

Дадо

07.06.2020 12:13

Хрвати прије пар дана јавно забранили за дом спремни И суд донио пресуду да је то устаски поздрав, а не хрватски. Знаци забрањено. Словенци контрирају Хрватима кад је о свему ријец сто се види у овом слуцају. Ста би било кад би Баја Мали книндза требао запјевати у СЛО? Сви Хрвати би устали

Name

Ста није јасно?

07.06.2020 10:43

Кога је то изнанадио Марко Перковиц у Марибору? Јесу ли Словенци убијали голобраде регруте регуларне војске - јесу! Јесу ли признали отимање јузне српске покрајине КиМ и на тај нацин осим сто су Србима забили ноз у ледја, прикљуцили се индиректној окупацији Србије - јесу! И сада неко се цуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2020 11:52

Код нас имају видјење Словенаца као неког питомог и финог народа. А друг ми казе зову Србе окупатарима и редовно пису коментаре против Срба. Плус сто су људима који су тамо провели цијели зивот, током 90их одузели дрзављанство и сва права. Олоси

Name

075

08.06.2020 11:25

@ре Није им одузето држављанство него они нису хтјели да прихвате Словенију као државу, надајући се повратку велике Србије у Словенију!

Name

борац

07.06.2020 10:56

Ма ста оце срби у словенији?Р српском управљају хрвати у србији премијер хрват себи и бирамо а бунимо се у другим дрзавама који апсурд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

07.06.2020 13:07

Укључи мозак. Ко их је бирао? Шта лупаш? НАМЕТНУТИ су. Што би СерБи себи бирали усташке потомке? Преварени су, и то је то. Изборне крађе су у оптицају.

Name

Асај

07.06.2020 11:08

Овај освједоцени устаса тузи Словенију и има право да добије одстету јер су му забранили да пјева о клању а ја који сам избрисани градјанин родјен на тлу Словеније немам право да тузим Словенију због крсења људских права јер ми оспоравају право на дрзављанство. Толико о ЕУ и њеним законима и правима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овом

07.06.2020 11:45

Томпсону треба добра оклагија по дупету.Изиграва некаквог патрииоту а све због новца.Обицни мис мекињар.

Name

ре

07.06.2020 11:54

Најгоре је сто нас народ одавде иде да ради у Словенију и данас послије свега. Поред толико нормалнијих земаља као стос у Аустрија и Њемацка, па и Италија. Мозда да се обратити министарству спољних послова Србије, да се тај проблем помене у Савјету Европе или Европском парламенту.

Name

Ре

07.06.2020 12:31

Скоро сам гледао филм како су Словенци брисали из евиденције оне који нису њихови фуууј ко би рекао да су и они једни од оних

Name

За Асај

07.06.2020 17:34

Није то до ЕУ него до Словеније, нису они баш тако хумани како се представљају

Name

МРКИ

07.06.2020 11:27

И ВИ СЛОВЕНЦИ СТЕ УСТАШЕ ИСТО КАО И ТОМПСОН И САДАШЊА ЕВРОПСКА УНИЈА. КОМЕ ВИ ДРЖИТЕ ПРЕДАВАЊЕ О ДЕМОКРАТИЈИ И ЉУДСКИМ ПРАВИМА. ВРАТИТЕ СЕ МАЛО УНАЗАД КРОЗ ИСТОРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2020 13:18

Тако је. Све су то усташчине, и оваквим поступцима то и ДОКАЗУЈУ. Тешко оном ко им иде.

Name

Ре

07.06.2020 13:40

Јака држава...отвориш кишобран у Марибору..избијеш неком око у Љубљани...

Name

Какав цинизам!

07.06.2020 12:08

А усташлук није био лош кад је Туђман изазвао сукоб Армије Републике Босне и Хрцеговине и тзв хво и давао нафту караџићевим терористима? Када је предао Посавину Србина и др?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ствари стоје

07.06.2020 12:28

Бице казњен онај ко оспорава ријеци "нациста и фасиста".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

07.06.2020 13:41

На ту фору је и узео лову, а узима и данас, пошто су му гласовне могућности и пјесме о камењу и родној груди, више него јадни. Свака роба има свог купца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамза Боснић

07.06.2020 23:22

Не питате се буду ли други шокирани када срби пусте химну Боже правде ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.06.2020 05:45

идиоте глупи. Ко се вриједја у пјесми Бозе Правде.? Како си само глуп!

Name

Посматрач

08.06.2020 05:57

Какве везе има химна "Боже правде" и зар се може поредити са усташким злочинима из другог рата. Такви злочини се нигдје више нису десили на свијету. Али у "Боже правде" сигурно смета ријеч "српски", јер би и ти као и усташе волио/ла да не постоји ништа "српско". Срамота за људски род да постоје такви умови.

Name

075

08.06.2020 11:26

@Милан Има везе јер та химна Србије не спомиње друге народе који живе у Србији!!

Name

Озрен гора

08.06.2020 07:35

Само нас рат спаßиг мозе. ЗИВЕЛА србија????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

08.06.2020 09:17

Мозели се овом пјевацу што велича усташтво стати у крај.Вецина Хрвата не подржава тај његов стил пјевања. Јели он добар са мозгом. Човјек је луд ,само шири непријатељство. Треба будалу на фин начин рјесити.

Name

Опет

08.06.2020 11:03

Спремни за дом а викендице се доста боље показале за вријеме Короне. Никако до памети да се дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

09.06.2020 00:09

ПА СИГУРНО НЕКО ТРЕБА ДА ПИТА СРБЕ КО ЦЕ ПЕВАТИ У СЛОВЕНИЈИ . ОСВЕСТИТЕ СЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шокирани

09.06.2020 07:46

Нисте ШОКИРАНИ кад се васе националне структуре, ткзв организације и појединци поцну дицити својим уцинком у рату. У том тренутку нисте ШОКИРАНИ, а сада јесте јел

ОДГОВОРИТЕ
Name

аго

11.06.2020 11:17

ДО МОГА СРБИ СОКИРАНИ А СТА СУ ОЦЕКИВАЛИ ДА ПЕВА ,,ОД ТОПОЛЕ ДО ТОПОЛЕ .. ДАЈ МОЛИМ ВАС СВЕ САМЕ ГЛУПОСТИ

ОДГОВОРИТЕ