Да ли ће Трамп преживјети протесте?

Новинар и аналитичар Милован Јовановић сматра да амерички мејнстрим медији, који су већином против председника САД Доналда Трампа, покушавају да искористе ову приилку за политичке ударе на њега, али да су расизам, велике социјалне разлике и неправда проблеми са којима се америчко друштво већ деценијама суочава.

Свијет 03.06.2020 | 22:28
Да ли ће Трамп преживјети протесте?

"Убиство Џорџа Фројда је је изазвало незапамћени талас протеста, доводећи до врхунца политичке и расне поделе у САД. Сви ранији протести због расно мотивисаног насиља или полицијске бруталости у САД су били ограниченог трајања и нису произвели значајне резултате. Иако су актуелни протести вероватно и највећи до сада, они су суштински стихијски и без правог предводника, у смислу политичке групације која би преузела вођство.

Трамп покушава да као организаторе протеста означи екстремну левичарску групу Антифа за коју је најавио да ће је прогласити за терористичку организацију. Међутим, очигледно је да су протести окупили значајно ширу, нехомогену групу, која поред левичара и анархиста, укључује и Афроамериканаце, али и мноштво оних које протесте користе за вандализам и крађе", каже Јовановић и додаје:

"Циљеви протеста нису јасни поготово након хапшења полицајца одговорног за убиство Џорџа Фројда. Чињеница је да се ради о демонстрацијама којима недостаје политичка артикулација и јединствена организација, што су основни предуслови да би се протести одржали на дужи рок, као сто је нпр. био случај са покретом Оцуппy Wалл Стреет. Поред тога, Демократска странка и њихов кандидат за председника Џо Бајден се још увек нису одредили према протестима, па је нејасно на који начин би могли да политички профитирају од даље ескалације".

Јовановић важи за једног од малобројних аналитичара који су предвиђали убедљиву победу Трампа на прошлим изборима када су, у јеку кампање, готово у читавом свету већ видели Хилари Клинтон као прву жену у историји на челу САД.

"Још је рано да дам процену ко ће победити на изборима јер кампања још није кренула због свега што се дешава у САД, али ако бих морао да се кладим, играо бих на Трампа", каже Јовановић.

Он истиче да се последице кризе узроковане корона вирусом осећају у читавом свету, али да су САД једна од малобројних земаља које су предузеле посебне мере.

"САД су одговориле на кризу са рекордним пакетом помоћи на који је америчка економија добро реаговала. Иако је у систем упумпано преко 4.000 милијарди долара, америчка валута није изгубила на вредности. Такође, берза и даље бележи оптимизам улагача и присутан је константан раст", каже Јовановић.

Поред тога, према његовим речима, Трамп и даље ужива стабилну и високу подршку у републиканском бирачком телу.

"Треба имати у виду и да су традиционално републиканске државе у САД у мањој мери биле погођене корона вирусом и да генерално гласачи републиканаца одобравају Трампово вођење земље у току пандемије", наставља Јовановић.

Он тврди да спољна политика никада није имала пресудан утицај на резултат избора у САД, већ економија.

"Економија је та која је најважнија и која одлучује. Кад погледамо Трампова најважнија предизборна обећања из 2016. године, видећемо да је остварио 80 посто од онога што је обећао".

Јовановић каже да ће решавање косовског питања искључиво зависити од САД јер неспособна, корумпирана и компромитована бриселска администрација није у стању ништа да уради.

"Нерешен косовски проблем је највећи ризик и претња за Србију. Наше руководство се понаша одговорно, стрпљиво, паметно и мудро. Први пут у последњих 30 година косовски Албанци добијају озбиљна упозорења од најмоћније земље света САД, док се истовремено наша земља третира као конструктиван и кредибилан партнер", каже Јовановић.

Он је посебно нагласио велику промену у приступу српске дипломатије и допринос председника Србије у изградњи бољих односа са САД.

"Србија и њен председник успели су да остваре одличне односе са људима из Трампове администрације, али треба истаћи и да председник Вучић има сјајан однос и са Џо Бајденом што је веома важно за нашу земљу. Србија мора да се труди да сваким даном што више унапређује односе и са демократама, и са републиканцима, а то није нимало лако", закључује Јовановић.

(Курир.рс/Ало)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јоеy Триббиани

03.06.2020 21:08

Најјача ствар је то да је Трампов ривал на изборима, Џо Бајден, још гори од садашњег предсједника. Демократе би имале шанси да су изабрали Бернија Сандерса за њиховог предсједничког кандидата, али против кандидата као што је Бајден, Трамп неће имати проблема. А и по питању Косова, ово су изузетно битни избори, јер је општепознато да Бајден мрзи Србе, и ту се такође налази још један разлог више за нови четворогодишњи мандат Трампу... Свашта се може десити до избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се око нас врти

04.06.2020 06:12

А главна преокупација америчке политике је Србија и Косово!?Дај немој лупати

Name

Ре Свима

04.06.2020 07:19

Избори у САД 2016 године, излазност 55,7%. Доналд Трамп Републиканска - 62.984.829 46,1% 304 електрона Хилари Клинтон Демократска - 65.853.514 48,2% 227 електрона Разлика је 2 868 685 гласова више освојила Х. Клинтон. Разлика у електронима 77 више добио Д. Трамп. Ко је овде заиста добио предсједничке изборе???

Name

Грдрмр

04.06.2020 00:47

Ало маздрмане, Какве везе има трамп са овим убиством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.06.2020 08:40

Преживјеће протесте, само неће изборе.

ОДГОВОРИТЕ