Istražna komisija: Stanje u pravosuđu BiH zabrinjavajuće

Sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održana je danas u Sarajevu, odakle je inicirano da se radi na novom Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Bosna i Hercegovina 04.06.2020 | 13:29
Istražna komisija: Stanje u pravosuđu BiH zabrinjavajuće
Svi članovi Privremene istražne komisije, na čijem čelu je Damir Arnaut, saglasni su da je stanje u bh. pravosuđu zabrinjavajuće, zbog čega je na današnjoj sjednici usaglašeno da je prvo neophodno ispitati efikasnost, nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa.

"Vijeće za provedbu mira je dalo podršku radu Privremene istražne komisije... Mi imamo problem što relevantna evropska tijela traže da izmijenimo pravosudni sistem i mi bez tih izmjena nećemo moći napraviti ni jedan korak prema EU", rekao je Arnaut.

Alma Čolo, članica Privremene istražne komisije, inicirala je da program rada bude utvrđivanje zašto pravosuđe nije efikasno i predložila izmjene Zakona o VSTV-u.

Dragan Mektić, član Komisije, bio je i na današnjoj sjednici jedan od najgorljivijih kritičara bh. pravosuđa i poručio da se procesuiraju do kraja samo slučajevi koji tretiraju sirotinju.

"Pravosuđe na sirotinji nabija statistiku. To što ne funkcioniše pravosuđe kriva je pravosudna zajednica na čelu sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem", rekao je Mektić dva sata prije nego što mu počinje ročište na Sudu BiH.

Branislav Borenović koliko je provedeno istražnih prijava, sačinjeno, upućeno tužilaštvu i na osnovu kojih su sačinjene optužnice

"Zajednički cilj svih nas je da se dođe do zajedničkog rješenja i to prevazilazi sve političke interese. Moj osnovni cilj je da imamo nepristrasno, nezavisno i efikasno pravosuđe, što sada nije slučaj", rekao je Borenović.

Nečinjenje, nezamijeranje i nerad je definisao kao glavni problem bh. pravosuđa.

"Nama treba prvo mnogo informacija da bismo mogli stvoriti neku sliku. Mene zanima koliko je bilo krivičnih prijava, istražnih radnji i koliko je naposljetku bilo presuda. Mi ćemo te informacije zatražiti", rekao je Borenović. 
 
(Klix) 
Foto: Klix

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Otkud

04.06.2020 12:06

odjednom?? Kada je sve do sada bilo perfektno??

ODGOVORITE
Name

re

04.06.2020 20:24

Vjerovatno unose novinu u pravosudju?? Rad pod maskama....!!

Name

goca i tegi

05.06.2020 11:38

Zli jezici bi opet rekli da nas dvoje kocimo osjetljive predmete

Name

Komedija

04.06.2020 12:27

Pa ovo mug a dodje kao najbolji vic ove godine :) Cuj molim te, stanje u pravosudju zabrinjavajuce..... Hahahahahahaha Zar se to tako kaze za najkorumpiranije pravosudje u Evropi?

ODGOVORITE
Name

KAKVO PRAVOSUDJE

04.06.2020 12:30

CUJ PRAVOSUDJE. GDJE. KOD NAS. KOD DODIKA. HA, HA, HA.

Name

MAJA

04.06.2020 12:56

PRAVO-suđe ili krivo-SUĐE ???????

Name

Zanzibar

04.06.2020 12:31

Ovu tzv. "instituciju" je najpametnije zatvoriti ili staviti u stecani postupak ako posjeduje ikakve imovine. Ona je leglo kriminala u BiH, a mozda i sire, za sta za sada nemam informacije.

ODGOVORITE
Name

Samo to

04.06.2020 12:50

Dakle stanje u , kako bi to rekao " potkovani " pravođu , baš tako kaže " potkovani " za pravosuđe , je zabrinjavajuće i vi ste zabrinuti i opet po starom . Ako nemate nikakva ovlaštenja da nešto promijenite , ili da poduzmete neke korake , onda se niste trebali ni sastajati i bilo šta izjavljivati . Stanje u takozvanom pravosuđu je katastrofa i više od toga , sve se zna imenom i prezimenom koliko je i ko opljačkao ovaj narod i Republiku , ali izgleda da je malo kome stalo da se bilo šta promijeni . Pa nije običan građanin mogao ništa niti uništiti , niti opljačkati , a zna se ko jest mogao .

ODGOVORITE
Name

cups

04.06.2020 14:46

Treba li ukinuti ovaj VSTV ili ima neku svrhu

ODGOVORITE
Name

kubanac

04.06.2020 22:46

ugasite VSTV i uhapsite Tadičku , ... upratite ih na Pokretnoj bolnici i Respiratorima , i to je to

ODGOVORITE