САД: Промијењено име трга у "Црни животи су важни"

Градоначелница Wашингтона Муриел Боwсер је, пркосећи предсједнику САД Доналду Трампу, преименовала Трг Лафаyетте близу Бијеле куће, назван по хероју Америчког рата за независност и Француске револуције, у "Блацк Ливес Маттер Плаза", односно "Трг Црни животи су важни".

Свијет 06.06.2020 | 07:20
САД: Промијењено име трга у "Црни животи су важни"

Овај трг постао је главно мјесто окупљања демонстраната који су учествовали у протестима због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда..

Припадници савезних снага су у понедјељак насилно и сузавцем растјерале мирне демонстранте из тог подручја како би се Трамп фотографисао с Библијом испред цркве коју су оштетили демонстранти.

Градоначелница је у писму предсједнику написала да посљедњих дана није било нових хапшења, и затражила да војне јединице напусте "наш град".

Она је ангажовала и умјетнике да осликају улице сјеверно од преименованог трга, с натписом "Блацк Ливес Маттер" у жутој боји, уз заставу града. Натпис се простире кроз неколико блокова до 16. авеније, једне од главних градских саобраћајница.

Међутим, локална организација покрета "Блацк Ливес Маттер" критиковала је потез као скретање пажње од захтјева за смањењем буџета локалне полиције, док демонстранти широм земље истичу исти захтјев.

"Блацк Ливес Маттер, значи ускратите полицији средства", написала је та група на Тwиттеру.

Доналд Трамп је за градоначелницу рекао да је "некомпетентна" и додао да ју је Национална гарда спасила од "великог срамоћења".

Француски маркиз де Ла Лафаyетте, по коме је трг назван, херој је Америчког рата за независност, а касније је имао једну од кључних улога у Француској револуцији као први комадант Националне гарде.

(Хина)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Андриц

06.06.2020 06:29

Мени и даље није јасно ста хоце ови протестанти.Па полицајац је у затвору,бице осудјен за убиство,ста је проблем.Па да је то слуцај Давида,ја бих разумио,али не знам ста хоце од Трампа.Наравно,све је ово Бајденова тактика.Подрска Трампу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афроамериканци

06.06.2020 08:09

Су заслузили дрзаву, а не само име трга.

Name

Хм

06.06.2020 10:33

Неце они ниста само испоруцују услугу соросу и демонкратима

Name

Директ

06.06.2020 10:33

Тако то раде у Америци. Иду до краја, пошто ово није само један случај. Оваквих је случајева X број, само очигледно овај случај је прелио чашу.

Name

Приједор

06.06.2020 07:42

Ови немири су средство Дубоке државе помоћу којих се у изборној години уништава Трампова кампања. Наравно подршка Трампу. Од Картера Трамп је први који није започео ни један рат. Q анон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са Трампом

06.06.2020 10:15

Не могу манипулисати цовјецанством, лазном владавином права у лазном демократском свијету.Он је то бас оголио, до танцина.....

Name

Тацно

06.06.2020 10:34

Управо тако.

Name

Директ

06.06.2020 10:35

Само је наставио исте. :)))