"Za dom spremni" u sred Maribora, Srbi šokirani

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije poništilo je zabranu za koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru, a tu odluku osudio je Savez Srba Slovenije, ali i pojedini slovenački političari.

Region 07.06.2020 | 12:25
"Za dom spremni" u sred Maribora, Srbi šokirani

Poslije žalbe, koju je uložio organizator Tompsonovih koncerata u Sloveniji, hrvatskom pjevaču je ipak omogućeno da održi koncert jer mu to dozvoljavaju pravila Evropske unije čija je Slovenija članica.

 

 

Tompson je trebalo da nastupi još u maju u Mariboru ali zbog zabrane gradskih vlasti to nije desilo. Sada, međutim, osim što će pjevač moći da održi koncert, imaće i prvao da tuži Sloveniju "zbog poslovnog gubitka" od oko 150.000 evra koliko je procijenjeno da je izgubio otakzivanjem koncerta.

Za se je "kriv" član 42 Ustava usklađen sa evropskim pravom, koji određuje da je svima zagarantovano pravo na mirno i javno okupljanje, a drugo obrazloženje se odnosilo na "nedovoljno" argumenata za zabranu koncerta Tompsonu, jer, kako se navodi, nije bilo "konkretnih dokaza da ima radikalni odnos prema Srbima, i da ga na njegovim koncertima publika bodri, jer uzvikuje i veliča ustaške zločine".

​Danijel Igrec, jedan od predstavnika Saveza Srba Slovenije, u izjavi za "Sputnjik" najoštrije je osudio dozvolu održavanja koncerta Tompsona, naglasivši da je to izazvalo mnoštvo negativnih reakcija kako u dijelu slovenačke političke scene, tako i među običnim stanovništvom.

- Najoštrije smo osudili odluku nadležnog ministarstva jer ona za nas predstavlja nipodaštavanje dostojanstva ne samo srpske, već i svih ostalih zajednica u Sloveniji, pa i samog slovenačkog naroda koji je i sam bio žrtva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata - naveo je Igrec.

On je istakao da ih je posebno neprijatno iznenadilo i to da je odluka o održavanju koncerta donesena uprkos jasnim i nedvosmislenim upozorenjima slovenačke policije da pomenuti koncert predstavlja događaj visokog bezbjednosnog rizika, ali i protivno odlukama upravnih organa koji su stav o zabrani koncerta usvojili na osnovu jasnih uputstava Upravnog suda Republike Slovenije.

​- Smatramo da je nedopustivo da država koja je i sama bila žrtva agresora tokom Drugog svetskog rata pruža gostoprimstvo osobama koje propagiraju nacističke simbole i ideologiju Nezavisne države Hrvatske - ukazao je Igrec.

On je naglasio da svaki poklič ili poruka tokom tih koncerta kojom se veličaju fašizam i zločini nad srpskim i drugim narodima predstavljaju direktan udar na sve žrtve NDH i šalju negativnu sliku o poštovanju ljudskih prava u jednoj državi.

- Nastupi Marka Perkovića Tompsona imaju za cilj reviziju istine i iskrivljanje nepobitnih istorijskih činjenica. Podsećam da su upravo na osnovu ovih okolnosti koncerti Marka Perkovića Tompsona zabranjeni u većini zemalja članica EU, koje počivaju na poštovanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i osnovnih ljudskih sloboda. Mi smo kao krovna organizacija srpske nacionalne zajednice u Sloveniji apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova da još jednom ozbiljno preispita i povuče svoju spornu odluku - istakao je Igrec.

On je naveo da je u zajedničkom interesu da Slovenija i dalje ostane država koja razumije, poštuje i štiti ljudska prava i vrijednosti svog Ustava, na kojima je i zasnovana.

Na vijest o Tompsonovom koncertu reagovao je i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Јelinčič koji je naglasio da je "nedopustivo da hrvatski lobi u Mariboru postigne da ustaški pjevač Tompson nastupi u Sloveniji".

- Postavljam javno pitanje nadležnima - da li je to početak sprovođenja plana još iz vremena Tuđmana o tome da Hrvatska dobije granicu sa Austrijom? Hoćemo li u Sloveniji gledati pozdrave sa podignutom desnicom i pokliče 'Za dom spremni'? Da li smo zaista zaboravili ko je pobedio u Drugom svetskom ratu, da li smo zaboravili na zločine ustaša nad slovenačkim narodom? Da li smo zaboravili na pobijene slovenačke popove u Јasenovcu? Da li smo zaboravili na sve ostale žrtve ustaškog režima? Ovo što se dešava je nedopustivo - naglasio je Јelinčič.

Ranije ove sedmice Visoki prekršajni sud Hrvatske odlučio je na zajedničkoj sjednici svih sudija tog suda da pjevač Marko Perković Tompson, kada pjeva svoju pesmu "Čavoglave" koja započinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ne čini prekršaj protiv javnog reda i mira.

(SRNA)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Jaffa

07.06.2020 10:38

Mi Srbi smo doživjeli bolan poraz, i ovo su samo posljedice toga. I vlasti nas guraju u još veću provaliju.

ODGOVORITE
Name

Bombaj

07.06.2020 11:26

Dobro je što još uvijek osjećaš pripadnost svom narodu.

Name

Dado

07.06.2020 12:13

Hrvati prije par dana javno zabranili za dom spremni I sud donio presudu da je to ustaski pozdrav, a ne hrvatski. Znaci zabranjeno. Slovenci kontriraju Hrvatima kad je o svemu rijec sto se vidi u ovom slucaju. Sta bi bilo kad bi Baja Mali knindza trebao zapjevati u SLO? Svi Hrvati bi ustali

Name

Sta nije jasno?

07.06.2020 10:43

Koga je to iznanadio Marko Perkovic u Mariboru? Jesu li Slovenci ubijali golobrade regrute regularne vojske - jesu! Jesu li priznali otimanje juzne srpske pokrajine KiM i na taj nacin osim sto su Srbima zabili noz u ledja, prikljucili se indirektnoj okupaciji Srbije - jesu! I sada neko se cudi.

ODGOVORITE
Name

re

07.06.2020 11:52

Kod nas imaju vidjenje Slovenaca kao nekog pitomog i finog naroda. A drug mi kaze zovu Srbe okupatarima i redovno pisu komentare protiv Srba. Plus sto su ljudima koji su tamo proveli cijeli zivot, tokom 90ih oduzeli drzavljanstvo i sva prava. Olosi

Name

075

08.06.2020 11:25

@re Nije im oduzeto državljanstvo nego oni nisu htjeli da prihvate Sloveniju kao državu, nadajući se povratku velike Srbije u Sloveniju!

Name

borac

07.06.2020 10:56

Ma sta oce srbi u sloveniji?R srpskom upravljaju hrvati u srbiji premijer hrvat sebi i biramo a bunimo se u drugim drzavama koji apsurd.

ODGOVORITE
Name

Ало

07.06.2020 13:07

Укључи мозак. Ко их је бирао? Шта лупаш? НАМЕТНУТИ су. Што би СерБи себи бирали усташке потомке? Преварени су, и то је то. Изборне крађе су у оптицају.

Name

Asaj

07.06.2020 11:08

Ovaj osvjedoceni ustasa tuzi Sloveniju i ima pravo da dobije odstetu jer su mu zabranili da pjeva o klanju a ja koji sam izbrisani gradjanin rodjen na tlu Slovenije nemam pravo da tuzim Sloveniju zbog krsenja ljudskih prava jer mi osporavaju pravo na drzavljanstvo. Toliko o EU i njenim zakonima i pravima.

ODGOVORITE
Name

Ovom

07.06.2020 11:45

Tompsonu treba dobra oklagija po dupetu.Izigrava nekakvog patriiotu a sve zbog novca.Obicni mis mekinjar.

Name

re

07.06.2020 11:54

Najgore je sto nas narod odavde ide da radi u Sloveniju i danas poslije svega. Pored toliko normalnijih zemalja kao stos u Austrija i Njemacka, pa i Italija. Mozda da se obratiti ministarstvu spoljnih poslova Srbije, da se taj problem pomene u Savjetu Evrope ili Evropskom parlamentu.

Name

Re

07.06.2020 12:31

Skoro sam gledao film kako su Slovenci brisali iz evidencije one koji nisu njihovi fuuuj ko bi rekao da su i oni jedni od onih

Name

Za Asaj

07.06.2020 17:34

Nije to do EU nego do Slovenije, nisu oni baš tako humani kako se predstavljaju

Name

MRKI

07.06.2020 11:27

I VI SLOVENCI STE USTAŠE ISTO KAO I TOMPSON I SADAŠNJA EVROPSKA UNIJA. KOME VI DRŽITE PREDAVANJE O DEMOKRATIJI I LJUDSKIM PRAVIMA. VRATITE SE MALO UNAZAD KROZ ISTORIJU.

ODGOVORITE
Name

ре

07.06.2020 13:18

Тако је. Све су то усташчине, и оваквим поступцима то и ДОКАЗУЈУ. Тешко оном ко им иде.

Name

Re

07.06.2020 13:40

Jaka država...otvoriš kišobran u Mariboru..izbiješ nekom oko u Ljubljani...

Name

Kakav cinizam!

07.06.2020 12:08

A ustašluk nije bio loš kad je Tuđman izazvao sukob Armije Republike Bosne i Hrcegovine i tzv hvo i davao naftu karadžićevim teroristima? Kada je predao Posavinu Srbina i dr?

ODGOVORITE
Name

Kako stvari stoje

07.06.2020 12:28

Bice kaznjen onaj ko osporava rijeci "nacista i fasista".

ODGOVORITE
Name

Smislov

07.06.2020 13:41

Na tu foru je i uzeo lovu, a uzima i danas, pošto su mu glasovne mogućnosti i pjesme o kamenju i rodnoj grudi, više nego jadni. Svaka roba ima svog kupca.

ODGOVORITE
Name

Hamza Bosnić

07.06.2020 23:22

Ne pitate se budu li drugi šokirani kada srbi puste himnu Bože pravde ?

ODGOVORITE
Name

Milan

08.06.2020 05:45

idiote glupi. Ko se vrijedja u pjesmi Boze Pravde.? Kako si samo glup!

Name

Posmatrač

08.06.2020 05:57

Kakve veze ima himna "Bože pravde" i zar se može porediti sa ustaškim zločinima iz drugog rata. Takvi zločini se nigdje više nisu desili na svijetu. Ali u "Bože pravde" sigurno smeta riječ "srpski", jer bi i ti kao i ustaše volio/la da ne postoji ništa "srpsko". Sramota za ljudski rod da postoje takvi umovi.

Name

075

08.06.2020 11:26

@Milan Ima veze jer ta himna Srbije ne spominje druge narode koji žive u Srbiji!!

Name

Ozren gora

08.06.2020 07:35

Samo nas rat spaßig moze. ZIVELA srbija????

ODGOVORITE
Name

Trn

08.06.2020 09:17

Mozeli se ovom pjevacu što veliča ustaštvo stati u kraj.Vecina Hrvata ne podržava taj njegov stil pjevanja. Jeli on dobar sa mozgom. Čovjek je lud ,samo širi neprijateljstvo. Treba budalu na fin način rjesiti.

Name

Opet

08.06.2020 11:03

Spremni za dom a vikendice se dosta bolje pokazale za vrijeme Korone. Nikako do pameti da se dođe.

ODGOVORITE
Name

KIKI

09.06.2020 00:09

PA SIGURNO NEKO TREBA DA PITA SRBE KO CE PEVATI U SLOVENIJI . OSVESTITE SE .

ODGOVORITE
Name

Šokirani

09.06.2020 07:46

Niste ŠOKIRANI kad se vase nacionalne strukture, tkzv organizacije i pojedinci pocnu diciti svojim ucinkom u ratu. U tom trenutku niste ŠOKIRANI, a sada jeste jel

ODGOVORITE
Name

ago

11.06.2020 11:17

DO MOGA SRBI SOKIRANI A STA SU OCEKIVALI DA PEVA ,,OD TOPOLE DO TOPOLE .. DAJ MOLIM VAS SVE SAME GLUPOSTI

ODGOVORITE