Građani nezadovoljni odgovorom vlasti na pandemiju

Povjerenje građana Švedske u vlasti i zdravstvenu agenciju u opadanju je podovom rješavanja problema epidemije virusa korona, pokazuju rezultati nove nakete.

Svijet 04.06.2020 | 10:09
Građani nezadovoljni odgovorom vlasti na pandemiju

Odluka vlasti da ne proglase striktnu blokadu kao što su učinile mnoge druge evropske zemlje imala je veliku podršku građana, ali su se tokom prethodnih sedmica pojavile kritike povodom visoke stope smrtnosti od kovida-19 u poređenju sa ostalim nordijskim državama. 

U junu je povjerenje u sposobnost vlasti da rješavaju problem epidemije opala na 45 odsto sa 63 odsto u aprilu, pokazuju rezultati ankete agencije Novus za javni servis SVT.

U padu je i povjerenje u Agenciju za javno zdravlje, koja vodi kampanju za socijalno distanciranje i higijenske mjere. Agencija je u aprilu imala podršku 73 odsto anketiranih, a sada je taj procenat 65 odsto.

Prema istraživanju agencije Demoskop, procenat onih koji imaju veliko ili umjereno povjerenje u poteze vlasti opao je na 55 odsto sa 65 odsto u aprilu.

U Švedskoj je od virusa korona umrlo preko 4.500 ljudi, što je nekoliko puta više nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ana

04.06.2020 09:19

Kako kad je to dobro ,kaže Šešić da smo mi trebali raditi po tom modelu.

ODGOVORITE
Name

Andric

04.06.2020 11:09

Trebali smo raditi po Bjeloruskom modelu.Zasto nisi cula nista od Lukasenka,a Bjelorusija nije imala nikakve mjere zabrane,za razliku od Svedske koja je imala neke blage mjere.Pri tom,da te podsjetim da je Lukasenko jedini javno iznio rezultate poredjenja smrtnih slucajeva u Bjelorusiji za period mart-april 2018,2019 i 2020.Ostavicu ti da pogadjas kakvi su rezultati.E upravo je i u tim blagim mjerama kljuc neuspjeha,ili nikakve mjere,ili najrigoroznije,ali znas do kad-do pronalaska vakcine.Jer,ovo uvodjenje mjera,pa popustanje,je politicka igra tvog boga Milorada,a nikakve veze nema s koronom.Zasto niko sem Bjelorusije nije javno iznio broj smrtnih slucajeva u svojoj zemlji za period mart-april,unazad pet godina.Ne smiju,boje se da ce izgubiti stolicu na izborima,botu jedan...

Name

Re Za Anu

04.06.2020 12:03

Kozo jedna! Tvoj viskovic je kazao da je ovo izmisljen virus.

Name

re andric

04.06.2020 12:50

aha. hajde da vjerujemo podacima koje iznosi Bjelorusija u kojoj jedan covjek ima svu vlast. Sigurno je tako kako on kaze