Српска од продаје имовине у иностранству приходовала око 6, 5 милиона КМ

Фонд за управљање некретнинама и потраживањима у власништву РС до сада је од продаје имовине предузећа у иностранству убрао готово 6, 5 милиона марака. 

Република Српска 06.06.2020 | 19:36
Српска од продаје имовине у иностранству приходовала око 6, 5 милиона КМ

Овај фонд управља искључиво имовином предузећа која су је приликом израде програма приватизације сврстала у пасивни подбиланс.

Провјерили смо колико РС има имовине у иностарнству, шта је са онима који су објекте продавали незаконито, посебно у јандранском појасу  и за колико је оштећен буџет?

Имовина Републике Српске у иностранству вриједи милионе марака. Према тренутним подацима Српска у свом власништву има 229 некретнина. Пословни простори, канцеларије, складишта, продавнице, сервиси, хотели, виле и одмаралишта  - од Хрватске, преко Црне Горе и Србије до Македоније. Међутим, за већину објеката не постоји документација.

Тако нпр. Српска само у Хрватској има 44 некретнине за које нема папире. Да би се ријешили имовинско – правни односи тих некретнина ИРБ РС платиће једној адвокатској канцеларији у Жупањи за правне услуге 720.000 марака. Без ПДВ-а.

У тендерској документацији наведени су следећи послови:

''Утврђивање фактичког и правног стања сваке појединачне некретнине на основу земљишнокњижних исправа. Сачињавање писаног правног мишљења са чињеничним образложењем за сваку појединачну некретнину о потребним правним радњама за упис промјене власника. Предузимање свих правних радњи пред надлежним органима и  судовима у ХР с циљем рјешавања влансичких права'', стоји у документацији.

Имовину РС је раније продавао како је ко стигао, а новац од тога стављао у свој џеп. У највећем дијелу судских поступака оптужени су ослобођени оптужби за злоупотребу у располагању имовином.

За незакониту продају 70 некретнина правобранилаштво је тражило кривичну одговорност. На крају Српска је остала без те имовине, чиме је оштећена за десетине милиона марака.

''Оно што се може констатовати је да се брига о друштвеној имовини предузећа у иностранству очигледно занемаривала као поступак и брига Владе РС.  Сада када смо остали без довољно прихода, очиглдно је неко дошао до спознаје да новац који би се могао добити продајом тих некретнина а које су спорне односе не можемо их продати као РС то морамо рјешавати и зато је ангажована та адвокатска канцеларија'', каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Република Српска има за 41 локацију тачне податке. Влада је донијела посебну одлуку којом се те некретнине пребацују на ИРБ на даље располагање.

Из папира који су у посједу БН ТВ види се да се на неколико локација у Биограду на мору налази имовина Републике Српске Српска. Бијела и Херцег Нови локације су на којима РС има бројне апартмане.

''Сада је прилика да СНСД са ХДЗ-ом заврши посао око објеката који су на територији ХР због везе и очигледног дјеловања у корист хрватских интереса од стране СНСД-а. Што се тиче времена док сам ја био министар, нико никада се није јавио на начин да помогнемо и укључимо да се неки од статуса ових објеката ријеши'', каже бивши министар спољних послова БИХ Игор Црнадак.

Некадашњи ''Јелшинград'' има одмаралишта у Тучепима, а "РЖР Љубија" у Рогашкој слатини у Словенији. У Макарској су одмаралишта ШГ "Јахорина'", а у Градцу девастирани Хотел "Ђуро Салај" чији је сувласник био Рудник "Миљевина".

''Политичари једни другима кроз своје институције помажи и мислим да је та прилика сада да се искористе повезаност СНСД-а и ХДЗ-а и да се та имовина што лакше прода, јер је то директан приход за буџет'', каже Павловић.

РС успјела је да прода одмаралиште у Лукорану, по двије продавнице у Хрватској и Србији, гаражу у Србији, пословни простор у Македнонији.

Фонд за управљање некретнинама и потраживањима у власништву РС до сада је од продаје имовине предузећа у иностранству, наплате закупа убрао скоро 6, 5 милиона марака и близу 6 милиона долара у Ирачким обвезницама. Одлуком Владе та средства се преносе у Фонд за развој и запошљавање за финансирање развојних пројеката. 

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БЛ

06.06.2020 18:40

Вратите ви бивсу дрзавну имовину СФРЈ на садасњој територији Републике Српске у посјед Републике Српске или локалних заједница...све су то бизнисмени покуповали а невласници бивси директори и пословодје тих тадасњих предузеца продали..наравно испод цијене. РК Кастел или Триглав..Леснина...Сипад...Трансјуг...Беко...Борац Травник...итд...и то само у БЛ...а гдје су остали градови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВЈАВИТЕ СВЕ

07.06.2020 03:45

А ДАЈТЕ ОБЈАВИТЕ СВЕ КО ЈЕ СТА ИМАО. КО ЈЕ СТА ПРОДАО И КАКО. И ДА ОПОЗИЦИЈА ПОКРЕНЕ ПОСТУПАК ЗА ПОКРЕТАЊЕ КРИВИЦНЕ ОДГОВОРНОСТИ ЗА ЛОПОВЦИНЕ КОЈЕ СУ НАРОДНО ПРОДАВАЛИ ЗА СВОЈ ДЗЕП. НАРАВНО. И ОБАВЕЗНО. ПА НА СУД И ГАНГСТЕРЕ СРБЕ И ГАНГСТЕРЕ ХРВАТЕ КОЈИ СУ ТО НЕЗАНИТО КУПИЛИ. ПА ПОНИСТИТИ ПРОДАЈУ. ПА ДОСТА ЈЕ ДА БУДАЛЕТИНЕ СА КУПЉЕНИМ ФАКУКТЕТИМА КРЦМЕ ОНО СТО НИЈЕ ЊИХОВО.

Name

Драган

06.06.2020 19:00

Ни 40 година након Титове смрти фукаре нису успјели све распродати, а иза њих остаје само пустос

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

06.06.2020 21:31

Рафинерија уља Модрица имала камп у Заострогу. Јесул то продали Срби или је припало "Русима" ?

Name

Дрина

07.06.2020 11:47

Ајд кад би стварно остала пустос неби било лосе.. ал иза ових остају дугови. неко це морати врацат.

Name

мики

06.06.2020 19:45

Оно сто мене занима како/на основу које докуменације је продато оно за ста се казе да је продато 'испод зита'?. У ствари занима ме како се тада одједном створила/пронасла документација за те објекте/имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале Сале...

06.06.2020 19:47

и сад ви реците да немамо паметне политицаре. Ко би се сјетио да то прода, то не мозе свако. Мудар потез да не мозе бити мудрији а тактицки, да не прицам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некретнина

06.06.2020 20:30

Шта је вујинићка купила, то треба пронаћи...

Name

реалност

06.06.2020 20:41

Нису то политицари него папци корисни идиоти!

Name

цупс

06.06.2020 19:47

И ко је то купио и по којој цијени ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРУН ИЛИЈА

06.06.2020 21:12

Оставио "стари" па се има ста и распродати... Дабогда им никад доста не било мајку им ј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

06.06.2020 21:58

Само ЛАЗ!!! То је власниство драве!! А не Ентитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ближи

07.06.2020 05:30

Ближи се крај ћелавом из ВСТС.Ако је добро поткован и нека је али сада крећу јавна саслушања у представничком дому Босне и Херцеговине од стране новоформиране комисије.То је најавио Дамир Арнаут а у комисији се налази и Драган Мектић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пике

07.06.2020 06:25

Само продају и задузују се. Пола покраду,пила дају за пензије,плате и сл. Пропаст од дрзаве и власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРБ

07.06.2020 07:16

Е јесте дали домацину да управља? Знаци од те имовине бице дупло голо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕWЗ

07.06.2020 07:20

Овај Врховац тз директор је све за ИРБРС само не оно што би требо да буде тај појма нема ни о чему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хидроградња Пале

07.06.2020 09:01

Зашто нигдје и нико не помиње да је ИРБ наплатила од хидроградњиних пара из Ирака са рачуна Хидроградње 5 милиона $УС.А ?Да ли су игдје приказани ти долари?? Других 5милиона $УСА потрошио је стецајни управник Јокиц Радомир у осмогодишњем(до данас)стечају који је требао бити стечајна реорганизација Хидроградње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик; устварил државу,

07.06.2020 10:33

Тако звана ," збрка сирих размера" Ахерим ти јунаце"за твоја дела

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.06.2020 11:55

Братске односе хдз-а и снсд-а?? хахахаха јесу братске једино у русењу бих.

ОДГОВОРИТЕ