Srpska od prodaje imovine u inostranstvu prihodovala oko 6, 5 miliona KM

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu ubrao gotovo 6, 5 miliona maraka. 

Republika Srpska 06.06.2020 | 19:36
Srpska od prodaje imovine u inostranstvu prihodovala oko 6, 5 miliona KM

Ovaj fond upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans.

Provjerili smo koliko RS ima imovine u inostarnstvu, šta je sa onima koji su objekte prodavali nezakonito, posebno u jandranskom pojasu  i za koliko je oštećen budžet?

Imovina Republike Srpske u inostranstvu vrijedi milione maraka. Prema trenutnim podacima Srpska u svom vlasništvu ima 229 nekretnina. Poslovni prostori, kancelarije, skladišta, prodavnice, servisi, hoteli, vile i odmarališta  - od Hrvatske, preko Crne Gore i Srbije do Makedonije. Međutim, za većinu objekata ne postoji dokumentacija.

Tako npr. Srpska samo u Hrvatskoj ima 44 nekretnine za koje nema papire. Da bi se riješili imovinsko – pravni odnosi tih nekretnina IRB RS platiće jednoj advokatskoj kancelariji u Županji za pravne usluge 720.000 maraka. Bez PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji navedeni su sledeći poslovi:

''Utvrđivanje faktičkog i pravnog stanja svake pojedinačne nekretnine na osnovu zemljišnoknjižnih isprava. Sačinjavanje pisanog pravnog mišljenja sa činjeničnim obrazloženjem za svaku pojedinačnu nekretninu o potrebnim pravnim radnjama za upis promjene vlasnika. Preduzimanje svih pravnih radnji pred nadležnim organima i  sudovima u HR s ciljem rješavanja vlansičkih prava'', stoji u dokumentaciji.

Imovinu RS je ranije prodavao kako je ko stigao, a novac od toga stavljao u svoj džep. U najvećem dijelu sudskih postupaka optuženi su oslobođeni optužbi za zloupotrebu u raspolaganju imovinom.

Za nezakonitu prodaju 70 nekretnina pravobranilaštvo je tražilo krivičnu odgovornost. Na kraju Srpska je ostala bez te imovine, čime je oštećena za desetine miliona maraka.

''Ono što se može konstatovati je da se briga o društvenoj imovini preduzeća u inostranstvu očigledno zanemarivala kao postupak i briga Vlade RS.  Sada kada smo ostali bez dovoljno prihoda, očigldno je neko došao do spoznaje da novac koji bi se mogao dobiti prodajom tih nekretnina a koje su sporne odnose ne možemo ih prodati kao RS to moramo rješavati i zato je angažovana ta advokatska kancelarija'', kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Republika Srpska ima za 41 lokaciju tačne podatke. Vlada je donijela posebnu odluku kojom se te nekretnine prebacuju na IRB na dalje raspolaganje.

Iz papira koji su u posjedu BN TV vidi se da se na nekoliko lokacija u Biogradu na moru nalazi imovina Republike Srpske Srpska. Bijela i Herceg Novi lokacije su na kojima RS ima brojne apartmane.

''Sada je prilika da SNSD sa HDZ-om završi posao oko objekata koji su na teritoriji HR zbog veze i očiglednog djelovanja u korist hrvatskih interesa od strane SNSD-a. Što se tiče vremena dok sam ja bio ministar, niko nikada se nije javio na način da pomognemo i uključimo da se neki od statusa ovih objekata riješi'', kaže bivši ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

Nekadašnji ''Jelšingrad'' ima odmarališta u Tučepima, a "RŽR Ljubija" u Rogaškoj slatini u Sloveniji. U Makarskoj su odmarališta ŠG "Jahorina'", a u Gradcu devastirani Hotel "Đuro Salaj" čiji je suvlasnik bio Rudnik "Miljevina".

''Političari jedni drugima kroz svoje institucije pomaži i mislim da je ta prilika sada da se iskoriste povezanost SNSD-a i HDZ-a i da se ta imovina što lakše proda, jer je to direktan prihod za budžet'', kaže Pavlović.

RS uspjela je da proda odmaralište u Lukoranu, po dvije prodavnice u Hrvatskoj i Srbiji, garažu u Srbiji, poslovni prostor u Makednoniji.

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu, naplate zakupa ubrao skoro 6, 5 miliona maraka i blizu 6 miliona dolara u Iračkim obveznicama. Odlukom Vlade ta sredstva se prenose u Fond za razvoj i zapošljavanje za finansiranje razvojnih projekata. 

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

BL

06.06.2020 18:40

Vratite vi bivsu drzavnu imovinu SFRJ na sadasnjoj teritoriji Republike Srpske u posjed Republike Srpske ili lokalnih zajednica...sve su to biznismeni pokupovali a nevlasnici bivsi direktori i poslovodje tih tadasnjih preduzeca prodali..naravno ispod cijene. RK Kastel ili Triglav..Lesnina...Sipad...Transjug...Beko...Borac Travnik...itd...i to samo u BL...a gdje su ostali gradovi.

ODGOVORITE
Name

OVJAVITE SVE

07.06.2020 03:45

A DAJTE OBJAVITE SVE KO JE STA IMAO. KO JE STA PRODAO I KAKO. I DA OPOZICIJA POKRENE POSTUPAK ZA POKRETANJE KRIVICNE ODGOVORNOSTI ZA LOPOVCINE KOJE SU NARODNO PRODAVALI ZA SVOJ DZEP. NARAVNO. I OBAVEZNO. PA NA SUD I GANGSTERE SRBE I GANGSTERE HRVATE KOJI SU TO NEZANITO KUPILI. PA PONISTITI PRODAJU. PA DOSTA JE DA BUDALETINE SA KUPLJENIM FAKUKTETIMA KRCME ONO STO NIJE NJIHOVO.

Name

Dragan

06.06.2020 19:00

Ni 40 godina nakon Titove smrti fukare nisu uspjeli sve rasprodati, a iza njih ostaje samo pustos

ODGOVORITE
Name

modricanin

06.06.2020 21:31

Rafinerija ulja Modrica imala kamp u Zaostrogu. Jesul to prodali Srbi ili je pripalo "Rusima" ?

Name

Drina

07.06.2020 11:47

Ajd kad bi stvarno ostala pustos nebi bilo lose.. al iza ovih ostaju dugovi. neko ce morati vracat.

Name

miki

06.06.2020 19:45

Ono sto mene zanima kako/na osnovu koje dokumenacije je prodato ono za sta se kaze da je prodato 'ispod zita'?. U stvari zanima me kako se tada odjednom stvorila/pronasla dokumentacija za te objekte/imovinu

ODGOVORITE
Name

Sale Sale...

06.06.2020 19:47

i sad vi recite da nemamo pametne politicare. Ko bi se sjetio da to proda, to ne moze svako. Mudar potez da ne moze biti mudriji a takticki, da ne pricam.

ODGOVORITE
Name

Nekretnina

06.06.2020 20:30

Šta je vujinićka kupila, to treba pronaći...

Name

realnost

06.06.2020 20:41

Nisu to politicari nego papci korisni idioti!

Name

cups

06.06.2020 19:47

I ko je to kupio i po kojoj cijeni ?

ODGOVORITE
Name

PERUN ILIJA

06.06.2020 21:12

Ostavio "stari" pa se ima sta i rasprodati... Dabogda im nikad dosta ne bilo majku im j....

ODGOVORITE
Name

bosna

06.06.2020 21:58

Samo LAZ!!! To je vlasnistvo drave!! A ne Entiteta!

ODGOVORITE
Name

Bliži

07.06.2020 05:30

Bliži se kraj ćelavom iz VSTS.Ako je dobro potkovan i neka je ali sada kreću javna saslušanja u predstavničkom domu Bosne i Hercegovine od strane novoformirane komisije.To je najavio Damir Arnaut a u komisiji se nalazi i Dragan Mektić.

ODGOVORITE
Name

Pike

07.06.2020 06:25

Samo prodaju i zaduzuju se. Pola pokradu,pila daju za penzije,plate i sl. Propast od drzave i vlasti.

ODGOVORITE
Name

IRB

07.06.2020 07:16

E jeste dali domacinu da upravlja? Znaci od te imovine bice duplo golo.

ODGOVORITE
Name

REWZ

07.06.2020 07:20

Ovaj Vrhovac tz direktor je sve za IRBRS samo ne ono što bi trebo da bude taj pojma nema ni o čemu

ODGOVORITE
Name

Hidrogradnja Pale

07.06.2020 09:01

Zašto nigdje i niko ne pominje da je IRB naplatila od hidrogradnjinih para iz Iraka sa računa Hidrogradnje 5 miliona $US.A ?Da li su igdje prikazani ti dolari?? Drugih 5miliona $USA potrošio je stecajni upravnik Jokic Radomir u osmogodišnjem(do danas)stečaju koji je trebao biti stečajna reorganizacija Hidrogradnje.

ODGOVORITE
Name

Dodik; ustvaril državu,

07.06.2020 10:33

Tako zvana ," zbrka sirih razmera" Aherim ti junace"za tvoja dela

ODGOVORITE
Name

BL

07.06.2020 11:55

Bratske odnose hdz-a i snsd-a?? hahahaha jesu bratske jedino u rusenju bih.

ODGOVORITE