SAD: Promijenjeno ime trga u "Crni životi su važni"

Gradonačelnica Wašingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD Donaldu Trampu, preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u "Black Lives Matter Plaza", odnosno "Trg Crni životi su važni".

Svijet 06.06.2020 | 07:20
SAD: Promijenjeno ime trga u "Crni životi su važni"

Ovaj trg postao je glavno mjesto okupljanja demonstranata koji su učestvovali u protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda..

Pripadnici saveznih snaga su u ponedjeljak nasilno i suzavcem rastjerale mirne demonstrante iz tog područja kako bi se Tramp fotografisao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti.

Gradonačelnica je u pismu predsjedniku napisala da posljednjih dana nije bilo novih hapšenja, i zatražila da vojne jedinice napuste "naš grad".

Ona je angažovala i umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom "Black Lives Matter" u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.

Međutim, lokalna organizacija pokreta "Black Lives Matter" kritikovala je potez kao skretanje pažnje od zahtjeva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtjev.

"Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva", napisala je ta grupa na Twitteru.

Donald Tramp je za gradonačelnicu rekao da je "nekompetentna" i dodao da ju je Nacionalna garda spasila od "velikog sramoćenja".

Francuski markiz de La Lafayette, po kome je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi komadant Nacionalne garde.

(Hina)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Andric

06.06.2020 06:29

Meni i dalje nije jasno sta hoce ovi protestanti.Pa policajac je u zatvoru,bice osudjen za ubistvo,sta je problem.Pa da je to slucaj Davida,ja bih razumio,ali ne znam sta hoce od Trampa.Naravno,sve je ovo Bajdenova taktika.Podrska Trampu...

ODGOVORITE
Name

Afroamerikanci

06.06.2020 08:09

Su zasluzili drzavu, a ne samo ime trga.

Name

Hm

06.06.2020 10:33

Nece oni nista samo isporucuju uslugu sorosu i demonkratima

Name

Direkt

06.06.2020 10:33

Tako to rade u Americi. Idu do kraja, pošto ovo nije samo jedan slučaj. Ovakvih je slučajeva X broj, samo očigledno ovaj slučaj je prelio čašu.

Name

Приједор

06.06.2020 07:42

Ови немири су средство Дубоке државе помоћу којих се у изборној години уништава Трампова кампања. Наравно подршка Трампу. Од Картера Трамп је први који није започео ни један рат. Q anon

ODGOVORITE
Name

Sa Trampom

06.06.2020 10:15

Ne mogu manipulisati covjecanstvom, laznom vladavinom prava u laznom demokratskom svijetu.On je to bas ogolio, do tancina.....

Name

Tacno

06.06.2020 10:34

Upravo tako.

Name

Direkt

06.06.2020 10:35

Samo je nastavio iste. :)))