Истражна комисија: Стање у правосуђу БиХ забрињавајуће

Сједница Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ одржана је данас у Сарајеву, одакле је иницирано да се ради на новом Закону о Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ).

Босна и Херцеговина 04.06.2020 | 13:29
Истражна комисија: Стање у правосуђу БиХ забрињавајуће
Сви чланови Привремене истражне комисије, на чијем челу је Дамир Арнаут, сагласни су да је стање у бх. правосуђу забрињавајуће, због чега је на данашњој сједници усаглашено да је прво неопходно испитати ефикасност, независност и непристрасност правосуђа.

"Вијеће за проведбу мира је дало подршку раду Привремене истражне комисије... Ми имамо проблем што релевантна европска тијела траже да измијенимо правосудни систем и ми без тих измјена нећемо моћи направити ни један корак према ЕУ", рекао је Арнаут.

Алма Чоло, чланица Привремене истражне комисије, иницирала је да програм рада буде утврђивање зашто правосуђе није ефикасно и предложила измјене Закона о ВСТВ-у.

Драган Мектић, члан Комисије, био је и на данашњој сједници један од најгорљивијих критичара бх. правосуђа и поручио да се процесуирају до краја само случајеви који третирају сиротињу.

"Правосуђе на сиротињи набија статистику. То што не функционише правосуђе крива је правосудна заједница на челу са Високим судским и тужилачким вијећем", рекао је Мектић два сата прије него што му почиње рочиште на Суду БиХ.

Бранислав Бореновић колико је проведено истражних пријава, сачињено, упућено тужилаштву и на основу којих су сачињене оптужнице

"Заједнички циљ свих нас је да се дође до заједничког рјешења и то превазилази све политичке интересе. Мој основни циљ је да имамо непристрасно, независно и ефикасно правосуђе, што сада није случај", рекао је Бореновић.

Нечињење, незамијерање и нерад је дефинисао као главни проблем бх. правосуђа.

"Нама треба прво много информација да бисмо могли створити неку слику. Мене занима колико је било кривичних пријава, истражних радњи и колико је напосљетку било пресуда. Ми ћемо те информације затражити", рекао је Бореновић. 
 
(Клиx) 
Фото: Клиx

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Откуд

04.06.2020 12:06

одједном?? Када је све до сада било перфектно??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.06.2020 20:24

Вјероватно уносе новину у правосудју?? Рад под маскама....!!

Name

гоца и теги

05.06.2020 11:38

Зли језици би опет рекли да нас двоје коцимо осјетљиве предмете

Name

Комедија

04.06.2020 12:27

Па ово муг а додје као најбољи виц ове године :) Цуј молим те, стање у правосудју забрињавајуце..... Хахахахахахаха Зар се то тако казе за најкорумпираније правосудје у Европи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКВО ПРАВОСУДЈЕ

04.06.2020 12:30

ЦУЈ ПРАВОСУДЈЕ. ГДЈЕ. КОД НАС. КОД ДОДИКА. ХА, ХА, ХА.

Name

МАЈА

04.06.2020 12:56

ПРАВО-суђе или криво-СУЂЕ ???????

Name

Занзибар

04.06.2020 12:31

Ову тзв. "институцију" је најпаметније затворити или ставити у стецани поступак ако посједује икакве имовине. Она је легло криминала у БиХ, а мозда и сире, за ста за сада немам информације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само то

04.06.2020 12:50

Дакле стање у , како би то рекао " потковани " правођу , баш тако каже " потковани " за правосуђе , је забрињавајуће и ви сте забринути и опет по старом . Ако немате никаква овлаштења да нешто промијените , или да подузмете неке кораке , онда се нисте требали ни састајати и било шта изјављивати . Стање у такозваном правосуђу је катастрофа и више од тога , све се зна именом и презименом колико је и ко опљачкао овај народ и Републику , али изгледа да је мало коме стало да се било шта промијени . Па није обичан грађанин могао ништа нити уништити , нити опљачкати , а зна се ко јест могао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

04.06.2020 14:46

Треба ли укинути овај ВСТВ или има неку сврху

ОДГОВОРИТЕ
Name

кубанац

04.06.2020 22:46

угасите ВСТВ и ухапсите Тадичку , ... упратите их на Покретној болници и Респираторима , и то је то

ОДГОВОРИТЕ