Virus bio u Evropi mnogo prije nego što je potvrđeno?

- Da li se novi korona virus zapravo pojavio ranije nego što se misli, i kako to dokazati, pita se autor analize koju danas objavljuje BBC.

Svijet 06.06.2020 | 17:32
Virus bio u Evropi mnogo prije nego što je potvrđeno?

Naime, u jednom honkonškom listu pojavio se tekst sa dotad neobjavljenim zvaničnim podacima prema kojima su se prvi slučajevi u Vuhanu - kineskom gradu u kojem je pandemija Kovid 19 počela - možda pojavili još 17. novembra, a ne u decembru, kako su kineske vlasti prethodno tvrdile.

Što se tiče Velike Britanije, prvi slučajevi potvrđeni su 31. januara, kada je dvoje Kineza koji su iz inostranstva doputovali u Jork bilo pozitivno na novi korona virus, a prvi slučaj transmisije na tlu Velike Britanije je zabilježen 28. februara.

Međutim, mnogi u toj zemlji sumnjaju u zvaničnu verziju vremenskog toka događaja, a spisateljica Ketrin Majer veruje da je moguće da je njen pokojni suprug Endi Gil, gitarista benda "Geng of for", jedna od prvih žrtava Kovid 19 u Velikoj Britaniji.

Vrativši se sa turneje po Kini krajem novembra prošle godine, Gil se razbolio narednog mjeseca, ispoljavajući brojne simptome Kovid 19, a umro je 1. februara.

Njegovi ljekari jesu razmatrali mogućnost da je on bio zaražen novim korona virusom, ali im sa vremenske tačke gledišta to nije djelovalo vjerovatno.

Potom su se, međutim, pojavile tvrdnje da je taj virus na evropskom tlu bio već u decembru, a jedna pariska bolnica ponovo je testirala uzorke pacijenta oboljelog od upale pluća, za kojeg je tako utvrđeno da je zapravo imao taj virus.

Majerova se tada obratila muževljevom ljekaru-specijalisti, koji se složio sa time da je možda bila riječ o novom korona virusu.

Ona je kasnije utvrdila da je i Gilov menadžer za turneje bio oboleo od teškog oblika respiratorne infekcije, a u decembru je umro i njen očuh, što ju je samo dalje navodilo na pomisao da je u pitanju bio Kovid 19.

"Sada znamo da je virus ovdje bio i duže - sa novim virusima je uvijek tako prije nego što ih otkrijete", kaže jedan stručnjak.

Iako se ispostavilo da su antitela na Kovid 19 kod 1,5 odsto davalaca krvi u Britaniji postojala još u martu - što svakako ukazuje na mogućnost da je virus stigao ranije nego što se mislilo - bez ponovne analize briseva ili uzoraka krvi ili tkiva to nije moguće pouzdano ustanoviti, zaključuje autor analize.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

06.06.2020 18:30

Pa naravno da je bio. Mi smo ga prebolili tokom februara...

ODGOVORITE
Name

Sveti Ilija

07.06.2020 16:10

I u Grckoj je bila nezapamcena epidemija oko Nove godine, bolovao je cak i bivsi predsjednik...