Da li će Tramp preživjeti proteste?

Novinar i analitičar Milovan Jovanović smatra da američki mejnstrim mediji, koji su većinom protiv predsednika SAD Donalda Trampa, pokušavaju da iskoriste ovu priilku za političke udare na njega, ali da su rasizam, velike socijalne razlike i nepravda problemi sa kojima se američko društvo već decenijama suočava.

Svijet 03.06.2020 | 22:28
Da li će Tramp preživjeti proteste?

"Ubistvo Džordža Frojda je je izazvalo nezapamćeni talas protesta, dovodeći do vrhunca političke i rasne podele u SAD. Svi raniji protesti zbog rasno motivisanog nasilja ili policijske brutalosti u SAD su bili ograničenog trajanja i nisu proizveli značajne rezultate. Iako su aktuelni protesti verovatno i najveći do sada, oni su suštinski stihijski i bez pravog predvodnika, u smislu političke grupacije koja bi preuzela vođstvo.

Tramp pokušava da kao organizatore protesta označi ekstremnu levičarsku grupu Antifa za koju je najavio da će je proglasiti za terorističku organizaciju. Međutim, očigledno je da su protesti okupili značajno širu, nehomogenu grupu, koja pored levičara i anarhista, uključuje i Afroamerikanace, ali i mnoštvo onih koje proteste koriste za vandalizam i krađe", kaže Jovanović i dodaje:

"Ciljevi protesta nisu jasni pogotovo nakon hapšenja policajca odgovornog za ubistvo Džordža Frojda. Činjenica je da se radi o demonstracijama kojima nedostaje politička artikulacija i jedinstvena organizacija, što su osnovni preduslovi da bi se protesti održali na duži rok, kao sto je npr. bio slučaj sa pokretom Ocuppy Wall Street. Pored toga, Demokratska stranka i njihov kandidat za predsednika Džo Bajden se još uvek nisu odredili prema protestima, pa je nejasno na koji način bi mogli da politički profitiraju od dalje eskalacije".

Jovanović važi za jednog od malobrojnih analitičara koji su predviđali ubedljivu pobedu Trampa na prošlim izborima kada su, u jeku kampanje, gotovo u čitavom svetu već videli Hilari Klinton kao prvu ženu u istoriji na čelu SAD.

"Još je rano da dam procenu ko će pobediti na izborima jer kampanja još nije krenula zbog svega što se dešava u SAD, ali ako bih morao da se kladim, igrao bih na Trampa", kaže Jovanović.

On ističe da se posledice krize uzrokovane korona virusom osećaju u čitavom svetu, ali da su SAD jedna od malobrojnih zemalja koje su preduzele posebne mere.

"SAD su odgovorile na krizu sa rekordnim paketom pomoći na koji je američka ekonomija dobro reagovala. Iako je u sistem upumpano preko 4.000 milijardi dolara, američka valuta nije izgubila na vrednosti. Takođe, berza i dalje beleži optimizam ulagača i prisutan je konstantan rast", kaže Jovanović.

Pored toga, prema njegovim rečima, Tramp i dalje uživa stabilnu i visoku podršku u republikanskom biračkom telu.

"Treba imati u vidu i da su tradicionalno republikanske države u SAD u manjoj meri bile pogođene korona virusom i da generalno glasači republikanaca odobravaju Trampovo vođenje zemlje u toku pandemije", nastavlja Jovanović.

On tvrdi da spoljna politika nikada nije imala presudan uticaj na rezultat izbora u SAD, već ekonomija.

"Ekonomija je ta koja je najvažnija i koja odlučuje. Kad pogledamo Trampova najvažnija predizborna obećanja iz 2016. godine, videćemo da je ostvario 80 posto od onoga što je obećao".

Jovanović kaže da će rešavanje kosovskog pitanja isključivo zavisiti od SAD jer nesposobna, korumpirana i kompromitovana briselska administracija nije u stanju ništa da uradi.

"Nerešen kosovski problem je najveći rizik i pretnja za Srbiju. Naše rukovodstvo se ponaša odgovorno, strpljivo, pametno i mudro. Prvi put u poslednjih 30 godina kosovski Albanci dobijaju ozbiljna upozorenja od najmoćnije zemlje sveta SAD, dok se istovremeno naša zemlja tretira kao konstruktivan i kredibilan partner", kaže Jovanović.

On je posebno naglasio veliku promenu u pristupu srpske diplomatije i doprinos predsednika Srbije u izgradnji boljih odnosa sa SAD.

"Srbija i njen predsednik uspeli su da ostvare odlične odnose sa ljudima iz Trampove administracije, ali treba istaći i da predsednik Vučić ima sjajan odnos i sa Džo Bajdenom što je veoma važno za našu zemlju. Srbija mora da se trudi da svakim danom što više unapređuje odnose i sa demokratama, i sa republikancima, a to nije nimalo lako", zaključuje Jovanović.

(Kurir.rs/Alo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Joey Tribbiani

03.06.2020 21:08

Najjača stvar je to da je Trampov rival na izborima, Džo Bajden, još gori od sadašnjeg predsjednika. Demokrate bi imale šansi da su izabrali Bernija Sandersa za njihovog predsjedničkog kandidata, ali protiv kandidata kao što je Bajden, Tramp neće imati problema. A i po pitanju Kosova, ovo su izuzetno bitni izbori, jer je opštepoznato da Bajden mrzi Srbe, i tu se takođe nalazi još jedan razlog više za novi četvorogodišnji mandat Trampu... Svašta se može desiti do izbora.

ODGOVORITE
Name

Sve se oko nas vrti

04.06.2020 06:12

A glavna preokupacija američke politike je Srbija i Kosovo!?Daj nemoj lupati

Name

Ре Свима

04.06.2020 07:19

Избори у САД 2016 године, излазност 55,7%. Доналд Трамп Републиканска - 62.984.829 46,1% 304 електрона Хилари Клинтон Демократска - 65.853.514 48,2% 227 електрона Разлика је 2 868 685 гласова више освојила Х. Клинтон. Разлика у електронима 77 више добио Д. Трамп. Ко је овде заиста добио предсједничке изборе???

Name

Grdrmr

04.06.2020 00:47

Alo mazdrmane, Kakve veze ima tramp sa ovim ubistvom.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.06.2020 08:40

Preživjeće proteste, samo neće izbore.

ODGOVORITE