Оптужница пуна лажи, манипулација и неистина (ВИДЕО)

У кратком обраћању пред Судом БиХ, Мектић је рекао да је разумео оптужницу, али да је она пуна лажи, неистина и манипулација.

Босна и Херцеговина 04.06.2020 | 18:42
Оптужница пуна лажи, манипулација и неистина (ВИДЕО)

Читањем оптужнице у Суду БиХ данас је почело суђење бившем министру безбедности БиХ Драгану Мектићу, шефу његовог кабинета Игору Голијанину, помоћнику министра Самиру Агићу и Едину Гараплији, власнику Института за заштиту од пожара и експлозија ИНЗА.

Они се терете да су себи и другима прибавили корист у пројекту прекограничне сарадње у области ватрогаства између БиХ и Црне Горе.

Између осталог, оптуженима се на терет ставља закључивање фиктивних уговора, спорне јавне набавке, запошљавање и ангажовање пријатеља, кумова, погодност члановима СДС.

Добар део оптужнице односи се на Агића који је, према наводима оптужнице, омогућио Гараплији да на пројекту буду ангажовани упосленици ИНЗА-е, и то као пројект менаџери, преноси Српскаинфо.

Како је рекла тужилац Ведрана Мијовић, радило се о фиктивним уговорима и упосленици ИНЗА-е нису уопште долазили у Министарство, као што су требали, већ су посао обављали са свог стандардног радног места у ИНЗА. За тај посао су, како је наведено у оптужници, добили више десетина хиљада КМ. За себе су, према наводима, задржали само десет посто, док су остатак од близу 18.000 еура поделили Агић и Гараплија. Њима се на терет ставља да су своје познанике и пријатеље такође ангажовали да буду тренери у оквиру овог пројекта, а цифре које су добијали мере се у хиљадама КМ.

Осим овога, Агићу се на терет ставља и сексуално узнемиравање Ф. Т., која је била ангажирана као секретарица у Министарству. Како се наводи у оптужници, Агић је наводно током службеног пута у Црну Гору, у једном хотелу у Никшићу, Ф.Т. позвао у своју собу и понудио јој секс, те стално запослење у Министарству, што је она одбила. Сутрадан јој је рекао да никоме о томе не говори, преноси Радио Сарајево.

Тужилаштво је најавило да ће у овом предмету имати 140 материјалних доказа и 31 сведока. Тужитељка је поручила да ће доказати да су фаворизована разна физичка и правна лица, а да је Мектић, између осталог, у овом пројекту набавио опрему ватрогасцима која им уопште није потребна. Између осталог, у питању је опрема која се користила пре 30 година и више се не користи у ватрогаству.

У кратком обраћању пред Судом БиХ, Мектић је рекао да је разумео оптужницу, али да је она пуна лажи, неистина и манипулација.

Агић је такође у Суду БиХ рекао да је разумео оптужницу, али да не може да верује колико је базирана на неистинама, лажним изјавама и фризираним подацима.

Агићева адвокатица Нина Карачић казала је да је њен брањеник посебно узнемирен због навода о сексуалном узнемиравању. Рекла је да то није тачно и да приликом тог службеног пута није уопће ноћио у Црној Гори и на путу је био само један, а не два дана.

Подсетимо, више од пет месеци након што је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против бившег министра сигурности Драгана Мектића и још три особе због злоупотребе положаја или овлаштења, реноси Блиц.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Гиска

04.06.2020 16:50

Постујем цовјека, оригиналан је политицар нема ста и храбар свакако Ал гдје надје ову битангу за сефа кабинета никако ми није јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2020 17:25

Прича причу а ништа не уради. Кад видиш које све око њега видиш да је то само шупља прича и да у свему томе мема пуно разлике од ових на власти.

Name

роко

04.06.2020 17:41

Само по Закону, нитко изнад Закона па ни Мектић.

Name

Ре

04.06.2020 19:04

Увијек му је брзи језик од памети, које инаце нема несто посебно, тако да је било за оцекивати да направи неку греску уколико их нема јос.

Name

миле

05.06.2020 08:35

Цовјек је таква постењацина да га свијет није видио,а о памети ,способности и култури да не говорим.Он је један од ријетких који је својом способносцу досао до својих позиција.свака цаст зелим ти јос 30 наредних година да се бавис политиком,па кад напунис 90 год. дај то своје мјесто неком младјем

Name

ха ха

05.06.2020 11:09

Слусајуци ста им се све приписује као да се ради о криминалу из бајине сколе

Name

де.ка

04.06.2020 17:06

постовани Мектицу те лопове из суда ,тзиластва требо си растјерати док си био на функцији зато те лопузе прогањау и лапрдају јер нису дорасли својим радним мијесту досли вецина странацким везама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј пар хиљда марака

04.06.2020 17:15

А где је Сириц са украдених двије милијарде марака и његова клапа где стан у бецу пола милиона евра срамно за правосудје,где вила додик банке српске нема оптузнице додик ко од сале успаро милион марака и купио вилу у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2020 17:27

Само неке нове снаге, а са овима нема никакве наде. Све је то обични шупљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Савиц

04.06.2020 17:34

Мектицу, Оптузен си а суд це доказати да си крив или не Мани се кукњаве и сацекај да суд казе своје а ако те осливпбоде трази надокнаду али сумњам да си цист јер си био министар али ии ПОЛИТИЦАР ! ПОКАЗИ ЈЕДНОГ ПИСТЕНОГ ПОЛИТИЦИРА ПЛАЦАМ СВЕ ТРОСКОВЕ ОКО СУФПДЈЕЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секи

04.06.2020 17:49

Све брате знам из лицног искуства нек ти је Бог на помоћи правда у бих смијешно а у Републици Српској још горе тама завила правосудје само сиротињу и поштене људе прогоне дјецу убијају и нико не одговара а теби брате желим пуно среће ја је нисам имао и ни п од правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

04.06.2020 18:41

Чак и кад би све оптужбе у овом монтираном процесу биле истините, ради се о износима које Додик и друштво покраду "уз доручак" сваки дан. Не правдам ни једну крађу, нека свако одговара за своју, али врло је чудно да неког суде за пар хиљада, а друге не дирају ни за пар милијарди. Што би Шекспир рекао: Нешто је труло у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свакоме је јасно

04.06.2020 19:45

Да су то само биједне подметацине, извртање цињеница од стране умрезене криминалне секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

04.06.2020 19:45

Није ништа крив , а адвокат му Сенка Ножица , нешто ту није у реду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ана

04.06.2020 22:15

Ана савјетница мазалице. А мазалица се размазује по стази.

Name

Гојко ре Ана

05.06.2020 10:23

За тебе су овце да цувас.

Name

@Ана

05.06.2020 14:11

Наравно да је цовјек ангазовао једну од најбољих адвоката у БиХ.Иако се ради о монтираној оптузници ниста не треба олако схватити јер је тузилацка и судска мафија спремна на све.БиХ је далеко од правне дрзаве али без обзира на то та це оптузница пасти.

Name

деда

05.06.2020 02:32

Баја лапи милионе па ником ниста ови узели 18000 па це најебати.Толико баја остави под сатором на музику

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.06.2020 07:54

МА МЕКТИЦ ЈЕ ЦАР НЕМОГУ ТИ НИСТА ДОЦИЦЕ И СИДСТВО НАРЕД СВЕ СУДИЈЕ ВЛАФАЈУЦИ СТРАНАЛА СУ НА ПОЗИЦИЈАМА ТОЛИКЕ ПЛАЗЕ ЈОС ТРАЗЕ ПОВЕЦАЊЕ А НЕРАДЕ НИСТА ПРЕДМЕТИ ПО ЛАДОЦАМА ДОК НЕБУДУ ПОСТАВЉЕНЕ НЕСТРАНАЦКЕ СУДИЈЕ НЕМА ПРАВДЕ ЗА ОВАЈ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

06.06.2020 07:55

Ја лицно сам убиједјен да је Мектиц крив за неке ствари, да ли је и у овом слуцају, не могу реци. Крив је прије свега за то да се није бринуо за сигурност БиХ негос за политику, није се бринуо за улазак миграната са лазним визама, то није ни споменуо нити спомиње. У овом слуцају се ради о њему и не треба упоредјивати и писати "а ста је са оним или овом". У праву постоји једна изрека, свако за своја дјела или недјела зј. за оно сто је уцинио или сто је требао уцинити али није уцинио. Мозда није он сам, није мозда него сигурно, али са ким си такав си и одговацес у омјеру у којем си уцествовао независно од тога хоце ли остали одговарати истовремено или це се некако извуци

ОДГОВОРИТЕ