Optužnica puna laži, manipulacija i neistina (VIDEO)

U kratkom obraćanju pred Sudom BiH, Mektić je rekao da je razumeo optužnicu, ali da je ona puna laži, neistina i manipulacija.

Bosna i Hercegovina 04.06.2020 | 18:42
Optužnica puna laži, manipulacija i neistina (VIDEO)

Čitanjem optužnice u Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem ministru bezbednosti BiH Draganu Mektiću, šefu njegovog kabineta Igoru Golijaninu, pomoćniku ministra Samiru Agiću i Edinu Garapliji, vlasniku Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA.

Oni se terete da su sebi i drugima pribavili korist u projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore.

Između ostalog, optuženima se na teret stavlja zaključivanje fiktivnih ugovora, sporne javne nabavke, zapošljavanje i angažovanje prijatelja, kumova, pogodnost članovima SDS.

Dobar deo optužnice odnosi se na Agića koji je, prema navodima optužnice, omogućio Garapliji da na projektu budu angažovani uposlenici INZA-e, i to kao projekt menadžeri, prenosi Srpskainfo.

Kako je rekla tužilac Vedrana Mijović, radilo se o fiktivnim ugovorima i uposlenici INZA-e nisu uopšte dolazili u Ministarstvo, kao što su trebali, već su posao obavljali sa svog standardnog radnog mesta u INZA. Za taj posao su, kako je navedeno u optužnici, dobili više desetina hiljada KM. Za sebe su, prema navodima, zadržali samo deset posto, dok su ostatak od blizu 18.000 eura podelili Agić i Garaplija. Njima se na teret stavlja da su svoje poznanike i prijatelje takođe angažovali da budu treneri u okviru ovog projekta, a cifre koje su dobijali mere se u hiljadama KM.

Osim ovoga, Agiću se na teret stavlja i seksualno uznemiravanje F. T., koja je bila angažirana kao sekretarica u Ministarstvu. Kako se navodi u optužnici, Agić je navodno tokom službenog puta u Crnu Goru, u jednom hotelu u Nikšiću, F.T. pozvao u svoju sobu i ponudio joj seks, te stalno zaposlenje u Ministarstvu, što je ona odbila. Sutradan joj je rekao da nikome o tome ne govori, prenosi Radio Sarajevo.

Tužilaštvo je najavilo da će u ovom predmetu imati 140 materijalnih dokaza i 31 svedoka. Tužiteljka je poručila da će dokazati da su favorizovana razna fizička i pravna lica, a da je Mektić, između ostalog, u ovom projektu nabavio opremu vatrogascima koja im uopšte nije potrebna. Između ostalog, u pitanju je oprema koja se koristila pre 30 godina i više se ne koristi u vatrogastvu.

U kratkom obraćanju pred Sudom BiH, Mektić je rekao da je razumeo optužnicu, ali da je ona puna laži, neistina i manipulacija.

Agić je takođe u Sudu BiH rekao da je razumeo optužnicu, ali da ne može da veruje koliko je bazirana na neistinama, lažnim izjavama i friziranim podacima.

Agićeva advokatica Nina Karačić kazala je da je njen branjenik posebno uznemiren zbog navoda o seksualnom uznemiravanju. Rekla je da to nije tačno i da prilikom tog službenog puta nije uopće noćio u Crnoj Gori i na putu je bio samo jedan, a ne dva dana.

Podsetimo, više od pet meseci nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, renosi Blic.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Giska

04.06.2020 16:50

Postujem covjeka, originalan je politicar nema sta i hrabar svakako Al gdje nadje ovu bitangu za sefa kabineta nikako mi nije jasno

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2020 17:25

Priča priču a ništa ne uradi. Kad vidiš koje sve oko njega vidiš da je to samo šuplja priča i da u svemu tome mema puno razlike od ovih na vlasti.

Name

roko

04.06.2020 17:41

Samo po Zakonu, nitko iznad Zakona pa ni Mektić.

Name

Re

04.06.2020 19:04

Uvijek mu je brzi jezik od pameti, koje inace nema nesto posebno, tako da je bilo za ocekivati da napravi neku gresku ukoliko ih nema jos.

Name

mile

05.06.2020 08:35

Covjek je takva postenjacina da ga svijet nije vidio,a o pameti ,sposobnosti i kulturi da ne govorim.On je jedan od rijetkih koji je svojom sposobnoscu dosao do svojih pozicija.svaka cast zelim ti jos 30 narednih godina da se bavis politikom,pa kad napunis 90 god. daj to svoje mjesto nekom mladjem

Name

ha ha

05.06.2020 11:09

Slusajuci sta im se sve pripisuje kao da se radi o kriminalu iz bajine skole

Name

de.ka

04.06.2020 17:06

postovani Mekticu te lopove iz suda ,tzilastva trebo si rastjerati dok si bio na funkciji zato te lopuze proganjau i laprdaju jer nisu dorasli svojim radnim mijestu dosli vecina stranackim vezama.

ODGOVORITE
Name

cuj par hiljda maraka

04.06.2020 17:15

A gde je Siric sa ukradenih dvije milijarde maraka i njegova klapa gde stan u becu pola miliona evra sramno za pravosudje,gde vila dodik banke srpske nema optuznice dodik ko od sale usparo milion maraka i kupio vilu u Beogradu.

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2020 17:27

Samo neke nove snage, a sa ovima nema nikakve nade. Sve je to obični šupljak.

ODGOVORITE
Name

Goran Savic

04.06.2020 17:34

Mekticu, Optuzen si a sud ce dokazati da si kriv ili ne Mani se kuknjave i sacekaj da sud kaze svoje a ako te oslivpbode trazi nadoknadu ali sumnjam da si cist jer si bio ministar ali ii POLITICAR ! POKAZI JEDNOG PISTENOG POLITICIRA PLACAM SVE TROSKOVE OKO SUFPDJENJA!

ODGOVORITE
Name

Seki

04.06.2020 17:49

Sve brate znam iz licnog iskustva nek ti je Bog na pomoći pravda u bih smiješno a u Republici Srpskoj još gore tama zavila pravosudje samo sirotinju i poštene ljude progone djecu ubijaju i niko ne odgovara a tebi brate želim puno sreće ja je nisam imao i ni p od pravde

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

04.06.2020 18:41

Čak i kad bi sve optužbe u ovom montiranom procesu bile istinite, radi se o iznosima koje Dodik i društvo pokradu "uz doručak" svaki dan. Ne pravdam ni jednu krađu, neka svako odgovara za svoju, ali vrlo je čudno da nekog sude za par hiljada, a druge ne diraju ni za par milijardi. Što bi Šekspir rekao: Nešto je trulo u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Svakome je jasno

04.06.2020 19:45

Da su to samo bijedne podmetacine, izvrtanje cinjenica od strane umrezene kriminalne sekte.

ODGOVORITE
Name

Ana

04.06.2020 19:45

Nije ništa kriv , a advokat mu Senka Nožica , nešto tu nije u redu .

ODGOVORITE
Name

Re Ana

04.06.2020 22:15

Ana savjetnica mazalice. A mazalica se razmazuje po stazi.

Name

Gojko re Ana

05.06.2020 10:23

Za tebe su ovce da cuvas.

Name

@Ana

05.06.2020 14:11

Naravno da je covjek angazovao jednu od najboljih advokata u BiH.Iako se radi o montiranoj optuznici nista ne treba olako shvatiti jer je tuzilacka i sudska mafija spremna na sve.BiH je daleko od pravne drzave ali bez obzira na to ta ce optuznica pasti.

Name

deda

05.06.2020 02:32

Baja lapi milione pa nikom nista ovi uzeli 18000 pa ce najebati.Toliko baja ostavi pod satorom na muziku

ODGOVORITE
Name

BL

05.06.2020 07:54

MA MEKTIC JE CAR NEMOGU TI NISTA DOCICE I SIDSTVO NARED SVE SUDIJE VLAFAJUCI STRANALA SU NA POZICIJAMA TOLIKE PLAZE JOS TRAZE POVECANJE A NERADE NISTA PREDMETI PO LADOCAMA DOK NEBUDU POSTAVLJENE NESTRANACKE SUDIJE NEMA PRAVDE ZA OVAJ NAROD

ODGOVORITE
Name

niko nikanovic

06.06.2020 07:55

Ja licno sam ubijedjen da je Mektic kriv za neke stvari, da li je i u ovom slucaju, ne mogu reci. Kriv je prije svega za to da se nije brinuo za sigurnost BiH negos za politiku, nije se brinuo za ulazak migranata sa laznim vizama, to nije ni spomenuo niti spominje. U ovom slucaju se radi o njemu i ne treba uporedjivati i pisati "a sta je sa onim ili ovom". U pravu postoji jedna izreka, svako za svoja djela ili nedjela zj. za ono sto je ucinio ili sto je trebao uciniti ali nije ucinio. Mozda nije on sam, nije mozda nego sigurno, ali sa kim si takav si i odgovaces u omjeru u kojem si ucestvovao nezavisno od toga hoce li ostali odgovarati istovremeno ili ce se nekako izvuci

ODGOVORITE