Вирус био у Европи много прије него што је потврђено?

- Да ли се нови корона вирус заправо појавио раније него што се мисли, и како то доказати, пита се аутор анализе коју данас објављује ББЦ.

Свијет 06.06.2020 | 17:32
Вирус био у Европи много прије него што је потврђено?

Наиме, у једном хонконшком листу појавио се текст са дотад необјављеним званичним подацима према којима су се први случајеви у Вухану - кинеском граду у којем је пандемија Ковид 19 почела - можда појавили још 17. новембра, а не у децембру, како су кинеске власти претходно тврдиле.

Што се тиче Велике Британије, први случајеви потврђени су 31. јануара, када је двоје Кинеза који су из иностранства допутовали у Јорк било позитивно на нови корона вирус, а први случај трансмисије на тлу Велике Британије је забиљежен 28. фебруара.

Међутим, многи у тој земљи сумњају у званичну верзију временског тока догађаја, а списатељица Кетрин Мајер верује да је могуће да је њен покојни супруг Енди Гил, гитариста бенда "Генг оф фор", једна од првих жртава Ковид 19 у Великој Британији.

Вративши се са турнеје по Кини крајем новембра прошле године, Гил се разболио наредног мјесеца, испољавајући бројне симптоме Ковид 19, а умро је 1. фебруара.

Његови љекари јесу разматрали могућност да је он био заражен новим корона вирусом, али им са временске тачке гледишта то није дјеловало вјероватно.

Потом су се, међутим, појавиле тврдње да је тај вирус на европском тлу био већ у децембру, а једна париска болница поново је тестирала узорке пацијента обољелог од упале плућа, за којег је тако утврђено да је заправо имао тај вирус.

Мајерова се тада обратила мужевљевом љекару-специјалисти, који се сложио са тиме да је можда била ријеч о новом корона вирусу.

Она је касније утврдила да је и Гилов менаџер за турнеје био оболео од тешког облика респираторне инфекције, а у децембру је умро и њен очух, што ју је само даље наводило на помисао да је у питању био Ковид 19.

"Сада знамо да је вирус овдје био и дуже - са новим вирусима је увијек тако прије него што их откријете", каже један стручњак.

Иако се испоставило да су антитела на Ковид 19 код 1,5 одсто давалаца крви у Британији постојала још у марту - што свакако указује на могућност да је вирус стигао раније него што се мислило - без поновне анализе брисева или узорака крви или ткива то није могуће поуздано установити, закључује аутор анализе.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

06.06.2020 16:30

Па наравно да је био. Ми смо га преболили током фебруара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свети Илија

07.06.2020 14:10

И у Грцкој је била незапамцена епидемија око Нове године, боловао је цак и бивси предсједник...