Грађани незадовољни одговором власти на пандемију

Повјерење грађана Шведске у власти и здравствену агенцију у опадању је подовом рјешавања проблема епидемије вируса корона, показују резултати нове накете.

Свијет 04.06.2020 | 10:09
Грађани незадовољни одговором власти на пандемију

Одлука власти да не прогласе стриктну блокаду као што су учиниле многе друге европске земље имала је велику подршку грађана, али су се током претходних седмица појавиле критике поводом високе стопе смртности од ковида-19 у поређењу са осталим нордијским државама. 

У јуну је повјерење у способност власти да рјешавају проблем епидемије опала на 45 одсто са 63 одсто у априлу, показују резултати анкете агенције Новус за јавни сервис СВТ.

У паду је и повјерење у Агенцију за јавно здравље, која води кампању за социјално дистанцирање и хигијенске мјере. Агенција је у априлу имала подршку 73 одсто анкетираних, а сада је тај проценат 65 одсто.

Према истраживању агенције Демоскоп, проценат оних који имају велико или умјерено повјерење у потезе власти опао је на 55 одсто са 65 одсто у априлу.

У Шведској је од вируса корона умрло преко 4.500 људи, што је неколико пута више него у Норвешкој, Данској и Финској заједно.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ана

04.06.2020 09:19

Како кад је то добро ,каже Шешић да смо ми требали радити по том моделу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

04.06.2020 11:09

Требали смо радити по Бјелоруском моделу.Засто ниси цула ниста од Лукасенка,а Бјелорусија није имала никакве мјере забране,за разлику од Сведске која је имала неке благе мјере.При том,да те подсјетим да је Лукасенко једини јавно изнио резултате поредјења смртних слуцајева у Бјелорусији за период март-април 2018,2019 и 2020.Оставицу ти да погадјас какви су резултати.Е управо је и у тим благим мјерама кљуц неуспјеха,или никакве мјере,или најригорозније,али знас до кад-до проналаска вакцине.Јер,ово уводјење мјера,па попустање,је политицка игра твог бога Милорада,а никакве везе нема с короном.Засто нико сем Бјелорусије није јавно изнио број смртних слуцајева у својој земљи за период март-април,уназад пет година.Не смију,боје се да це изгубити столицу на изборима,боту један...

Name

Ре За Ану

04.06.2020 12:03

Козо једна! Твој висковиц је казао да је ово измисљен вирус.

Name

ре андриц

04.06.2020 12:50

аха. хајде да вјерујемо подацима које износи Бјелорусија у којој један цовјек има сву власт. Сигурно је тако како он казе